Recension

: Sätt straffen, Charlotte!
Sätt straffen, Charlotte! Jennifer Wegerup Bettina Johansson (illustratör)
2014
Olika Förlag
7/10

”Sätt straffen, Charlotte!”

Utgiven 2014
ISBN 9789187413124
Sidor 59

Om författaren

Jennifer Wegerup är sportjournalist, som till vardags bland annat bevakar fotboll i Frankrike för Aftonbladet. Men har nu med Sätt straffen, Charlotte! skrivit den första i en lättläst serie inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlin.

Sök efter boken

Nedifrån skolgården ser man svettiga strumpor och tröjor hänga ut genom skolans alla fönster, över stolsryggarna i klassrummen hänger handdukar för att torka och trots att det råder skoförbud inomhus finns spår av gräs i luftmadrassernas mellanrum. Bilder, dofter, samhörighet och känslor jag så väl minns från barn- och ungdomens alla läger och cuper. Pirret i magen, förväntningarna, den kyliga sommarluften de tidiga morgnarna när man samlades för att packa in sig själv och alla andra i buss och bilar för att fara tusen mil. För att sedan springa tusen till, tills benen inte bar längre. Det är något alldeles särskilt att vara med om det, en känsla som stannar kvar trots att man åkte ut i gruppspelet.

I Sätt straffen, Charlotte! är det dags för IF Ekeby att åka på sin första cup, Super-cupen. Världens viktigaste cup för Charlotte och hennes Ekeby. Jennifer Wegerup har lyckats fånga alla de små känslorna, dofterna och problemen som dyker upp inför något så viktigt.

När hon skyndar sig att byta om tänker hon på hur gott och speciellt det luktar i omklädningsrummet. Gräs, som fastnat under fotbollsskorna och hamnat på golvet. Skoputs. Liniment, som man smörjer in musklerna med. Lite svett. En speciell lukt. Fotbollslukten.

Wegerup håller en jämn blandning av allt som händer både på och vid sidan av planen. Till det hela har Bettina Johansson illustrerat och enkelt fångat samma känslor som Wegerup beskriver. Fotboll, särskilt för en tonåring, är så mycket mer än att bara sparka boll. Man måste lära sig det sociala spelet, att ta med- och motgångar och att stötta varandra. I ett lag finns det många olika viljor med olika ambitioner som ledare och spelare tillsammans måste pussla ihop. Det är humor blandat med allvar som lyfter fram och slår hål på fördomar kring flickfotbollen och är därför inte bara en bok för tjejer. För Charlotte är fotboll bland det roligaste och viktigaste hon vet. Hon har ambitioner om att en dag bli en stjärna och hon tränar och jobbar hårt, ger allt för att vinna.

Det är spännande att sova på luftmadrass med Ida på ena sidan och Julia på den andra. Dessutom kan hon inte sluta tänka på matchen. Hon hade verkligen velat vinna! Hon sneglar på Julia. Ibland verkar det skönt att inte bry sig så mycket.

I efterdyningarna av den omtalade fotbollsgalan känns den här boken än mer aktuell och viktigare än tidigare. Detta är en bok som ger unga en röst och kanske lite tröst i en värld som är så styrd av och för män, men det är även en bok för de som inte befinner sig i den världen. Att boken bygger på Linköpingsbacken Charlotte Rohlins liv gör det hela mer konkret och ger boken liv. Marie Tomicic på Olika förlag säger: “Böcker om tjejer som spelar fotboll är en pusselbit i det stora hela.” Och Wegerup, som annars är sportjournalist, lyckas med Sätt straffen, Charlotte! att fylla lite av det hål som finns när det gäller tjejer och fotboll i litteraturen och jag väntar med spänning på en fortsättning.

Rebecka Horn

Publicerad: 2015-01-02 00:00 / Uppdaterad: 2015-10-11 20:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5976

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?