Recension

: Masters of sex
Masters of sex Thomas Maier
2013
Basic Books
7/10

Tiotusentals väldokumenterade orgasmer

Utgiven 2013
ISBN 9780465079995
Sidor 415
Först utgiven 2009
Språk engelska

Om författaren

Thomas Maier är journalist, författare och teveproducent, bosatt på Long Island i New York. Han har bland annat skrivit biografierna Newhouse: all the glitter, power and glory of America’s richest media empire and the secretive man behind it (1994), Dr Spock: an American Life (1998), The Kennedys: America’s emerald kings (2003), Masters of sex: the life and times of William Masters and Virginia Johnson, the couple who taught America how to love (2009) och When lions roar: the Churchills and the Kennedys (2014).

Thomas Maier books – författarens blogg.

Sök efter boken

En medicinsk Mad Men har den kallats, teveserien Masters of sex, sådär retrosnygg, lite kittlande nutidshistoria, på en gång ganska nära oss och avlägsen. Men till skillnad från Don Draper och de andra reklamarna fanns dr William Masters och Virginia Johnson på riktigt. Serien bygger på en biografi av Thomas Maier med den lite otympliga undertiteln ”The life and times of William Masters and Virginia Johnson, the couple who taught America how to love”.

“The couple who taught America how to love”. Var det vad de gjorde, de berömda experterna från 60- och 70-talen, lärde människor att älska?

”Do it. For science.” står det på framsidan av teveseriens första säsong på dvd. Lite mer rakt på sak, kanske. Åtminstone med amerikanska ord. För det Masters och Johnsson studerade var ju egentligen inte så mycket kärlek som sex. Orgasmer. Tiotusentals orgasmer, faktiskt.

I mitten av 1950-talet var Bill Masters en väletablerad gynekolog och fertilitetsexpert på ett universitetssjukhus i St Louis. Psykoanalytikerna hade en massa teorier om sex, Alfred Kinsey hade gjort tusentals intervjuer med amerikaner om deras sexliv och hans rapporter slog ner som en bomb, men ingen hade verkligen studerade det rent fysiskt, medicinskt.

Att Virginia Johnson – sekreterare, forskningsassistent och så småningom hustru till Masters – blev en viktig del i ekvationen är inte svårt att förstå. Hon kunde värva försökspersoner och få dem att slappna av i labbet där de fick onanera eller ha sex med maskerade (det är väl inte så svårt att förstå varför teveserien valt bort den bisarra detaljen) främlingar medan Masters iakttog, mätte och dokumenterade fysiska reaktioner av alla de slag.

Enbart som vetenskapshistoria är det ju enormt fascinerande, både i sin storslagenhet och sina med åren tilltagande brister. Masters och Johnson är naturvetenskaplig ambition från både dess ljusare och mörkare sidor. De ställde Freuds hittepåidéer om kvinnliga orgasmer i skamvrån, de visade att kvinnors sexualitet på inget vis var svagare eller underlägsen mäns (och uppfann till och med en kameradildo som kunde filma orgasmer så att säga inifrån), men de tog också bra betalt för att försöka omvända homosexuella och spred en hel del oriktiga myter om aids. Någonstans på vägen slog vetenskapligheten uppenbarligen över i kommersiella intressen och tiden sprang ifrån dem.

Maiers biografi bygger inte minst på en mängd intervjuer, också med de ganska hemlighetsfulla huvudpersonerna. Han hanterar deras ibland motsägelsefulla berättelser väl – hur svårgripbara Gini och Bill och deras märkliga förhållande är bidrar till bokens läsvärde, tycker jag (och det nyskrivna efterordet kastar slutligen ännu ett ljus över det). Roliga detaljer är att Maier delar in sin bok i fyra faser (liksom Masters och Johnson definierade samlag) och introducerar sina huvudpersoner genom deras sexdebuter.

Nå, hur vad det nu med teveserien? Hur mycket ”based on a true story” är den egentligen? Sådant oroar man sig ju alltid lite för när man plockar upp en bok efter att ha gillat filmatiseringen (och det gör jag väldigt). Visst har manusförfattarna tagit sig stora friheter med historien. Lite besviken på biografin är jag över att inte få veta mer om intressanta bifigurer som visar sig aldrig ha funnits på riktigt. Samtidigt är jag imponerad över hur manusförfattarna faktiskt gestaltat något större än historiska personer, vävt in frågor som definitivt finns där, frågor om ”sexuell dysfunktionalitet”, om fertilitet och könsroller, om relationen mellan kärlek och sex och makt.

I slutänden är det kanske det en bra biografi ska vara, en mångfacetterad och förhoppningsvis rättvisande skildring av ett subjekt, men också liksom en nyckel till en tid, till problem, till någonting större?

Ella Andrén

Publicerad: 2014-11-15 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-14 21:44

Kategori: Recension | Recension: #5905

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?