Recension

: Mjölk och människor
Mjölk och människor Matilda Josephson
2024
Galago
7/10

Möten i butiken

Utgiven 2024
ISBN 9789177753858
Sidor 157

Om författaren

(f. 1997) är utbildad på serieskolan i Malmö. Hennes arbeten har publicerats i tidningen Galago och år 2024 debuterar hon med boken Mjölk och människor.

Sök efter boken

Kassörskan möter en mängd olika kunder när hon blippar varorna som flyter fram på kassabandet. Och avslutningsvis frågar hon: ”Var det bra så?”. Denna alldagliga fråga – som fungerar som en markör i konversationen inför kundens betalning – visar sig vara plågsamt existentiell för kunden som fått smeknamnet ”Känslan”.

Serieboken Mjölk och människor skildrar i likhet med Lina Arvidssons Bygg inga berg hur en kassörskas arbetsvardag ser ut. Att den svenska arbetarlitteraturen tillförs flera röster med olika genrers uttryck känns som ett friskhetstecken. De här vardagliga scenerna i matbutiken berättar så mycket om samhällskroppen och vilka människor som får plats där.

I den här samlingen riktas fokus på de udda kunderna. Vissa sticker ut med sin klädstil medan andra får omgivningen att blekna för grovheten i replikföringen. Bristen på samspel hos kunderna är märkbar och ofta vill jag hoppa in i serierutorna och hejda kassörskan från att känna alltför mycket empati och nyfikenhet. Att vilja förstå är en stark drivkraft men ibland måste man hejda sig om man vill undvika galenskap. Tänk på vad som händer Kalle Anka i filmen när han nyfiket tar råd av hackspetten i fotograferandet av djungelns fågelliv.

Första gången jag hörde talas om Matilda Josephsons seriebok gjorde jag ett litet tankehopp till John Steinbecks Möss och människor som berättade om hur hårt livet var för två arbetslösa män i 1930-talets USA. De var underkastade osäkra arbetsvillkor, eller som det beskrivs på ILO:s hemsida:

Precarious work is a term used to describe non-standard employment which is poorly paid, insecure, unprotected, and cannot support a household.

När jag följer arbetslivsrapporteringen av idag noterar jag att butiksanställda allt oftare får deltidstjänster eller erbjudanden om att jobba på timme. I en av serienovellerna nuddar Matilda Josephson vid branschens otrygga anställningsförhållanden. Det finns mer att utveckla här och möjligen är en sådan utgivning tänkt att komma i framtiden?

Josephson väljer en annan vinkel i sin bok om arbetslivet, nämligen hur man kan välja att titta ömsint på sin omgivning. Människor behöver människor. Och det handlar inte om kommersiella sammanhang utan helt enkelt om ett värdigt samhälle.

Lena Nöjd

Publicerad: 2024-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2024-05-01 21:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9140

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?