Recension

: Exodus
Exodus DJ Stalingrad
2016
Ersatz
7/10

En postsovjetisk odyssé

Utgiven 2016
ISBN 9789187219658
Sidor 110
Orginaltitel Exodus
Översättare Elin Parkman
Först utgiven 2011

Om författaren

DJ Stalingrad är pseudonym för Pjotr Zilajev, f.1985. Zilajev flydde från Ryssland 2010 efter att ha blivit efterlyst i samband med kravaller i staden Himk i samband med ett motorvägsbygge. Efter att ha lämnat Ryssland publicerades Exodus, en skildring om sitt liv i det postsovjetiska Ryssland. Efter diverse turer beviljades Zilajev asyl i Finland men arresterades senare under ett besök i Spanien och hotades av utvisning till Ryssland. I samband med arresteringen avslöjades hans pseudonym. Zilajev blev aldrig utlämnad till Ryssland och bor numera i Finland.

Sök efter boken

För den första postsovjetiska generationen blev det nya samhället inte riktigt den orgie av masskonsumtion och överflöd som deras föräldrar hade hoppats på. Efter några år av perestrojka så halades plötsligt den sovjetiska flaggan på Kreml för sista gången, och så fanns inte bara ekonomisk utan även politisk frihet. Fast valfrihet av nya spännande produkter och nya, kanske inte fullt lika spännande ledare står sig ändå ganska slätt när avregleringar och inflation tar bort möjligheterna till att konsumera. De grå och illa underhållna betongblockshusen stod däremot kvar, även då samhällsidén som uppförde dem försvunnit.

Pjotr Zilajev, författaren bakom pseudonymen DJ Stalingrad som länge var hemlig, föddes 1985 och tillhör den första generationen helt utan egna minnen från de fornstora dagarna. Men hela hans liv präglas ändå av resterna. Han tillhör den absoluta botten, trasproletariatet för att använda de tidigare ledarnas vokabulär (om han vuxit upp utanför den socialistiska världen) och hans chanser hade säkert inte varit särskilt gynnsamma i den klasslösa arbetarstaten heller. Men med en misshandlande och alkoholiserad mamma och ett samhälle tomt på resurser eller visioner formas han till en nihilist som lever för stunden. En person som fyller ut sin tillvaro med våld och enbart känner lojalitet till sina vänner. Fast mitt i all våld finns ändå ett gott hjärta av det slag där han på flykt undan polisen från ett knivslagsmål ändå kan stanna till och ge bort sin rock till en frusen uteliggare.

Zilajev för en rotlös tillvaro där han och hans vänner åker runt mellan städerna i det före detta sovjetunionen och ägnar sig åt att supa, ta droger, knulla och slåss. De tillhör, eller räknar sig till en politisk vänster vilken i praktisk mening dock mest är en etikett för att per automatik hamna på motsatt sida som nynazister och poliser. Slagorden som kan ropas ut på en första majdemonstration tillsammans med de pensionerade sovjetnostalgigerna ter sig mest som ironiska och vad de verkligen hoppas på är upplopp. Det finns en genuin tomhet här och jämför man till exempel med intervjupersonerna i Svetlanas Aleksijevitjs romaner så har dessa, oavsett om de har en starkt kritisk eller rent av hatisk inställning till de sovjetsystem de levde under, ändå alltid en känsla av tillhörighet till både det gamla och det nya samhället. Något som fullkomligt saknas här.

Som roman betraktat är den lika anarkistisk som Zilajev själv. Det är ögonblicksscener blandat med ömsinta beskrivningar av vänner, pessimistiska utläggningar om världen i stort och hyllningar av personer så obskyra att det i regel krävs en wikipedia sökning för att hänga med. Det går med enkelhet att vifta bort romanen som våldsromatik. Brutala våldsbeskrivningar som stundtals ter sig närmast skrytsamt i kombination med pseudointellektuella (och för den delen humoristiska) utsvävningar har ju någonting klart psykopatiskt över sig. Men vill man så kan man även se romanen som en röst från en rejält marginaliserad grupp och som ett skrämmande tidsdokument över vad fullkomlig hopplöshet kan göra med människor. Och det faktiskt oavsett hur autentisk berättelsen av DJ Stalingrad än är.

Oscar Rooth

Publicerad: 2016-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-30 18:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6768

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?