Recension

: I huvudet på Zlatan Ibrahimovic
I huvudet på Zlatan Ibrahimovic Simon Bank
2006
Scampi förlag
4/10

Zlatan + Fotboll = Sant

Utgiven 2006
ISBN 9197365548
Sidor 190
Först utgiven 2005
Medförfattare Dogge Doggelito, Filip Hammar, Kristina Kappelin, Mats Trondman

Om författaren

Fotograf: Magnus Wennman

Simon Bank (f. 1975) är sportjournalist och krönikör på Aftonbladet i Stockholm. Han har tidigare skrivit ”Kaptenen med vattenskräck” (2003), om simningens förbundskapten Hans Chrunak.

Sportkrönikor av Simon Bank – Sportbladet, Aftonbladet.se.

Sök efter boken

I huvudet på Zlatan Ibrahimovic är framför allt en samling Zlatan-citat, nästan 300 stycken. Det handlar om allt från fotboll och media till kärlek, familjen och drömmar. En gedigen samling personliga uttalanden som både är roliga och intressanta, och underhållande att läsa.

Men vem är då denne Zlatan Ibrahimovic – egentligen? Simon Bank, som följt Zlatans fotbollskarriär från Malmö FF, via Ajax till Juventus, har här tagit fasta på vad Zlatan säger, för att därigenom försöka finna ut vem ”den riktige Zlatan” är.

Förutom citat och några bilder finns fem kortare krönikor skrivna av andra mer eller mindre kända personer: rapparen Dogge Doggelito från Latin Kings, programledaren Filip Hammar, frilansjournalisten Kristina Kappelin, Mats Trondman som är professor i kultursociologi vid Malmö Högskola och Simon Bank själv. Alla försöker de ringa in mannen, myten, Zlatan.

För Filip Hammar är Zlatan en ”superstar”, ”en svensk version av 50 Cent eller Ja Rule”. När Dogge Doggelito tänker på Zlatan tänker han på sagan om pojken med guldbyxorna. Kristina Kappelin berättar om hur den italienska pressen gärna beskriver Zlatan som ”GLADIATORE”, om hur italienska fans jämför Zlatan med Picasso.

Mats Trondmans analys, som jag gärna hade läst en längre och mer lättförståelig version av – och då hellre i ett annat sammanhang, tar avstamp (eller ska jag säga avspark) i litteraturvetaren Harold Blooms teorier om William Shakespeares dramer, pjäskaraktärer och skapande.

Finns då ”den riktige Zlatan” här i denna vad man skulle kunna kalla Best of Zlatan-samling? Kanske. Kanske inte. Njae. Jag vet inte. Här presenteras en rad olika bilder och tolkningar av den offentlige personen Zlatan Ibrahimovic. Vem ”den riktige Zlatan” är vet bara Zlatan och hans närmaste. ”Jag är Zlatan. Zlatan är Zlatan”, säger han själv. Kanske räcker det så.

Textutdrag (Visa/göm)

Helena Hansen

Publicerad: 2006-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-04 18:56

Kategori: Recension | Recension: #2053

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?