Recension

: Rök
Rök Dan Vyleta
2016
Albert Bonniers Förlag
4/10

Dickensiansk dystopi kör fast i klyschor

Utgiven 2016
ISBN 9789100166700
Sidor 503
Orginaltitel Smoke, Soot and Ash
Översättare Birgitta W. Augustsson
Först utgiven 2016

Om författaren

dan_vyleta
Foto: Michael Lionstar
Dan Vyleta (f. 1974) är född i Tjeckien och bor idag i Kanada. Hans historiska roman The Crooked Maid nominerades till kanadensiska Scotiabank Giller Prize 2013 och översattes till flera språk.

Sök efter boken

Dan Vyletas coming of age-historia Rök utspelar sig i ett dystopiskt dickensianskt England. Berättelsen är en halsbrytande blandning av genrer kryddad med gotisk skräck. Och det börjar bra med en gastkramande skildring av en nattlig pennalistisk prövning som slutar i slagsmål mellan den diaboliske ledaren Julius och nykomlingen Thomas. Miljön känns bekant, en internatskola för pojkar av finare härkomst. Hit kommer man för att bilda sig men också för att drillas i självbehärskningens ädla konst – för att lära sig att inte ryka. Rök är ett tecken på att man misslyckas med att kontrollera sina känslor och något som bara barn och folk från de lägre samhällsklasserna kan tillåta sig. Rök är också smittsamt. Vilket pojkarna får tillfälle att uppleva under en studieresa till London där de för första gången utsätts för rök från ett stort antal människor samtidigt.

Röken. Den får en att känna sig – annorlunda. Rädd. Aggressiv. Falsk. Värdelös. Tankarna blir grumliga, man grunnar över saker och ting. Man är inte längre skild från omvärlden, den nästlar sig in i ens inre. Man känner sig liten och obetydlig, foglig, men är ändå redo att slåss mot den som vågar påstå det, ens lilla förråd av förnuft äts upp som av råttor. Lockelsen sätter in – att stjäla, att bedra, att rymma.

Thomas och Charlie är vänner trots att de på många sätt är varandras motsatser. Charlie kommer från en fin släkt och har lätt för att styra sina känslor medan Thomas, vars familjeförhållanden är dunkla, får kämpa hårt. När de tillsammans ger sig iväg för att tillbringa jullovet hos Thomas morbror, baron Naylor, blir det början på en yttre och inre resa som handlar om att utforska rökens hemligheter. Dess hot och möjligheter.

När Rök är som bäst påminner den mig om Carl Jonas Love Almqvists Amorina eller Mary Shelleys Frankenstein. Då är språket högstämt romantiskt, miljöerna fantasieggande och karaktärerna gränsöverskridande. Svagheterna i Rök blir tyvärr allt tydligare ju närmare slutet vi kommer. Upplösningen blir en rejäl antiklimax när Vyletas intrig rämnar i sömmarna som ett slarvigt hopsytt monster. Fram tittar en tunn stoppning av ytligt tankegods kring klass och revolution, kärlek och synd, förnuft och känsla som redan idisslats ett oräkneligt antal gånger.

Vill du läsa en bra dystopi i internatskolemiljö rekommenderar jag istället Never let me go av Kazuo Ishiguro. Eller om du är mer intresserad av det fantastiska, Magikerna av Lev Grossman.

Elisabeth Lahti Davidsson

Publicerad: 2016-11-30 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-30 21:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6767

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?