Gästrecension

: Svensk smak
Svensk smak Emma Olsson och Zandra Ahl
2001
Ordfront
9/10

Varför valde farmor Viola just den stolen?

Utgiven 2001
ISBN 9173248290

Om författaren

Emma Olsson, född 1973, är utbildad journalist och skriver om form, mode och media ibland annat Dagens Nyheter.
Zandra Ahl, född 1975, är verksam som konsthantverkare och formgivare. Hon är utbildad på Konstfack. Hon har tidigare skrivit Fult och snyggt (1998).
Anna Kleberg, född 1970, är verksam konstnär och utbildad på konstfack.

Gästinformation

Mitt namn är Hanna. Jag fyller mitt liv som de flesta andra människor med saker som får mig att må bra. Men det innebär också att man hela tiden får kämpa mot det som inte känns fullt så bra. Jag har på den senaste tiden börjat lägga märke till det skrivna ordets olika vackra nyanser, och den upptäckten gläder mig mycket. Jag har även ett stort intresse för bild och form och gick våren 2001 ut en tvåårig konstskola, nu befinner jag mig på Örebros Universitet studerande digital mediadesign.

Sök efter boken

Alla lever i sin värld och alla lever vi i samma värld. Därför kan nog en del tycka att denna bok inte är mycket att brusa upp inför, och inte heller förstå de frågeställningar som man ställs att reflektera över. Varför orka bry sig om de materiella tingens form, alla köper det som de vill och så är det bra med det.

Men den här boken handlar inte om vilken sorts stol farmor Viola köper utan den försöker få oss att tänka efter varför hon gör det val av stol hon gör. Hur ser det egentligen ut i samhället idag?

Om jag citerar en bit ur boken som speglar det den tar upp:

Så länge man inte ens synliggör eller vågar prata om historiebeskrivningen och smakideologin ur till exempel kön och klassperspektiv kommer inget att kunna förändras på djupet.

Nu kan jag inte påstå att kvinnorna som skrivit boken kommer med några direkta lösningar på de saker de tar upp, men de uppmärksammas och det är alltid en start. En av alla de saker boken tar upp är ordet funktionellt. De påstår att det endast finns en godkänd funktion av de olika sorters funktioner på en pryl som existerar. Och jag håller med dem. Varför är det så att funktionen för minne, tankar, föreställningar och lust inte har samma värde som föremålets praktiska användning? Många tycker jag behöver idag se inåt sig själva och värdesätta sina känslor mer.

Det talas mycket om funktionen i design idag. Det har blivit något sorts inneord att beskriva en pryl med orden funktionell, rena linjer, luft – man har förstått. Man har nått en högre kast än de som inte är invigda, alltså de stackarna som inte förstått att takfläktar och guldrörshyllor är töntigt och att man av samhället ses och tillhör en misslyckad individ.

En liten del av samhället bestämmer vad som är rätt och så gäller det att följa den stilen, även om man sedan tar ut och synar en och en för sig märker man att åsikten endast stämmer i grupp. Jag hoppas att ni läser mellan raderna här och i boken, funderar lite på t. ex. varför det finns mobbning på skolorna. Det är ju inte direkt lätt att bryta det mönstret om det är en del av vårt samhälle idag, i alla kategorier, åldersgrupper. Kollar man in i ett svenskt hem så har flerfaldet av människorna inte de ”stilrena” produktion som industrin visar upp utanför Sveriges gränser och klassar som typiskt svenskt.

Boken tar upp mycket och det väcks många tankar. Den är en hjärngympa många behöver. Om jag kollar på dess form tycker jag att lägga textformatet inåt och lämna tom yta i ytterkanten på en bok med mjuka pärmar, inte är den mest lättlästa smidigaste lösningen. Men var man än slår upp i boken så vilar ögonen på något intressant.

Kvinnorna som skrivit boken är mycket pålästa och en gedigen litteraturlista visar så i slutet av bokens pärmar. Ibland kan det nog vara svårt för en läsare som aldrig förut tänkt i dessa banor att hänga med i svängarna, men då är det desto viktigare att läsa den. Ens egen hjärna går på högtryck, stundtals är det svårt att vara ett blankt blad och läsa boken med öppna sinnen, man vill gärna säga emot ibland och de som redan i inledningen blir skeptiska borde verkligen läsa vidare. Denna diskussion är viktig och jag hoppas att denna bok inte bara blir ett lustigt inlägg.

Hanna Hederstedt

Publicerad: 2002-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-01 22:28

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #463

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?