Recension

: Inte bara ord
Inte bara ord Britt Backlund
2006
Studentlitteratur
8/10

Konsten att tala – for Dummies

Utgiven 2006
ISBN 9789144045160
Sidor 216
Först utgiven 1991

Om författaren

Britt Backlund är logoped och universitetsadjunkt, och har arbetat många år på Uppsala universitet med kommunikation och talande.

Sök efter boken

Detta är en utmärkt handbok för alla som någon gång talar inför andra, oavsett om det gäller tal på födelsedagar och bröllop, personalchefer eller olika sorters lärare, såväl i små grupper som inför stora folkmassor. Diskuterar och argumenterar gör vi väl alla nästan varje dag, och då kan vi bland mycket annat i denna bok lära oss, eller påminna oss om, att huvudtanken i det vi diskuterar eller argumenterar om måste vara tydligt uttryckt för att det ska bli en god argumentation eller en bra diskussion.

Britt Backlund har skrivit nio kapitel som tar upp skilda sätt att kommunicera, och hon lyckas trycka in inte bara tal och ljud, utan även en del om retorik, kroppsspråk och inställning också.

Vissa saker förklaras mer mångordigt, medan andra saker blir kort och koncist:

Att samla fler än tre argument som stöd för sin huvudtanke ökar sällan kraften i slutsatsen.

/.

Men om vi umgås med andra bilder – ser oss själva i rollen av en engagerad och kunnig talare i livligt samspråk med en intresserad och stimulerad publik, kan vi nå höjder som vi inte trott vara möjliga att nå.

Backlund belyser både mäns och kvinnors generella talbeteenden och kroppsspråk, och konstaterar hur det uppfattas, med stöd i åratals tester, utfrågningar och föreläsningar som universitetslärare i ämnet. En av finesserna med boken är att argumenten och exemplen tas från så olika håll: fysiska/biologiska exempel, lätt språkvetenskapliga och psykologiska exempel presenteras med pedagogiska framställningar. Nog märks det att Backlund är van att undervisa, men läser man bara det som är relevant för en själv, så blir det inte för mycket av den goda undervisningen. Hon konstaterar, apropå lärande i skolan, att även om det är väldigt lite talarträning vi får i svenska skolor, så är lyssnarträningen än mindre, trots att det borde vara något värt att träna på för att inte missförstå varandra.

Man kan möjligen känna att boken ”gapar efter mycket”, men å andra sidan finns hänvisningar på var och varannan sida som gör att man kan gå vidare med det område som passar in på en själv. Den akademiska världen skiner väldigt tydligt igenom också, även om det märks att författaren inte menar att skriva bara för en universitetsknuten publik.

Britt Backlund har inte skrivit någon sträckläsningsbok, utan en handbok med avgränsade kapitel, som jag definitivt kommer att använda mig av nästa gång jag ska prata om något viktigt.

Irene Elmerot

Publicerad: 2007-05-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-24 00:06

Kategori: Recension | Recension: #2501

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?