Krönika

Lekfull ceremoni

Gästinformation

Emelie Novotny var tidigare chefredaktör för dagensbok.com och jobbar idag på Akademibokhandeln. Hon tycker om hästar och hästböcker och vackra bilderböcker.

När världens finaste barnlitteraturpris ska delas ut krävs det förstås en högtidlig prisceremoni. Det är kungligheter, ministrar, besökare från utlandet och hela den svenska litteraturbranschen. Konserthuset i all sin pampighet, programblad tryckt på tjockt glansigt papper, konferencier och inhyrda musiker.

Det är lätt att sväva iväg bland allt det där flärdfulla och formella. Men när det handlar om barnlitteratur lyser lekfullheten igenom och trots att prispengarna sträcker sig ända upp till fem miljoner kronor så var stämningen igår på konserthuset kärleksfull och intim. Gummiapan Mack från boken Vems lilla mössa flyger? avbryter gång på presentationerna och skapar en bro mellan de vuxnas strikta ceremoni och skildringen av barnets värld, som är den som prisas.

Barbro Lindgren
Barbro Lindgren – foto: Stefan Tell

Även om applåderna aldrig ville sluta när förra årets pristagare Isol brast ut i sång efter sitt tacktal när hon tog emot sitt pris är det något annat när i princip varenda individ i salen har minnen, upplevelser och liv förknippat med Barbro Lindgren. Att Barbro Lindgren får ALMA-priset är inget som förvånar någon, hon måste ha varit påtänkt ända sedan priset instiftades 2002. Men det är först nu, tolv år senare, när ALMA-priset nått den internationella tyngd som det förtjänar som det är möjligt att ge priset till en svensk författare.

Att Barbro Lindgren hade en så nära relation med Astrid Lindgren och att Barbro Lindgren så öppet delar med sig av den under sitt tacktal ger ytterligare dimension till valet av pristagare. Astrid Lindgren var så närvarande under prisutdelningen i måndags att jag inte hade blivit förvånad över att se henne i publiken. I sitt tal refererade Barbro Lindgren till att Astrid Lindgren skulle ha tyckt att fem miljoner kronor var en förfärligt massa pengar men att Astrid kunde lita på att Barbro skulle dela med sig!

Tårarna rann längs våra kinder och varmare applåd än den för Barbro Lindgren har jag aldrig deltagit i. Hemma öppnade jag Barbro Lindgrens värld för min dotter och för berättelserna vidare till nästa generation.

Emelie Novotny

Publicerad: 2014-06-06 15:00 / Uppdaterad: 2014-06-06 12:02

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?