Recension

: Tåfjutten
Tåfjutten Ulf Sindt
2001
Alfabeta
8/10

Rea-fynd med idrottshopp

Utgiven 2001
ISBN 9150100750
Sidor 22
Illustratör Eva Lindström

Om författaren

Efter 25 år som fritidsledare är han nu författare på heltid. Han är en produktiv författare och inspirerades mycket av arbetet med barnen. Första boken publicerades 1988 och hette ”Syskonkärlek och köttfärs”.

Författarcentrum Öst – Presentation av författaren och verkförteckning.

Sök efter boken

I min bokaffär kostade reaböckerna plötsligt 50 kronor kilot. Det blir inte många kronor för en barnbok. Jag köpte en hög och vill här presentera ett litet hopp i idrottsvärlden.

Jag har på sistone börjat fundera vart idrotten är på väg. I media läser vi om hockeykillar som lever rövare utanför isen, om friidrottare som hjälper brottslingar på rymmen, simmerskor som har hela lägenheten full av doping. Vidare hör vi om oroliga föräldrar, barnen faller ner döda på idrottsplanerna och vi står handfallna. Det är extra träning, mer träning och toppning redan på en låg nivå. Vart tog det roliga vägen?

Jag som älskar idrott börjar oroa mig, men häromdagen såg jag det. Nybörjartävling i simning. Barn med stora leenden och färgglada badmössor. Stolta och knubbiga. Fnissiga och plötsligt lite proffsiga. Simglasögon och sen dyker man i. Lätt. Det gick inte att missa glädjen.

Samma känsla hade jag efter att jag läst mitt reafynd. Denna gång är det fotboll. Hilda ska börja spela fotboll. Det verkar jätteroligt och hon kan knappt vänta tills det börjar. Det ska bli så kul. Nya fotbollsskor, Pelé special. Säkert snabba och bra för superba tåfjuttar.

Historien är enkel. Språket flyter och det känns som en bra avvägning mellan fotbollstermer och vanligt språk. Det handlar om fotboll, bredsida, tåfjutt, matcher och klubbar, om att misslyckas och att lyckas. Om att träna och om att tävla, men mest om att ha roligt. Idrottens grund.

Med ett leende konstaterar jag att det är någon mer än jag som kommer ihåg vad det handlar om. Hur kul, hur spännande och hur fruktansvärt läskig den första tävlingen är. Hur bra och mysigt det är med sina idrottskompisar, om laganda och allt annat som hör till.

Det kan i en del öron låta som en lite mesig bok om flickor som spelar fotboll, men det är en härlig historia som avgörs med en tåfjutt och lite invecklade domarregler. Det blir en knorr och ett bra avslut. Som om inte det var nog får du under hela historien njuta av Eva Lindströms helt underbara illustrationer. Hur matchen slutar och varför vågar jag inte avslöja. Man ska aldrig avslöja ett resultat, man kan aldrig veta om någon har spelat in matchen och ska se den sedan. Råkar man då kläcka ur sig lite siffror kan man få en arg kompis. Därför låter jag det vara osagt.

Men en sak. Det finns hopp. Idrottsvärlden är fantastisk och Ulf Sindt visar det på ett enkelt sätt i boken. En mysig bok om fotboll och inte en enda bråkande hulligan från någon firma så långt ögat kan nå, även om det snart blivit synonymt med fotboll.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2005-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-06 15:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1592

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?