Recension

: Ord på glid
Ord på glid Viveka Adelswärd
2001
Brombergs
6/10

Parental Advisory Explicit Content

Utgiven 2001
ISBN 9176088618
Sidor 183
Illustratör Caroline Blixt

Om författaren

Viveka Adelswärd är språkvetare och professor emerita vid Linköpings universitet och har inriktat sig på samtalsforskning. Hon har tidigare skrivit Prat, skratt, skvaller och gräl, Att förstå en berättelse och Kvinnospråk och fruntimmersprat.

Sök efter boken

Kom att tänka på en föreläsning jag hade ifjol, vi analyserade och disputerade en av Eminems texter, ordet ”bitch” var frekvent återkommande i den texten. Detta faktum irriterade en del av mina kvinnliga kursare till den milda grad att vi tjafsade om det i säkert 30 minuter, de hävdade att det var förödmjukande, jag däremot, höll inte med alls och försökte förklara att Eminem var tvungen att skriva på det sättet, det var den verklighet han beskrev. Hur skulle han annars göra det? Censurera sina egna texter? Ett annat argument mot mina kursare var att laddningen i ordet bitch inte var lika starkt i gettot som hos oss försoffade svenskar. Och även om det var så, skulle ett frekvent användande av ordet försvaga dess innehåll. Men icke. De slog bara dövörat till.

Nu ska jag inte placera mig själv på någon piedestal, men just sådana här människor, d.v.s. mina kursare, även s.k. kvasi-intellektuella studenter, skulle då och då behöva släppa taget om den mest ingrodda kurslitteraturen och läsa igenom något mer begripligt, böcker där författaren haft självdistans till sitt yrke och verk. Ord på glid är en sådan här bok. Den lär knappast betraktas som ett akademiskt kanonverk, men den har sina oförträffliga poänger.

Till exempel tar författaren Viveka Adelswärd upp historiska fakta om en del ord – hur och när och var de uppkom. Ribban på seriöshetsgraden lägger hon i nivå med kåseri. Man småfnittrar lite när man läser de olika kapitlen. Det är samtidigt roande som lärorikt.

Alla vet vi vad en ”björnkram” är, men själv hade jag visst inte riktigt koll på vad uttrycket ”björntjänst” egentligen betyder. Jag som alltid trott att en björntjänst var en jättebussig tjänst. Men icke. En björntjänst är en otjänst. Lyckligtvis har jag inte (hoppas jag!) använt mig av uttrycket i fel sammanhang och begått en malapropism (brukat ord/utryck felaktigt). Och lyckligtvis är jag inte heller ensam om det här. Många begår liknande misstag. Dagligen. Det är mänskligt. Ord och uttryck flyter fritt likt ett lands valuta under en pågående devalvering. Det är inte alltid lätt att hålla rätt kurs. Detta understryker Adelswärd. Som besserwisser bör man kanske hädanefter hålla käften emellanåt.

En del av innehållet i boken är i och för sig lågbudget alster, såsom de ständigt återkommande förklaringarna om varifrån orden pizza, kebab och hamburgare härstammar ifrån. Gäsp. Inte igen, tänkte jag och skummade igenom stycket illa kvickt. Enough is enough. Ingemar Unge tjatade redan om det här i sin bok Att trilla av pinn. Trodde den sista potatisen om pizzan var satt i och med det. Men icke.

Till största del är dock Ord på glid en bra bok. Sedan är den förstås, som jag redan nämnt, rolig samtidigt som den är lärorik. Den är full av vettiga iakttagelser som är hämtade ur dagens språkbruk – det är en bok för både gammal som ung. Och inte minst: en bok för insnöade akademiker som hellre glänser med ord och kunskap än att verkligen gå till botten med saken.

Till mina f.d. kursare vill jag avslutningsvis bara tala om att ordet ”tjej” från början betydde gatflicka/prostituerad. Vad det har för betydelse för ordet ”bitch” och dess framtida anseende hos gemene man vete fan, men man kan inte tiga ihjäl orättvisor eller censurera verkligheten. Nej, man måste göra slag i saken, utnyttja språket och vända smädelsen åter mot förövaren. Bättre medicin finns inte. Eller menar ni att närmare en halv miljon bögar i Sverige har fel?

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2002-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 16:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #462

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?