Recension

: Engelska uttryck – och vad vi säger på svenska
Engelska uttryck – och vad vi säger på svenska Mia Carlstedt
2011
Ordalaget
7/10

En bok att ha till hands vid korta väntetider

Utgiven 2011
ISBN 9789174690101
Sidor 176
Medförfattare Kerstin Johanson

Om författaren

Mia Carlstedt är tecknare och illustratör sedan många år, men har även skrivit barnböcker. Hon har arbetat inom nordisk dagspress, kyrkan och skolan.

Sök efter boken

En tjock och fin bok med väldigt luftigt innehåll – Mia Carlstedts och Kerstin Johansons bok består av uttryck och metaforer som onekligen är väldigt roliga att läsa, men det är mycket papper och lite text.

Här samlas 400 uttryck på engelska, samlade i kapitel med mer eller mindre välformulerade rubriker, som ”Relationer”, ”Oförskämt” eller ”Pengar”, samt det avslutande ”Lite av varje”. Det är en liten bok, men likväl inbunden och med mycket luft mellan uttrycken. Det är jättekul att få se de olika lustiga uttrycken samlade (varför är så mycket relaterat till holländarna, till exempel? Going Dutch = betala var och en för sig, Dutch consert = oljud, Dutch treat = knytkalas, och Dutch courage = ”brännvinskurage”!) och alltid lär man sig något nytt eller förstår varför någon sjunger en viss strof eller säger en viss replik i en film.

Jag funderade en stund på vilka som borde få en sådan här bok. Det jag kom fram till var till exempel studenten som just ska antingen på språkresa till ett engelsktalande land eller just ska flytta till ett sådant land för att studera vidare. Den passar absolut att ha i ett väntrum eller liknande, där man bara läser några sidor innan man ändå måste lägga ifrån sig den, eftersom den inte har något större sammanhang. Den kan absolut vara bra för den som har mycket att göra med infödda engelsmän och amerikaner – men något boken saknar är en uppdelning i just vad som är typiskt amerikanskt och typiskt brittiskt. Det är inte säkert att man förstår det ena på den andra sidan Atlanten, så det kan vara lurigt att spontant börja använda uttryck från denna bok utan att ha lite mer på fötterna. Men en rolig samling uttryck, det är det absolut, och fint förpackade.

Irene Elmerot

Publicerad: 2011-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-09 10:32

Kategori: Recension | Recension: #4450

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?