Recension

: Språken i Sverige
Språken i Sverige Östen Dahl och Lars-Erik Edlund (red.)
2010
Sveriges Nationalatlas
/10

Med rötterna djupt i dhen swänska myllan

Sveriges Nationalatlas är inte en enda bok, utan en hel hoper olika med olika inriktning, från kartor till infrastruktur, klimat och atlaser över vissa delar av landet. Den här delen täcker såväl det svenska språket som de andra språk som talas här i landet.

Med ett stort antal författare, främst från institutioner i Umeå och Stockholm, så täcker den verkligen in otroligt mycket som rör både svenskan och övriga språk i Sverige. Mycket tas upp ytligt, som minoritetsspråken, medan annat förklaras mer på djupet, som våra "exotiska" accenter (ni vet: det är i de flesta svenska dialekter skillnad på ánden (fågeln) och ànden (spöket)). Vi får veta mer om invandrarområden och deras påverkan på språket i Sverige, språkets olika historiska skeenden (från runor via bibelöversättning till idag) och geografisk utbredning av olika uttalsfenomen och ordvariationer. Vi får veta att det som mest bodde 155 svenskar på den svenska kolonin St Barthélemy och att svenskan inte lyckades göra ett endaste avtryck i Ghana, när vi hade en liten koloni där (fast danskarna minsann fick in ett par lånord!), och att svenskarna i Gammalsvenskby uttalar ö närmast som e. Det finns något av intresse för alla i denna atlas, skulle jag vilja påstå, även om man inte begriper sig på allt. Som en bonus finns även en cd-skiva med svenska dialekter, som har lästs in och som står nedskrivna med förklaringar sist i boken. Det är fascinerande att höra hur olika varianter som faktiskt finns i vårt land.

Den enda invändningen jag egentligen har är att mycket verkligen är skrivet av akademiker för akademiker. Många delar skulle behöva klarspråk och tydligare förklaringar för att gemene svensk ska förstå utan att använda ordbok. Det är lite synd, men lätt hänt när det bara är språknördar som varit inblandade. Språken i Sverige är, oavsett det, garanterat en bok som kan användas för att göra svenskundervisningen i skolan mer intressant, och givetvis en bok som platsar bredvid Nationalencyklopedien och liknande storverk.

Irene Elmerot

Publicerad: 2010-10-25 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-24 22:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3907

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?