Recension

: Never let me go
Never let me go Kazuo Ishiguro
2005
Wahlström & Widstrand
6/10

Stillsamt groteskeri

Utgiven 2005
ISBN 9146210946
Sidor 319
Orginaltitel Never let me go
Översättare Rose-Marie Nielsen
Först utgiven 2005

Om författaren

Fotograf: Jane Bown

Kazuo Ishiguro är född i Nagasaki i Japan 1954, men uppvuxen och bosatt i England. Hans romaner finns översatta till en mängd språk. Mest känd är han för Återstoden av dagen (1989), som också filmatiserats. På svenska finns också Berg i fjärran (1982), Konstnär i den flytande världen (1886), Den otröstade (1995), Vi som var föräldralösa (2000) och Never let me go (2005). Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017.

Sök efter boken

Kathy ser tillbaka på sitt liv. På uppväxten på vad som liknar en internatskola, på vänskapsförhållanden och konflikter. På hur livet blev. Snart ska hon, efter en ovanligt lång tid som vårdare, ta nästa steg och övergå till donator. För att efter två, tre donationer, fyra om hon har tur, ”fullborda”, det vill säga dö. Kathy är 31 år.

Trots de uppenbara underligheter som smygs på läsaren är romanens ton så vardaglig, så trivsamt engelsk. Uppväxten på internat låter så välbekant, och Kathys retrospektiva berättelse som avlyssnad över en vilsam kopp te. Samtidigt sätter Kazuo Ishiguros berättarteknik tydliga spår. Hans skicklighet får en att hänga kvar kapitel för kapitel genom Kathys omständigt berättande stil, för att få förstå något lite mer om det samhälle som är så likt vårt och ändå inte.

För det står inte rätt till i det som verkar som en ganska vardaglig internatskola, ganska vardagliga barns uppväxter. Kathy, Tommy, Ruth och de andra eleverna känner inte mer än på pappret till världen utanför institutionen. De har inga föräldrar eller andra anhöriga utanför, bara förmyndare och en mystisk Madame som med jämna mellanrum hämtar det bästa av deras konstnärliga produktion. De har ingen framtid, inga fria val. Vardagliga arbeten på kontor eller som brevbärare kan aldrig bli mer än barnsliga fantasier för dem.

De har att donera sina livsviktiga organ tills de dör av det. För det syftet är de klonade och bara för det finns de till.

Under hela livet försöker Kathy och hennes vänner pussla samman vad de vet och inte vet om det spel de själva bara är brickor i. Ändå är det bristen på ifrågasättande som är minst drabbande. Som läsare frågar man sig varför inte eleverna rymmer, blir självdestruktiva, till och med begår självmord – vad som helst utom att inordna sig. Svaret är förmodligen enkelt. De vet inget annat.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2005-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 13:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1776

3 kommentarer

En konstig, konstig recension. Jag fattar inte alls. Varför avslöjar Ella Andrén handlingen? Kanske borde man kalla texten för ett referat snarare än en recension, för särskilt många omdömen om romanen får vi inte. Jag fattar inte, Ella. Å andra sidan tror jag att romanen kan ha farit över ditt huvud. Det enda råd jag kan ge dig är att jämföra den med Kertesz "Mannen utan öde". Och förstås att i fortsättningen inte röja hela handlingen.

Nad on väsitavad Oregistrerad 2006-05-29 20:42
 

Man kan tycka att recencenten kunde ha gett en flip eller flop i alla fall.
Fast den gick ju som den förre kommentatorn noterade, antagligen henne helt över huvudet. Kloningen och pusslandet med framtiden är bara den ytliga handlingen, en science fiction-stomme om man så vill.
Den intelligente läsaren har mycket att få ut av boken även efter den här recentionen.

Gusten Oregistrerad 2006-07-03 16:29
 

Jag håller med om att berättarstilen har likheter med Kertesz "Mannen utan Öde". Men även Ishiguros tidigare roman "Återstoden av dagen". Jag tycker att han är grymt skicklig på att skriva. Det här återhållsamma, distanserade som ändå skriker så mycket mellan raderna. Tycker jag.

ida Oregistrerad 2007-04-16 18:26
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?