Recension

: Alla frågar sig varför
Alla frågar sig varför Eva Susso Anna Höglund (illustratör)
2017
Lilla Piratförlaget
10/10

Vi frågar oss varför?

Utgiven 2017
ISBN 9789188279170
Sidor 26

Om författaren

Eva Susso föddes 1956 i Göteborg. Sin första skrivmaskin fick hon i tolvårsåldern. När hon växte upp närde hon både konstnärsdrömmar och författardrömmar. Hon har tre barn, varav två tillsammans med en man från Gambia. Hon började skriva igen på allvar för att det saknades böcker om mörka barn i Sverige. Debuten kom 1995 med bilderboken Rita. Sedan dess har det blivit ännu fler bilderböcker och kapitelböcker. Eva Susso sitter på stol nummer två i Svenska barnboksakademien.

Sök efter boken

Jag hade haft en riktig skitdag på jobbet. Men mot kvällen väntade en efterlängtad dejt med fina vänner, god mat och dryck. Lämnade jobbet tidigt och gick för att handla helgfrukost. Gick och lyssnade på en pod som utredde 11 september-attackerna när jag sprang på en vän som undrade om jag hört vad som hänt? Klockan var inte mycket mer än tre. Strax efter ringde min syster och bad mig säkra anhöriga. Efteråt gick jag hem och satt resten av kvällen i min röda skinnsoffa. Tagen, sorgsen och framför nyheterna. Ingenting blir någonsin som förut, allting fortsätter samtidigt som förut. Men ändå inte.

Mitt i detta kaos känns det trösterikt att läsa Alla frågar sig varför. Det är en bilderbok för människor i alla åldrar som ur ett filosofiskt perspektiv behandlar djupa frågeställningar. Är alla lika mycket värda? Varför måste man dö? Finns Gud? Var kommer elakhet ifrån?

Varje litet samtal börjar med en vacker anfang. Dessutom omgärdas berättelsen hela tiden av Anna Höglunds vackert seriösa, drömska och lite ledsamma illustrationer. De tornar upp som magiska tavlor jag kan titta på hur länge som helst.

illustrationannahoglund

Varför är jag inte snäll mot den jag tycker om? Jag hade hellre fått en hundvalp än en lillasyster. Det var jobbigt med alla som sa att hon var finast i hela världen. Ingen sa att jag var finast.

Är det avundsjuka eller orättvisa som spökar här ovan? Det är inte lätt när det känns som att andra får favörer, är mer värda. Vad ska en göra med alla de känslorna? Vad är sant egentligen?

Den här boken lämnar inga svar. Det här är en bok som ställer frågor, som även vågar berätta om händelser som kanske inte är helt bekväma. Läsarna kan känna igen sig vare sig en är fyra, fem år eller sjuttiofyra, sjuttiofem.

Dessutom är varje spörsmål ackompanjerat av en illustrerad filosof som fått iklä sig en djurkropp och bär med sig ett citat. Hannah Arendt är någon slags ugglefågel som berättar att den mesta ondskan skapas av människor som inte bestämt sig för om de ska vara goda eller onda. Simone de Beauvoir är en katt som berättar att det bara är människan som kan erfara framgång eller misslyckande. Längst bak i boken presenteras alla filosofer närmare för den som vill veta mer. Det är fint och upplysande.

Ämnena som boken tar upp är knepiga. Var kommer elakhet ifrån? Vems är skulden? Kan det vara så att en får skylla sig själv? Om det är många som tycker att någon är konstig och att hen är dessutom är skvallrig? För oss fullvuxna kan svaret tillsynes vara självklart, även om jag tyvärr inte tror att det är så enkelt. Men för fyra-, fem-, sexåringar är det svårare.

Alla frågar sig varför är en bok som öppnar för spännande diskussioner. Den innehåller många öppna eviga frågor som vi kan prata djupare om. Och filosoferna kan ge oss tröst och visdom. Den här boken öppnar för frågor som är viktiga att diskutera. Särskilt i den tid som vi befinner oss i just nu efter fredagens terrordåd i Stockholm. Vi människor behöver hitta sammanhang, kärlek, tröst och gemenskap för att orka gå vidare.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-10 22:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6903

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?