Text

VM i fotboll 2006

VM i fotbollBryt upp, bryt upp! ”Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”

Citatet ovan är inte ursprungligen Tommy Svenssons även om en och annan säkert tror det. Det är Karin Boyes ord som den förre förbundskaptenen läste för sitt landslag innan de skulle ta sig an Brasilien i VM-semifinalen 1994. Sveriges Television tog fasta på Svenssons litterära framgångsrecept och återupprepade proceduren 2002. Det gick sådär men trots det kommer ”I rörelse” med stor sannolikhet att läsas om Sverige går vidare i årets turnering. Dikten har helt enkelt intagit en självklar plats på den svenska fotbollsscenen.

I rörelse är också hela fotbollsvärlden och målet är Tyskland. VM i fotboll är över oss antingen vi vill det eller inte. Skorna är knutna, musklerna spända och Lagerbäck har i skrivande stund Sveriges startelva nedpräntat på ett papper, väl dolt från insyn. Annars kommer det rapporteras om det mesta från Tyskland. Horder av sportjournalister kommer att se till att vi inte missar en enda detalj av vad som händer under den kommande månaden, varken på eller utanför planen. Så det gäller att gilla läget, alternativen är få framöver. Och självklart ska man köpa, gilla eller rent av älska läget. Det gör vi här på dagensbok.com och meddelar samtidigt att det trots ett intensivt matchande kommer att finnas flera timmar mellan varje kamp. Tid som måste fyllas och när kvällstidningarnas spaltmeter inte längre tillfredställer behoven är det dags att ge sig på tyngre grejer i form av böcker om fotboll. Redaktionen har specialstuderat fotbollsböcker och samtidigt konstaterat att glappet mellan litteraturen och sporten kanske inte är fullt så stort som många vill göra det.

Visst finns det fotbollslitteratur som aldrig kommer att uppmärksammas för de rent litterära kvaliteterna men långtifrån allt är dåligt. Vanligen handlar det om biografier över spelare, ofta spökskrivna sådana. Böcker som kanske fängslar mer genom personligheter än själva orden i sig. Barnböcker med fotbollstema är också relativt populärt vilket naturligtvis hänger samman med att väldigt många barn spelar fotboll och har föräldrar som gör/har gjort det. Sen har vi fakta- och historieböckerna där statistiker och nagelbitare kan få sitt lystmäte och dessutom finns många bra böcker som lyfter fram fotbollens roll i samhället och belyser vad som kan kanaliseras genom spelet på planen.

Så håll till godo och se till att inte bara hänga framför tv:n. Läs en bok också och gå ut och spela lite fotboll själv. Det gäller som sagt att köpa läget. För den 10:e juni smäller det. Då är det Sverige mot Trinidad och Tobago eller Lagerlöf, Heidenstam, Karlfeldt, Lagerkvist, Johnson och Martinson mot Naipaul för att tala med litteraturvärlden. Fördel Sverige alltså men å andra sidan är det ju inte svenska domare nu så vad som helst kan hända. Det är det som är grejen med fotboll och VM.


Måns Gahrton: Fotbolls-VM genom tiderna
Men mittfältet kom i kläm

”‘Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid’, sjöng Torsson en gång i världen. Fotboll är ju, som allt annat, föremål för nostalgi och detvarbättreförrande så inför fotbolls-VM är det inte så underligt att man väljer att ge ut en bok som denna, med (huvudsakligen) ögonvittnesrapporter från alla de tidigare…” Läs mer


Erik Niva: Den nya världsfotbollen
En globaliserad fotbollsvärld

”Svensk fotbollsjournalistik har fått en alldeles egen plats i finrummet, kanske framför allt tack vare reportagemagasinet Offside. Det verkar som om det inte längre går att skriva om denna enkla sport (två mål, 22 spelare, en boll) utan att skriva om de stora samhällsfrågorna. Otaliga är artiklarna…” Läs mer


Ola Andersson: Så funkar fotboll – Ola Andersson förklarar
Ola ritar vidare

”Så funkar fotboll är en bok med intentionen att förklara fotbollstaktik på ett lättfattligt sätt, för den intresserade åskådaren. När experterna sitter där i tv-studion och svänger sig med termer och klyschor: vad säger de egentligen? Ola Andersson gör ett bra jobb med att förklara detta. Däremot, jag måste…” Läs mer


Simon Bank: I huvudet på Zlatan Ibrahimovic
Zlatan + Fotboll = Sant

”I huvudet på Zlatan Ibrahimovic är framför allt en samling Zlatan-citat, nästan 300 stycken. Det handlar om allt från fotboll och media till kärlek, familjen och drömmar. En gedigen samling personliga uttalanden som både är roliga och intressanta, och underhållande att läsa. Men vem är då denne Zlatan Ibrahimovic – egentligen?…” Läs mer


Mattias Göransson och Tobias Regnell: Bollkänsla – det bästa ur Offside
Litterära inlägg

”Det är först så här i efterhand man förstår hur viktigt det var att Mattias Göranssons och Tobias Regnells grubblande över hur en ny, bättre fotbollstidning skulle kunna se ut någon gång i årsskiftet 2003-2004 inte stannade i tankevärlden, utan faktiskt blev verklighet. Den, enligt skaparna själva, ‘medvetet fula…” Läs mer


