Recension

: Liven längs linjen
Liven längs linjen Erik Niva
2016
Modernista
9/10

Att gräva fram det unika

Utgiven 2016
ISBN 9789176458235
Sidor 538
Först utgiven 2010

Om författaren

Erik Niva (född 1978) är svensk sportjournalist, utbildad vid Umeå universitet och Mitthögskolan. Han skriver för bland annat Aftonbladet Sportbladet, kommenterar fotboll i tv och har skrivit en rad böcker om fotboll, däribland Den nya världsfotbollen (2008), Liven längs linjen (2010) och Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige (2016).

Sök efter boken

Är du musikkonsument eller sportkonsument? Eller är du möjligen både och? Upplevelser kan vara mycket starka när musiken når in i människan. Samma sak kan ske när du ser två fotbollslag möta varandra. I både musik och fotboll finns utrymme för oförutsedda händelser. Från den ena sekunden till den andra övergår ett lyckorus i bedrövelse. Känsloutbrotten fyller både plan och åskådarläktare. Därtill har vi sportjournalisternas reaktioner, analyser och brinnande (?) passion. Låt mig presentera prisbelönte sportjournalisten Erik Niva, Malmbergets son, som har ett stort antal följare på Twitter och Facebook. På visitkortet står också titeln författare, eftersom ett flertal böcker om fotboll bär hans namn.

Liven längs linjen är en samling texter om människor som sticker ut i fotbollens historia. Kända fotbollsdivor blandas med finansiärer, tränare och till och med en supporter. Vi serveras personporträtt eller besöker en plats i fotbollens värld i 4–18 sidor långa kapitel. Det breda urvalet illustreras av såväl svenske Göran Nordahl, fotbollen i Georgien som kostymherrarna José Mourinho och Romano Abramovitj.

Varje skildring är sprungen ur en omgivning i en viss tidsepok. Det är omöjligt att separera individen från samhället och de förutsättningar som getts henne. Fotbollsvärlden får ibland epitetet fotbollscirkus, men trots mutskandaler och mediadrev gräver Niva fram bakomliggande mänskliga drivkrafter. Jag häpnar när jag lägger boken i knäet och reflekterar kring hur mycket personlighetsutveckling jag får del av.

Inslaget av våld förbigås inte. Beckham får en dobbsko i ansiktet av tränaren Ferguson och släktingar till rika fotbollsspelare kidnappas och mördas. Alkoholens starka fäste i Englandsfotbollen skildras i flera exempel. Läsaren får geografiska och historiska lektioner på ett sätt som visar att Niva antingen är en god researcher eller avundsvärt allmänbildad.

Erik Niva är en utmärkt stilist och det finns en naturlig rytm i hans texter. Därtill har han en fin känsla för ordval, vilket syns i det specifika som handlar om fotboll men också i beskrivningar av det omgivande samhället. Berättelserna innehåller unika öden och Niva har ingen fallenhet för det överlastade, metaforspäckade språket. Det är helt enkelt frigörande att läsa hans texter.

Modernistas formgivare bidrar positivt till läsupplevelsen och mitt estetiska sinne tilltalas av radlängd, typsnitt och den vågräta linjen högst upp på sidorna. Varje kapitelrubrik följs av en presentation med fyra besvarade stickord som ger en ingång till den kommande läsningen.

Det är omöjligt att memorera alla namn, platser, årtal och matchsituationer. Men Liven längs linjen är en pralinask där innehållet aldrig tar slut. Jag kommer alltid att kunna återgå till boken för dess läsvärda beskrivningar av Livet – så som det utformar sig i närheten av den gröna fotbollsplanen.

Lena Nöjd

Publicerad: 2016-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2016-08-07 13:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6642

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?