Recension

: Ibland vill man bara försvinna
Ibland vill man bara försvinna Kim Veerabuthroo Nordberg
2015
Bonniers
6/10

Att gitta från verkligheten

Utgiven 2015
ISBN 9789174294750
Sidor 296
Först utgiven 2014

Om författaren

Kim Veerabuthroo Nordberg (född 1979) är journalist och programledare för SVT:s Kulturnyheterna. Tidigare har han arbetat på Sveriges radio och för Quick Response, som granskar nyhetsrapporteringen kring invandring, integration och främlingsfientlighet. 2014 kom hans bok Ibland vill man bara försvinna – en bok om Dogge Doggelito ut.

Sök efter boken

Ibland vill man bara försvinna
man mår keff, att aldrig få vinna
lägga sig ner och aldrig mer vakna
man tänker här på jorden finns inget jag ska sakna
(Latin Kings – ”Borta i tankar”)

Det är lätt att tröttna på Dogge Doggelito. Han har under senare år exponerats mycket och synts i allt från lekprogram i tv till den uppmärksammade ”cykel på köpet”-reklamen för Elgiganten. Kim Veerabuthroo Nordbergs reportagebok om Dogge väcker intresse för artisten jag trodde jag hade tröttnat på sedan länge. På bokens baksida går det att läsa att ”ingen har hyllats så mycket för sitt bidrag till den svenska hiphop-scenen som Dogge Doggelito” och det tycker jag är helt rätt. Det går inte att underskatta Dogge och Latin Kings betydelse för svensk musik och personligen tycker jag att albumet I skuggan av betongen är den bästa svenska hiphop-skiva som gjorts.

Ibland vill man bara försvinna berättar om Dogges uppväxt i Alby, hans fängelsevistelse, genombrottet med Latin Kings och förlusten av hans hustru Leonida. Det är onekligen en intressant bok och reportageformatet gör den lättläst på ett sätt som passar historien. Bokens problem är att det aldrig känns som man riktigt kommer Dogge nära inpå livet, han har ett avståndstagande trots att han i boken talar om högst personliga händelser. Detta gör att berättelsen känns något ytlig i sina stunder och inte tillför någonting nytt till historien om Dogge och Latin Kings.

Att Latin Kings övriga medlemmar Chepe och Salla inte ville medverka i boken är synd då deras närvaro kunde skänkt ett annat perspektiv. Jag tror även att det hade fyllt en funktion att låta Daddy Boastin` komma till tals då han var med i gruppen under en lång tid. Det är enbart den något avståndstagande Dogge som får talutrymmet vilket kan ses som logiskt då boken handlar om honom men resultatet blir något entydigt och mycket av det som står visste jag redan om Sveriges första riktiga rapstjärna. Nordberg skriver då och då om hur svenska samhället såg ut under en viss period i Dogges liv och detta är en av boken styrkor, blicken lyfts och texten blir någonting mer än enbart en lång intervju.

Bokens titel är tagen från Latin Kings låt ”Borta i tankar” och är passande då det känns som ett tema hos Dogge. Känslan att må keff återkommer i boken och det är någonting som antagligen alla människor känner igen sig i. Det är lätt att avfärda Dogges utveckling från förortsrappare till deltagare i lekprogram på tv men livet handlar inte bara om att göra det som i allmänhetens ögon ses som rätt. Verkligheten är komplicerad och det må vara enklare att gitta från den i sköna drömmar än att kränga cyklar från Elgiganten. Så enkelt är det inte. Livet är komplext vilket Nordbergs bok gestaltar väl.

Jonatan Rosenberg

Publicerad: 2015-10-21 00:00 / Uppdaterad: 2019-05-03 13:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6301

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?