Recension

: Entry Island
Entry Island Peter May
2016
Modernista
8/10

Fascinerande ömystik

Utgiven 2016
ISBN 9789177010999
Sidor 414
Orginaltitel Entry Island
Översättare Charlotte Hjukström

Om författaren

Skotske Peter May (född 1951) började sin litterära bana som journalist och som författare till TV-serier. Som kriminalförfattare har han bland annat skrivit en serie thrillers som utspelar sig i Kina. Stor uppmärksamhet fick den så kallade Lewistrilogin – en deckarsvit från Yttre Hebriderna som omfattar Svarthuset (2013), Lewismannen (2014) och Lewispjäserna (2015). För Svarthuset fick han The Barry Award – årets bästa kriminalroman i USA 2013. Peter May är som ensam västerlänning hedersmedlem i Kinesiska kriminalförfattares förbund.

Sök efter boken

Öar är en tacksam skådeplats för dramatiska berättelser. Det har många författare tagit fasta på, inte minst inom deckargenren.

Skotske Peter May är inget undantag. Det som skiljer honom från många andra deckarskribenter är den starka känslan för naturen och platsen han skriver om, dess historia och människoöden. Den som läst hans vackert berättade och starkt laddade Lewistrilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod vet detta.

Nu har han gjort det igen – förlagt sitt drama till en ö – en ö som den här gången ligger både långt bort ifrån och – som det kommer att visa sig – nära Skottland.

Entry Island tillhör gruppen Magdalenaöarna utanför Kanada. Ön är liten, endast några kilometer bred och lång. Såklart känner alla varandra och såklart kan man inte lämna eller anlända till platsen utan att bli sedd. Ändå väcker ett brutalt knivmord på affärsmannen James Cowell huvudbry. Hans hustru är den som slår larm men blir snart misstänkt då hon ensam såg överfallet och alla eventuella fiender har alibi.

Kriminalpolisen Sime Mackenzie kallas att utreda mordet tillsammans med ett team från fastlandet. Förväntningarna på att snabbt lösa fallet är höga, men när Sime träffar affärsmannens hustru, den mordmisstänkta Kirsty, börjar hans tankar vandra i helt andra banor. Trots att han aldrig varit på ön tidigare känner han igen henne. Och han känner igen den ovanliga stenen i hennes halssmycke. Han har en likadan sten i en gammal ärvd ring. Bäddat för mystik alltså!

Sime har som alla fiktiva kriminalare personliga problem. Efter en uppslitande skilsmässa från hustrun – som olyckligtvis också ingår i utredningsteamet – kan han inte sova annat än korta flyktiga stunder. Han börjar drömma mycket, drömmar som tycks spela upp hans förfaders historia såsom han fick den berättad för sig som barn.

Simes förfader kom från en skotsk ö. Nästan 200 år tidigare drevs han och andra bybor därifrån av gods- och jordägaren. Detta skedde under en verklig historisk händelse, utrensningen av Högländerna. Folket lastades på fartyg för att skeppas som boskap till Kanada. Många skepp gick under, förhållandena ombord var vidriga, sjukdomar och matbrist härjade, familjer splittrades. Den som överlevde och hade tur kunde få en jordlott i det nya landet för att hanka sig fram.

Parallellt med mordutredningen får vi följa de historiska händelserna kring Simes förfader. Det är en märklig väv, skickligt genomförd men något på bekostnad av själva mordgåtan. När utredningen står och stampar och inte särkilt mycket egentligen händer annat än Simes eländiga dagliga tillvaro, är det desto mer spännande och intressant att läsa de historiska avsnitten. Och man anar att upplösningen kommer att knyta ihop dåtid och nutid.

Om man bortser från det huvudsakligen manliga perspektivet (precis som i Lewistrilogin handlar berättelsen mest om män, mäns problem och göranden, mäns beslut osv) – och en rent osannolik dialog med en just nedkämpad mördare om släktforskning – är detta en ovanlig och ovanligt bra kriminalhistoria.

Airi Palm Borden

Publicerad: 2016-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-27 16:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6771

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?