Nyhet

Nobelpriset i litteratur 2017

Årets Nobelpris i litteratur går till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro.

Ishiguro föddes i Japan 1954, men flyttade till Storbritannien med sina föräldrar när han var fem år gammal. Han är utbildad vid University of Kent och University of East Anglia och kanske allra mest känd för romanen Återstoden av dagen.

Kazuo Ishiguro får priset med motiveringen att han ”i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Här på dagensbok.com har vi recenserat hans senaste roman Begravd jätte i såväl original som översättning, och själv har jag (Ella) sällan fått så mycket skäll som för att jag inte riktigt föll för Never let me go.


Kazuo Ishiguro: Begravd jätte
Ishiguro om vägen till försoning

”När jag upptäcker att handlingen i Kazuo Ishiguros roman Begravd jätte knyter an till Artursagan blir jag förtjust. Under några år i slutet av 80-talet läste jag det mesta som gick att komma över i ämnet. Nyfikenheten väcktes av fantasyromanen Avalons dimmor, skriven av Marion Zimmer Bradley, som…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: The Buried Giant
Ishiguro imponerar

”Är det verkligen fred vi vill ha – till varje tänkbart pris? Mikael Wiehes rader ekar i mitt huvud när jag läser Kazuo Ishiguros nya roman The Buried Giant. Lär vi oss något av historien? När de gamla kommunistimperierna Sovjetunionen och Jugoslavien brakade samman under trycket av sina egna motsättningar…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Never let me go
Stillsamt groteskeri

”Kathy ser tillbaka på sitt liv. På uppväxten på vad som liknar en internatskola, på vänskapsförhållanden och konflikter. På hur livet blev. Snart ska hon, efter en ovanligt lång tid som vårdare, ta nästa steg och övergå till donator. För att efter två, tre donationer, fyra om hon har tur, ‘fullborda’, det vill säga dö. Kathy är 31 år…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2017-10-05 13:00 / Uppdaterad: 2017-10-05 13:23

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?