Recension

: Hose Variations
Hose Variations Bjarne Bare
2011
Cornerkiosk press
6/10

Undersökning av trädgårdsslang

Utgiven 2011
ISBN 9788299864008
Sidor 40

Om författaren

Bjarne Bare är född 1985 i Poznan. Han bor och arbetar i Oslo.

Sök efter boken

Det är nåt med slangar!

Anders Petersen fotograferar slangar. Daido Moryiama gör det också. J H Engström har en bild på massor av slangar i sin bok Haunts. Eller kanske är det elledningar, sak samma. Gamle Sigmund skulle nog ha ett och annat att säga om denna (manliga) trend.

Bjarne Bare har tagit ett steg till. Han har gjort en bok om trädgårdsslangar. Trädgårdsslangar från bland annat Lodz, Oslo och Los Angeles.

Det kunde varit en helt knäpp idé om den inte hade hanterats rätt. Men Bare är en skicklig bildberättare och jag blir intresserad av dessa exempel på mänskligt (eller slangligt) beteende.

Två slangkompisar hänger ordentligt upplindade på en tegelvägg. Också slangarna är tegelfärgade. Bland löven, i mörkret döljer sig en grå lömsk slang. Redo att anfalla den oförsiktiges ben?

En gul slang har blygt krupit in i ett hörn, ligger där ihoprullad och väntar på att få vara nyttig.

I den avslutande bilden har fyra slangar halkat ner från en slanghållare och ligger där i smutsen, övergivna. Slangslum?

Men det känns ändå betryggande att de flesta slangar är ordentligt upprullade såväl i Berlin som Buenos Aires.

Jag tycker om själva idén. Att saker runtomkring oss i vardagen har något slags eget liv. Vi fotografer har den ynnesten att vi kan få förvandla vardagen till ett äventyr. Och trädgårdsslangar är faktiskt är värda en fotobok.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2011-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-20 09:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4317

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?