Annika Grälls, Tomas Ekman och Thomas Nordahl: Fotbollsfrisyr – en hårresande historia
Det sitter inte i håret

”‘Håret reser sig… att jag inte tänkt på det här förut. Ett måste för alla fotbollsälskare!’ Så säger Glenn Hysén på baksidan till boken Fotbollsfrisyr – En hårresande historia, en bok som via en genomgång av den svenska fotbollens drygt hundraåriga historia försöker förklara på vilket sätt…” Läs mer


Petter Karlsson: Fotboll – En kärlekshistoria
Fotbollens alla sidor

”När detta skrivs är det den 22 juni 2004. Om sex timmar ska Sverige möta Danmark i Europamästerskapen i fotboll. Det råder fotbollsfeber i landet, inte minst efter Zlatan Ibrahimovics osannolika klackmål mot Italien. Och på bokförlaget Max Ström…” Läs mer


Mats Olsson: Blött och blåsigt, det känns som berättelsen om mitt liv
Riktigt roligt!

”Den här boken består av sportkrönikor från åren 1990 till 2002 och det kan tyckas vara att göra det lätt för sig att som krönikör bara bunta ihop tidigare material och publicera som bok. Det är också möjligt att själva konceptet inte är särskilt banbrytande men en bok måste, enligt min mening, bedömas av det faktiska innehållet och…” Läs mer


Fredrik Ekelund: Sambafotboll – En bok om Brasiliens nationalsport
Att ta fotbollen med en klackspark

”Otaliga är de fotbollslegender som passerar genom Ekelunds skildring av den brasilianska sambafotbollen: Garrincha – som av Rioförfattaren Cládio Aragão liknas vid ‘en Dionysos, den rena galenskapen [...] som Rimbaud den franske poeten, den romantiske poeten som dog tidigt’. Eller den mindre hyllade…” Läs mer


Andy Dougan: Dödsmatchen
Krig och fotboll = falskt

”Idrott och politik rimmar dåligt och ändå är det något som inte alltför sällan manifesterats under historiens gång. Så sent som under slutet av 1900-talet, under det kalla krigets dagar kan det hela exemplifieras med de båda supermakterna, USA:s och Sovjetunionens bojkotter av varandras olympiska spel med…” Läs mer


Ryszard Kapuscinski: Fotbollskriget
Krig Krig Krig och Fotbollskrig

”Fotbollskriget pågick i två veckor i juli 1969. Det bröt ut efter en VM-kvalmatch mellan El Salvador och Honduras. Det El Salvadoranska laget tvingades utså en helt igenom sömnlös natt, spelarna utsattes nämligen hela långa natten igenom för psykologisk krigföring från Honduras-supportrarna i form av allahanda oljud…” Läs mer


Christer Isaksson: Målvakterna – Från Sigge Lindberg till Thomas Ravelli
Knappast något stolpskott

”Mitt förhållande till fotboll i allmänhet och dess målvakter i synnerhet är väl att betrakta som synnerligen bristfälligt. Förutom en trist oavgjord allsvensk match mellan MFF och IFK Norrköping i mitten av nittiotalet samt en och annan division II-match är erfarenheten enbart ett ytterst fåtal trevliga manliga bekantskaper med spelare…” Läs mer


Ulf Sindt: Tåfjutten
Rea-fynd med idrottshopp

”I min bokaffär kostade reaböckerna plötsligt 50 kronor kilot. Det blir inte många kronor för en barnbok. Jag köpte en hög och vill här presentera ett litet hopp i idrottsvärlden. Jag har på sistone börjat fundera vart idrotten är på väg. I media läser vi om hockeykillar som lever rövare utanför isen, om friidrottare…” Läs mer


Viveca Lärn: Ludde möter blåvitt
Fotbollsglädje och massor av skratt

”Med lätta steg, som en dribblande fotboll, som glädjen vid ett mål. Så rinner språket i boken om Ludde. En sjuårig pojkes glädje, spänning och förväntan målas upp och du har möjligheten att få följa med Ludde till Göteborg. Den stora staden där fotbollslaget spelar. Ja, Fotbollslaget! För i Luddes ögon är det…” Läs mer


Rob Childs: Utvisning i andra världskriget
OK men inte mer

”Så här i VM-tider kan det ju kanske vara lämpligt med en bok om fotboll. Trots att Sverige lämnat turneringen på ett ganska snöpligt sätt finns det garanterat intresse och lust kvar för denna sporternas sport. Fotboll är alltså den ena huvudingrediensen i Utvisning i andra världskriget. Den andra är tiden och den är så klart ur led…” Läs mer


Viveca Lärn: Ludde tar Gothia Cup
Fotboll och söta tjejer

”Ludde tar Gothia Cup. Är det verkligen en bra titel undrar jag, då vet man ju hur det ska gå innan man har läst boken. Så med siktet inställt på att Ludde ska komma hem från Göteborg med den fina pokalen börjar jag läsa boken. Hur ska han klara att vinna? fortsätter jag att fundera. Rävarnas IF är ju trots allt inte…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2006-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 00:18

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?