Recension

: Ett träd med vida grenar
Ett träd med vida grenar Ola Wikander
2008
Prisma
10/10

Äntligen

Utgiven 2008
ISBN 9789151851396
Sidor 280

Om författaren

Fotograf: Peo Olsson/Foliomanagement

Ola Wikander är språk- och religionsvetare och född 1981. Han är också prisbelönt översättare av klassiska verk som ”Kanaaneiska myter och legender” (2003) och ”Enuma elish – Det babyloniska skapelseeposet” (2005). 2006 kom hans bok ”I döda språks sällskap – En bok om väldigt gamla språk” som också innebar ett större genombrott. Sedan 2007 är han doktorand vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet.

Författarens blogg – Mer filosoferande tankar från Ola Wikander.

Ola Wikander – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Svenskan är ett språk med många släktingar, inte bara i danskan och norskan, utan även franskan, grekiskan och till och med språk som kurdiska och persiska är avlägset släkt med svenska. När man talar om släkt, så hamnar man inte sällan i ett släktträd, och det är den bilden av språket Ola Wikander har valt att använda som metafor i denna bok. Detta är ett av alla de pedagogiska knep han tar till för att förmedla sin kunskap om de indoeuropeiska språken till gemene svensk. Vi får förklarat hur den jämförande vetenskapen går till, och varför man över huvud taget kan vilja begripa sig på etymologi och våra ords historia så långt tillbaka som vi kan komma.

Det känns som en mycket genomtänkt bok, där Wikander har tagit alla favoritexempel som brukar gås igenom när man läser om eller undervisar i jämförande indoeuropeisk språkvetenskap, från hästen och draken till alla mytologiska likheter och religiösa jämförelser. Wikander gör också upp med de föreställningar som finns (funnits?) om att "sysslar man med jämförande språkvetenskap är man nazist", även om han inte uttrycker sig fullt så burdust. Vi får en gedigen, men överskådlig, översikt av de stora forskningsteorierna från 1800-talet och fram till idag, inklusive enkla genomgångar av vilka av de mer kända akademiska namnen som idag anses passé och varför. Det kapitel som är mer akademiskt avancerat föregås av "varningar" om att det kanske är svårläst för den som inte är så insatt, och det går utmärkt att hoppa över det om man vill, eller läsa det sist. Naturligtvis finns referenser och vidareläsningstips (inklusive internetlänkar) i slutet.

Dock är exemplen på olika indoeuropeiska språk i kapitel 2 (inte för att kapitlen har nummerindelning, men det är nummer två efter inledningen) kanske inte helt lyckade; flera av exemplen (latin, keltiska, baltoslaviska) är ålderdomligt skrivna eller mindre kända språk ur respektive familj, och inte typiska exempel på hur språken såg ut. Självklart kan flera varianter presenteras, men varför inte (också) ta dem folk oftare känner igen, om syftet nu är att dela med sig till allmänheten?

Så äntligen har vi en fullt begriplig bok om jämförande språkvetenskap på ett skandinaviskt språk! Tänk om den här boken hade funnits för 10 år sedan. Ungefär då beslöt man på Göteborgs universitet (liksom i Oslo) att lägga ner ämnet Jämförande språkvetenskap. Kanske kunde en sådan här begriplig bok på svenska ha spelat roll för förståelsen kring detta intressanta ämne, men sådant kan man inte veta i efterhand, förstås.

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-23 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3056

4 kommentarer

verkar superintressant!

t Oregistrerad 2008-09-23 11:47
 

Varför skulle jämförande språkvetenskap vara nazistiskt?

S Oregistrerad 2008-09-23 12:25
 

Eftersom en och annan forskare i jämförande språkvetenskap har använt ämnet som ett sätt att framhäva sin tro på den så kallade ariska rasen, så fick ämnet under 1900-talet en periodvis dålig klang. Guilt by association, helt enkelt.

Irene Elmerot Redaktionen 2008-09-23 13:44
 

Tja, uppenbarligen kan även en kommunist ge sig i kast med ämnet. Och då kan det väl inte vara så farligt..?

emil Oregistrerad 2008-09-26 00:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?