Recension

: Att trilla av pinn och vara ur led - Språkfunderingar
Att trilla av pinn och vara ur led - Språkfunderingar Ingemar Unge
2001
Norstedts
4/10

Tanken är god men resultatet obra

Utgiven 2001
ISBN 13009087
Illustratör Ingela Peterson

Om författaren

Ingemar Unge anses av många som en av landets kvickaste pennor. Han arbetade länge på Dagens Nyheter, bland annat som redaktör för Namn och Nytt, och har gett ut en mängd uppskattade böcker där han samlat sina kåserier. Sedan 1991 håller han till på Tidningen Vi. Där har han på senare år bland annat skrivit en serie om underligheter och klurigheter i språket.

Sök efter boken

Att fundera över språket är nyttigt. Om inte till och med en gnutta filosofiskt. Det är i alla fall något som varje sann humanist bör göra någon gång då och då; ta sig en funderare, klura på alla "varför", "hur" och "måsten" och så vidare. Inte för att världen direkt blir bättre efter det, för man lär inte lösa världssvälten med en korrekt uppbyggd mening. Nej, man får se det på ett mer indirekt plan, att man är med och tänker till, försöker förstå maskineriet bakom vår kommunikation sinsemellan. Det kan leda till nåt bra. Så småningom.

Språkfunderingar är också nåt tacksamt att skriva om. De är nästan alltid aktuella, ibland även provokativa. Och de lämpar sig väldans bra att ta upp i små spalter i allehanda tidningar – vilket alltså Ingemar Unge gjort i Tidningen Vi, som han skriver för.

Ingemar Unges har helt rätt inställning. Han vill att man ska glädjas tillsammans med språket. I förordet nämner han för övrigt språkvetaren och komikern, Fredrik Lindström. Densamme släppte ju som bekant i höstas boken Världens dåligaste språk – en frisinnad liten lunta som lyfter fram språkets mer sköna och lättsamma sidor. Trevligt, tänkte jag, här skulle jag alltså få mig både ett skratt och en och en annan lärdom. Nja … riktigt så uppfriskande blev det dock inte. Långtifrån.

Det största problemet med Unges bok är att språkfunderingarna inte är ämnade för bokform utan snarare för just små spalter i veckotidningar. Man orkar ta till sig dessa lustiga historier om språket om de delas ut i lagom portioner, sisådär två till tre gånger i månaden. Men gärna inte mer än så, tack. Att göra sig lustig på bekostnad av språket alltför mycket/ofta kan få motsatt effekt: språkfunderingarna blir bara dåliga skämt som ingen ens drar notis om. Än mindre funderar över.

Givetvis tar Unge upp en hel del tänkvärda saker, såsom all huvudbry som uppstår för till exempel invandrare som ska lära sig svenskans alla undantagsregler. Det är ingen lätt match, det ska gudarna veta! Att Unge sedan hakar upp sig på en massa trams, såsom varifrån orden kebab och pizza härstammar, det är nåt jag kan lära mig när jag läser baksidan av mjölkpaketet.

Tanken är god men resultatet obra. Förstår inte riktigt vem som ska läsa det här. Vem det är avsett för. Vill jag ha reda på ett ords ursprung slår jag nog hellre upp det i ett etymologiskt lexikon. Då slipper jag i alla fall Unges jobbiga och platta krönikör-knorrar som han envisas med att få med i var och vartannat stycke. Och icke att förglömma: etymologiska lexikon är befriade från illustrationer som gör sig bäst i 70-talets ack så pedagogiska läroböcker.

Lösryckt ur sammanhanget brukar man säga. Passar ypperligt in här. Det finns inget sammanhang i den här boken. Inte mer än språket – ett "syndrom" som är på tok för "vitt" för det här formatet. Resultatet blir snarare "keff" än "sparkar stjärt".

Tackar dock för tipset på det popslanglexikon (av P Å Eneroth) som snart kommer ut. Det ska jag hålla utkik efter. Att Wilmer X kommer bidra med ett nytt ord till svenskan är fantastiskt. Verbet är "vilma" och betyder följande:

Att vilma betyder att man tar med sig allt löst från logen, de sista jordnötterna och halvfulla Ramlösaflaskor, allt.

Språk är rock ‘n’ roll – ständigt i uppror och rörelse.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2001-05-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 16:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #209

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?