Recension

: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton Tage Danielsson
2000
Wahlström & Widstrand
10/10

En onödig boks nödvändighet

Utgiven 2000
ISBN 9146177817
Illustratör Per Åhlin

Om författaren

Tage Danielsson föddes 1928 i Linköping och dog i Stockholm 1985. Han växte upp i Linköpings Folkets park, läste i Uppsala och arbetade på Sveriges Radio innan han tillsammans med Hasse Alfredson bildade AB Svenska Ord och gjorde en mängd revyer, teveprogram, filmer och böcker.

Danielsson på Wiki – Nätuppslagsverkets info om Tage Danielsson.

Sök efter boken

En tecknad film som under 25 år visats på julafton. En film som älskats av många svenskar. Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson. Han är ett lika obligatoriskt inslag i den svenska jultraditionen som köttbullar, Arne Weise, skinka och Kalle Anka.

Är denna bok nödvändig? En bok vars text de flesta kan rabbla utantill innan de öppnat pärmarna. Varför ge ut den eller kanske snarare varför inte?

Varför väljer man nu, 25 år efter filmens premiär och 36 år efter det år då sagan först skickades ut som julhälsning från Wahlström & Widstrand, att ge ut sagan i bokform? En första tanke är att det måste handla om att man vill tjäna pengar. Det är ju så det är. Alla vill ha pengar, och mycket. Så är det säkert också med förlaget.

Men jag ändrar mig snabbt. Jag kan ju inte låta hela min barndoms jular förstöras med att Karl-Bertil Jonssons entré i bokvärlden skulle ha med den kapitalistiska marknaden att göra. Det går ju bara inte. Istället väljer jag att tro. Tro på människans inbyggda snällhet och på att man bestämt sig för att ge ut boken för att sprida ett budskap. Ett budskap som präglas av julens givmildhet och inte av den köphysteri och stress som många upplever dagarna före jul.

Det är kanske inte så konstigt att den inte präglas av det vi förknippar med jul, för ”den här sagan tilldrog sig som sagt på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse”, som Tage Danielsson skriver i bokens sista mening.

Trots att sagan utspelar sig för så länge sedan har den ett ständigt aktuellt tema. Värme och medmänsklighet. Fantasi, Robin Hood, hjältar och en pojke med ett stort hjärta. I Dick Harrisons nya bok om Robin Hood visar han att Robin Hood har funnits och inte bara en utan flera skepander. Historien är full av Robin Hood-typer och Karl-Bertil Jonsson är en som kan ansluta till skaran. Det är många som försökt att jämna ut och minska klyftorna och skillnader i samhället. Den unga pojken Karl-Bertil drömmer om Sherwoodskogen och om att ”ta från de rika och ge till de fattiga” och på det sättet minska klyftan mellan de fattiga stackarna i slumkvarteren och de som t.ex. äger ett eget varuhus. Kanske på samma sätt som Dick Harrison vill minska klyftan mellan akademiker och vanliga historieintresserade genom att skriva om vår populära hjälte på ett relativt enkelt sätt.

Varför är då den här boken nödvändig och varför kommer den att ligga under de flesta granar denna julen?

Jag tror att den är nödvändig för att vi ständigt behöver påminnas om att det finns de människor som har det sämre än vi och att det inte krävs så mycket för att göra någon glad. Troligen kommer vi inte att sortera ut paket från posten eller skänka en förmögenhet till Amnesty eller Stadsmissionen. Men kanske kommer vi att le åt den sorgsna damen eller vinka tack till bilen som stannade vid övergångsstället eller kanske kommer vi att vara extra snälla mot de i vår närhet. För visst känner vi ett sting av stolthet och avundsjuka för att Karl-Bertil tar tag i situationen och gör det han tror på. Det är de flesta av oss alldeles för dåliga på. Vi vågar inte och vi orkar inte. Det är ju så mycket nu …

Att boken kommer att ligga under granen beror på att vi har svårt att motstå den. Tage Danielssons genialiska språk och ordvändningar. Per Åhlins illustrationer. Det kan inte bli bättre. Att de flesta av oss dessutom vuxit upp med sagan gör att vi alla suktar efter den när den står i hyllorna och man har bara en fundering: vem kan jag ge den till? Och det är kanske det mest spännande. Vem riktar sig boken till? Är det en barnbok? Den har det formatet och de typiska barnboksillustrationerna, men jag tror inte att barnen förstår allt i sagan. Taxeringskalender är t.ex. inte ett ord man lär sig på dagis. Kanske är det så att boken är så smart att barnen gillar den och de vuxna som läser den förstår de nyanser i Tage Danielssons språk som barn inte förstår. Vilket gör att detta är en barnbok för barn och vuxna.

Boken är en given succé. Så är det bara och det beror inte på att Per Åhlins teckningar lockar som godis och Tage Danielsson är en folkhjälte, utan för att det är en bra story och den skulle vara lika bra om man skrivit den på dasspapper, bara lite ömtåligare.

Lisa Johansson

Publicerad: 2000-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-21 01:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #63

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?