Recension

: Kosta skjortan eller bli bar om rumpan
Kosta skjortan eller bli bar om rumpan Kerstin Johanson
2009
Ordalaget
5/10

Så kostar den inte skjortan heller …

Utgiven 2009
ISBN 9789185465668
Sidor 108
Illustratör Mia Carlstedt

Om författaren

Kerstin Johanson har en bakgrund som lärare och har alltid haft ett stort intresse för språk, särskilt för citat och bilduttryck.

Sök efter boken

Ordalaget har gjort sig kända som ett förlag som satsar vitt och brett, allt från barnböcker om lilla kaninen Miffy till kokböcker och antikvitetsböcker, samt stadsguider till Stockholm, vilket antagligen gör att de får pengar nog att satsa på mindre glasklara kort i boklådornas hyllor.

Det här är en lustig liten bok med oklar publik. Ett antal svenska idiom har letats upp på andra språk, mer eller mindre exakt, och listas i (för mig) obegriplig ordning. I slutet finns ett register över de flesta och deras engelska motsvarighet, men inte heller det är i någon ordning jag kan se. I pressreleasen står att en del skrivits ut "i originalspråk", men de gånger uttrycken skrivits på originalspråk (ett ordspråk per uppslag, ihop med illustration) står till exempel ryska och grekiska i transkription med romerska bokstäver. En del ordspråk är inte heller helt exakta, som att franskans crapauds skulle betyda grodor, när det snarare är paddor.

Men visst, om man inte tar det hela på så stort allvar, så har den en rolig funktion på ställen där man bara vill ha något lättläst och enkelt, som man kanske kan diskutera med arbetskompisar/kursare/skolkamrater över en fika. Illustrationerna av Mia Carlstedt är roliga och fina om vartannat, enkla de med i sin stil, men träffande och väl utvalda.

En tråd om sådana här uttryck skapades för övrigt i somras på forumet för översättare och tolkar på couchsurfing.org, så tydligen ligger boken bra i tiden.

Textutdrag (Visa/göm)

Irene Elmerot

Publicerad: 2009-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-07 11:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3455

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?