Recension

: Den lille fursten
Den lille fursten Barbro Lindgren
2016
Karneval
8/10

Liten verklighetsfantasi

Utgiven 2016
ISBN 9789187207648
Sidor 69
Illustratör Eva Eriksson

Om författaren

Barbro Lindgren hör till våra mest älskade och prisade barnboksförfattare. Hon föddes 1937 och är utbildad på Konstfack och Konstakademien. Hon har skrivit böcker för alla åldrar och bland hennes barnboksfigurer finns Den vilda bebin, Max, Den lilla farbrorn, Loranga, Masarin och Dartanjang och många, många fler. År 2014 fick hon ALMA-priset (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Hon har även skrivit ett antal romaner och diktsamlingar för vuxna.

Sök efter boken

Den lille fursten är en barnbok av Barbro Lindgren och handlar om en pojke som uppenbarligen finns på riktigt. Den lille fursten heter Lindgren i efternamn och är så vitt jag förstår en mycket ung (och egensinnig) släkting till författarinnan själv. Hon har alltid varit en mycket träffsäker skildrare av små barn och deras värld, både den verkliga och den som bara finns i barnens fantasi.

I många av Lindgrens böcker har hon plockat sina karaktärer ur verkligheten, både i form av självbiografiska uppväxtskildringar som i Hemligt-böckerna och i mer fantasifulla sammanhang som i Loranga, Masarin och Dartanjang (vilka tydligen var/är medlemmar av hennes närmaste familj) till exempel.

I Den lille fursten märks det tydligt att hon berättar om någon vars bravader hon är stolt över. En befogad stolthet tycker jag, det finns alldeles för få tvååringar som sticker in huvudet i lokala butiker bara för att skrika klantskallar till de som finns därinne.

Fursten (eller Nino som han heter) är skildrad med ett kärleksfullt öga för detaljerna både i barnets och förälderns värld.

Både språk- och personlighetsutveckling beskrivs på ett sätt som fyller åtminstone mig med förtjusning. Jag föreställer mig att Barbro är bra på att leka, hon skildrar inlevelsefullt både pirat- och butikslekar så att jag vill leka själv. Grässtråsvärd och papprulleträben känns som helt självklara attribut för en varelse som försöker orientera sig i tillvaron. För mig som trots uppnådd medelålder fortfarande lever i en fantasivärld är igenkänningsfaktorn hög, även om jag drömmer mer om rymdskepp än piratskepp.

Fursten är i boken i den ålder då verklighetens (och föräldrarnas) gränser prövas dagligen, i en viss ålder har barn smått despotiska drag, även dessa framstår mellan pärmarna som både underhållande och charmerande.

Den här är en glad och rolig liten bok som dessutom har finfina illustrationer Eva Eriksson. Jag rekommenderar en genomläsning, eller ännu hellre högläsning för lämplig lyssnare (jag tänker läsa den för min fru, men om man har barn kan man nog lika gärna läsa den för dem).

Jag lämnar er med ett inspirerande citat direkt ur furstens mun:

Flytta på er plåtskallar!

Joel Bergling

Publicerad: 2016-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-11 07:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6741

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?