Recension

: Värsta fotbollen
Värsta fotbollen: Spännande fakta från fotbollens runda värld Carsten Ryytty
2014
Ordalaget bokförlag
5/10

Och så får damerna vara med som ett undantag

Utgiven 2014
ISBN 9789174690736
Sidor 63

Om författaren

Carsten Ryytty har skrivit flera böcker som är indelade i frågor och svar, bl a Historiens under­bara värld och Hitler och andra världskriget. Han är historielärare i gymnasiet och fotbollstokig.

Sök efter boken

I Värsta fotbollen har författaren, precis som undertiteln avslöjar, sammanställt en mängd fotbollsfakta som presenteras i frågeform. I olika kapitel med rubriker som ”Fotbollshistoria”, ”Fotbollslegender”, ”Fotbolls-VM” och ”Engelsk fotboll” (samt italiensk, spansk, brasiliansk och svensk), får läsaren svar på alla möjliga frågor. När började benskydd användas? Vem har gjort flest mål i serie A? Vem är Allsvenskans äldste målgörare? Hur dåliga är Luxemburg? Högt och lågt, vitt och brett.

Och i detta ligger bokens förtjänster så väl som problem. Det är roligt att få läsa om hur det italienska landslaget 1954 försökte smita in i hemlandet obemärkt efter att ha blivit utslagna av Nordkorea i VM. Eller hur regeln om att målvakten inte får röra sig innan en straffspark uppkom som följd av att Prestons målvakt i FA-cupfinalen 1922 försökte distrahera straffläggaren genom att hoppa runt och vifta med armarna. Eller att finländaren Pentti Kekkola på 80-talet fick en kompass av sina lagkamrater efter att han gjort sitt femtonde självmål.

Men problemet med all denna spretiga faktauppräkning är att det blir just spretigt. De olika kapitlen är förstås ett försök att bena i det enorma materialet, men det är tyvärr rörigt ändå. Ibland så rörigt att inte heller författaren verkar veta vare sig in eller ut. För i ett kapitel är svaret på frågan ”Vilket är det snabbaste VM-målet?” turkiets Suker som i VM 2002 gjorde mål mot Sydkorea efter 11 sekunder. I ett annat är dock svaret på frågan ”Vilket är det snabbaste målet i VM-historien?” holländske Neeskens som gjort mål på straff efter 90 sekunder. När och mot vilka framgår inte. Vad som framgår är att kontrollen av all denna fakta har brustit.

Och så är det den där uppdelningen i fotboll, så som universell, och damfotboll. Jo, visst kan det ses som ett försök att lyfta damfotbollen att viga ett eget kapitel i boken åt detta. Eller så kan det cementera idén om att fotboll är för män/pojkar och att tjejer som vill syssla med samma sport får finna sig i att vara undantaget. I den här boken lutar det åt det senare. För varför behandlas annars damernas rekord och resultat enbart i detta kapitel? Varför kan de inte presenteras i det så ‘neutrala’ kapitlet om rekord? Mia Hamms rekord som världens främsta målgörare i landslagssammanhang platsar tydligen inte rekordkapitlet, utan presenteras som en del av damfotbollen. Och om vi återknyter till det där med vilket som egentligen var det snabbaste målet i VM-sammanhang så kan vi se att Lena Videkulls mål mot Japan, efter 30 sekunder, i alla fall är snabbare än Neeskens. Och ändå blandar författaren inte statistiken, kvinnor och män hålls isär, och till slut vet jag inte vad det är för parametrar jag ska jämföra med.

Jag är så klart medveten om att fotbollens utövare globalt sett består av en majoritet pojkar/män. Ryytty presenterar fakta som säger att av världens 120 miljoner registrerade fotbollsspelare så är drygt 10 miljoner kvinnor. Givetvis finns det därmed mer dokumentation och mer material att ösa ur från herrfotbollens värld. Detta är dock en bok som vänder sig till svenska läsare, och i en svensk kontext ser siffrorna annorlunda ut. Enligt Riksidrottsförbundets statistik över idrottsutövande ungdomar i Sverige är fotboll den näst största sporten bland tjejer. Tjejer utgör ungefär en tredjedel av alla unga fotbollsspelare i landet. Det hade varit så lätt att ge dessa möjligheten att få känna sig som en del av sporten, på riktigt, utan detta ständiga epitet ‘dam’. Ett enkelt sätt är att tänka på hur vi benämner saker. Om du inte talar om fotboll generellt – var konskvent. Säger du damfotboll borde du väl faktiskt även säga herrfotboll.

Marie Gröön

Publicerad: 2014-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-06 18:09

Kategori: Recension | Recension: #5690

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?