Gästrecension

: Allt för min syster
Allt för min syster Jodi Picoult
2006
Månpocket
8/10

Lättläst populärroman om svårt ämne

Utgiven 2006
ISBN 9170013462
Sidor 375
Orginaltitel My sister´s keeper
Översättare Anna Sandberg
Först utgiven 2004

Om författaren

Fotograf: Gasper Tringale

Jodi Picoult är född 1966 och bor i New Hampshire. Hon är utbildad vid Princeton och Harvard och är bästsäljande författare till hittills tretton romaner. Först ut var ”Songs of the humpback whale” (1992). På svenska finns ”Skulden” (2000), ”Allt för min syster” (2005) och ”Försvinnanden” (2006).

Jodi Picoult – Författarens officiella hemsida.

Gästinformation

Lotta Andersson är 42 år, har nyligen tagit examen i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås och söker nu jobb som bibliotekarie. Hon har två pojkar i skolåldern och hennes stora intresse är läsning - jämt och allt möjligt. Lotta anser att man kan och bör läsa böcker inom olika genrer för att lära sig mer om omvärlden och för att berika sitt liv. Det värsta hon vet är människor som ska tala om vad som är fin resp. dålig litteratur, det får var och en avgöra själv. Och så vill hon uppmana alla till att läsa!

Sök efter boken

På sommaren vill jag sitta i solstolen och läsa något lättsamt, kanske en kärleksroman eller något annat som jag inte behöver engagera mig nämnvärt i, något att bara koppla av till. Fast efter några sådana böcker känns det som om jag vill ha något annat, något som ger mer. Allt för min syster av Jodi Picoult är en lättläst nutidsroman inom populärlitteraturgenren, men denna bok består inte enbart av en lättsam berättelse, utan den har även ett viktigt underliggande budskap. Genteknik, organdonation och vem bestämmer egentligen över sin kropp? är viktiga frågor som tas upp i boken.

Familjen Fitzgerald, som boken handlar om, består av mamma Sara, pappa Brian, sonen Jesse, dottern Kate (som är leukemisjuk) och dottern Anna. Anna har enbart kommit till världen för att hennes sjuka syster behövde en donator, hon är en perfekt genetisk matchning till systern, och under hela sin uppväxt har Anna donerat blod och benmärg till henne. Ingen har någonsin frågat Anna om hon vill göra det, hon är ju ett barn, och det är föräldrarna som bestämmer över henne. När boken börjar är Anna tretton år och Kate är i stort behov av en ny njure, men den här gången säger Anna nej till att donera. Hon vänder sig till en advokat för att stämma sina föräldrar, hon vill ha rätten till sin egen kropp.

Boken tar upp ett svårt dilemma, hur ska Anna göra för att allt ska gå så bra som möjligt och för att alla parter ska bli nöjda? Ska hon donera sin ena njure för att rädda livet på sin syster, men själv känna sig utnyttjad och inte älskad för sin egen skull utan enbart för sina kroppsdelars skull? Eller ska hon säga nej och känna att hon bestämmer över sig själv, men samtidigt ta livet av sin syster? Allt har inte bara två sidor, allt är inte bara svart eller vitt, utan det Anna bestämmer sig för får följdverkningar som inte alltid är de önskade. Boken tar upp fler frågor som t.ex. kan ett barn bestämma över sådana viktiga frågor som organdonation? Och hur känns det för Jesse som är storebror till Kate, som vill men kan inte hjälpa till då han inte passar som donator? Han blir osynlig i familjen.

När man själv är förälder kan man försöka sätta sig in i föräldrarnas situation. Det känns som en omöjlig ekvation att lösa, vilket barns sida ska de välja? Kates eller Annas sida, och framför allt, är föräldrarna överens? Hur är det för de olika familjemedlemmarna när ett barn omedvetet favoriseras?

Boken väckte känslor inom mig om frågor som jag inte tidigare hade tänkt på. Jag tyckte mycket om boken, den pekar på många svårigheter och kriser som en familj med tonåringar kan ha, när dessutom ett av barnen är dödssjukt ställs allt på sin spets. Bokens slut överraskar och som slutkommentar kan jag bara säga att hur man än planerar och styr och ställer med saker och ting, så har livet sina egna vägar att gå. Allt råder man inte över.

Lotta Andersson

Publicerad: 2006-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-06 11:03

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2054

6 kommentarer

jag har läst boken två gånger och det vore väl synd att kalla den för lättsam. det är en av de absolut sorgligaste, deprimerande bok jag läst. lättläst text, visst! men lättsam? inte en chans. det handlar heller inte om att sarah och brian favoriserar ett av sina barn, det handlar om föräldrars instinkt att till varje chans få sitt barn att leva. läs den!.

Mia Oregistrerad 2007-06-30 13:26
 

Jag grät när jag läste denna bok…

Johanna Oregistrerad 2007-11-25 18:49
 

Jeg snodde boken på ett hotell i Thailand(Tänkte faktiskt bara låna den), Började läsa den när det bara var en dag kvar, men den var så bra, och höll fast mig så hårt så jag var bara tvungen att ta med den hem. Absolut den 8:e bästa boken jag läst, Näst efter Harry Potter-Serien ;)

Agnes Oregistrerad 2007-12-21 19:43
 

Denna boken är en av dom bästa jag har läst. Undrar om den finns som film?

Eva Oregistrerad 2008-07-22 18:48
 

Eva> Det är en film på gång faktiskt. Med Cameron Diaz i huvudrollen. Skall komma 2009 står det på IMDB.com
http://www.imdb.com/title/tt1078588/

Daniel Mattsson Oregistrerad 2008-07-22 22:24
 

Vi bodde 4 tjejer i en lägenhet i London. Alla läste den efter varandra och alla gräät! När alla fyra tillslut hade läst den kunde vi äntligen diskutera. Och oj oj vad mycket åsikter och tankar boken väcker.

Petra Oregistrerad 2009-03-04 14:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?