Recension

: Grejen med substantiv och pronomen
Grejen med substantiv och pronomen Sara Lövestam
2017
Piratförlaget
6/10

Humor och språk

Utgiven 2017
ISBN 9789164205063
Sidor 164

Om författaren

Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som författare och föreläsare. Hon är språkvetare och lärare och har tidigare arbetat som sfi-lärare. Hon har skrivit krönikor för bland annat QX, Lärartidningen och Språktidningen och medverkar regelbundet i tv och radio. Hon skriver skönlitteratur för vuxna, ungdomar och barn samt böcker om svenska språket.

Sök efter boken

För några år sedan utkom Sara Lövestams bok Grejen med verb som hyllades av kritikerkåren och läsare. Nu kommer uppföljaren Grejen med substantiv och pronomen ut och frågan är, kommer även detta bli en succé?

Lövestam har ett slående sätt att uttrycka sig. Hon är tidigare SFI-lärare och i hennes språk märks det att hon är van att stå på den scen som klassrummet ofta utgör. Hon formulerar sig kvickt och slagkraftigt och fångar in läsaren. Även jag som alltid såg grammatikundervisningen i skolan som en plåga; ”Jag kunde ju redan skriva, läsa och tala… varför ska jag lära mig alla de här termerna?” fångas in när Lövestam börjar förklara till exempel ”Olika sorters pronomen och deras halvroliga namn”.

Om du väljer att läsa den här boken för att lära dig grammatik vill jag höja ett varningens finger. Detta är inte primärt en lärobok i grammatik för vuxna, till det finns det betydligt bättre böcker. Texten är stundtals lite snårig att följa med i om du saknar grundläggande grammatikkunskaper. Om du däremot läser boken för att du är intresserad av språk och vill bli road, ja då kan den här boken tjäna ditt syfte.

Lövestam är stundtals mycket underhållande att läsa. Hennes genomgång av hen-debatten där de olika sidornas argument radas upp får mig att skratta högt. Jag får i samma andetag också lära mig att anledningen till de upprörda känslorna, enligt Lövestam, beror på att pronomen är en sluten ordklass.

Samtidigt kan själva tonläget ibland bli lite för mycket. Som när Lövestams pappa får finnas med i ett exempel och det i texten beskrivs att pappan är glad över att få finnas med på ett hörn och pappan sedan finns som en liten illustration på hörnet av boksidan, ja då kanske jag inte är enbart road utan också lite trött.

Ändå, vem är jag att gnälla? Lövestam gör ett fantastiskt jobb när det gäller att lyfta fram fascinationen för svenskan i synnerhet och språk i allmänhet. Min grundläggande inställning till, ”Varför ska jag lära mig grammatik…” får sig en knäck när jag läser den här boken. För som jag hörde Lövestam säga i en intervju i P1 programmet Studio ett: ”Med hjälp av grammatiken kan du få termer att samtala om ett språk som du kanske redan tror dig kunna allt om.” Det får mig att tänka att kanske är det just det en stor del av all inlärning handlar om, att vi får termer och begrepp för något vi redan erfarenhetsmässigt har kunskap om. I samtalet kan vi sedan fördjupa förståelsen och få syn på perspektiv som annars skulle passerat oss förbi.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-09 08:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6902

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?