Nyhet

Barbro Lindgren – Almapristagare 2014

I år är det alltså äntligen dags för en svensk författare att få Almapriset (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne). För oss svenskar som menar att vi har den bästa barnlitteraturen i världen (och den är nog bland de bättre) så känns det förstås naturligt att det nu blev en svensk pristagare, men för synen på priset i omvärlden är det nog bra att det dröjt så pass länge. Juryns ordförande, bibliotekarien Larry Lempert, sade när jag pratade med honom om det att de inte kunde ge priset til en svensk förrän de läst in sig så mycket på resten av världens barnlitteratur att de kunde göra en rättvis bedömning av de svenska författarnas kvalitet jämfört med omvärldens. Det tog tio år, men nu kan de säga det: ja, Barbro Lindgren är en av världens bästa författare.

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

En av Lindgrens främsta styrkor är den enorma bredden: hon skriver för bebisar (Max-böckerna), förskolebarn (böckerna om Benny), lågstadiebarn (Loranga, Masarin och Dartanjang) och ungdomar (Jättehemligt med fortsättningarna Världshemligt och Bladen brinner). Hon skriver dessutom i olika genrer: bilderböcker, kapitelböcker, poesi, essäistiska verk. Men bredden skulle förstås vara meningslös utan en absolut tonträff på alla nivåer – något som hon verkligen har och som är svårt att förstå hur hon lyckas med. Hon har dessutom gett ut böcker i snart 50 år (debuten kom 1965) så det är få nu levande svenskar som inte stött på henne i något sammanhang.

vems-lilla-mossa-flyger Många av hennes verk är klassiker. Min absoluta favorit är den helgalna Vems lilla mössa flyger, som skulle kunna beskrivas som Nalle Puh på speed. Ett gäng avdankade gosedjur (den lyriska Bisamråttan, den fartgalna gummiapan Mack, den läckande tygelefanten Ellen och så den ständigt rullande Stenkulan, med flera) lever under ett milt tyranni från sin ägare Barn-Hans, han som fyller år ungefär en gång i veckan och gärna hittar på lekar som innefattar nedgrävning eller uthällning av något olyckligt mjukisdjur.

Idag lördag inleds den så kallade pristagarveckan, då pristagaren besöker olika platser och institutioner i Sverige för att sedan, i år på måndag den 2 juni, ta emot priset i Konserthuset i Stockholm. Det är en vecka när man har chansen att se och lyssna på Barbro Lindgren på flera platser i landet: den 25 maj i Vimmerby, den 28 maj i Stockholm, den 29 och 31 maj i Umeå. För mer information om detta, se länk här bredvid. Hur som helst: ta chansen att höra en av de verkligt betydande författarna i Sverige tala om sitt liv och verk.

Alice Thorburn

Publicerad: 2014-05-24 00:00 / Uppdaterad: 2014-05-24 11:24

Kategori: Krönika, Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?