Recension

: Så funkar fotboll - Ola Andersson förklarar
Så funkar fotboll - Ola Andersson förklarar Ola Andersson
2006
Prisma
9/10

Ola ritar vidare

Utgiven 2006
ISBN 9151845431
Sidor 170
Medförfattare Henrik Ystèn och Jacob Andersson

Om författaren

Fotograf: Ola Bergengren

Ola Andersson spelade i AIK 1995–2000. Efter fotbollskarriären har han analyserat fotboll i bl.a. SVT under VM- och EM-turneringar.

Sök efter boken

Så funkar fotboll är en bok med intentionen att förklara fotbollstaktik på ett lättfattligt sätt, för den intresserade åskådaren. När experterna sitter där i tv-studion och svänger sig med termer och klyschor: vad säger de egentligen? Ola Andersson gör ett bra jobb med att förklara detta.

Däremot, jag måste visst erkänna. Fotbollsintresset hos mig är inte så stort. Innan jag började läsa den här boken trodde jag faktiskt att det var lite större. Jag sitter ju trots allt klistrad framför Sveriges matcher under mästerskapen och det brukar räcka för att få epitetet ”sportfåne” i bekantskapskretsen. Jag vet vad offside är och när jag var yngre och hade förläst mig på mina bröders gamla Buster-tidningar såg jag en straff i varje närkamp.

Jag vill somna genom största delen av boken, taktiksnack är helt enkelt inte särskilt kul, och jag märker att jag inte kan bry mig mindre om skillnaden mellan 4-3-3 och 4-4-2. För mig fungerar boken bättre när det handlar om saker jag känner igen och kan relatera till, som Ola Anderssons sågning av kommentatorsklyschorna samt genomgången av Sveriges lag de tre senaste VM-mästerskapen. Fast igenom den kommer jag ju, och klokare blir jag.

Dock: bara för att jag tappar intresset betyder det ju (verkligen) inte att boken är dålig. Den ligger bara lite över min intressenivå. Mer insatta medlemmar av min familj hälsar och säger att han vet vad han talar om, Ola. Och boken är i schysst format, och har små informativa rutor och är helt enkelt en riktigt bra ingång för tv-tittaren att lära sig mer om fotbollstaktik.

Så, ja, nu har jag bara att rulla fram blädderblocket och kolla spritpennorna, för på lördag blir det helt klart Stina som ritar i halvtidsvilan istället.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2006-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 15:44

Kategori: Recension | Recension: #2053

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?