Nyhet

Shaun Tan vinnare!

Shaun Tan

Den australiensiske författaren och illustratören Shaun Tan får Alma-priset för Astrid Lindgrens minne. Priset har delats ut sedan 2002 och har vuxit de senaste åren och är idag världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, med en prissumma på fem miljoner kronor.

Juryns motivering lyder:

Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2011 Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.

The lost thing
The red tree

För den som inte är bekant med Shaun Tan rekommenderar Kulturnytt i P1 The red tree som handlar om en flickas främlingsskap och identitetssökande som första läsupplevelse.

Här på dagensbok.com skrev Alice om Ankomsten redan 2008, och hon beskriver boken så här:
”…på gränsen till serie, en bok som bara består av vackert tintade bilder i olika gråtoner. Det handlar om att fly från krig och fattigdom till ett nytt land, och liknar mycket en emigration från andra världskrigets Tyskland till USA. Men det skulle kunna vara när och var som helst, och främlingskapet på den nya platsen illustreras genom att många små detaljer – möbler, mat, husdjur – ser helt annorlunda ut än man är van vid. Här har Shaun Tan använt sin fantasi och skapat en värld med luftskepp och mjuka former som är såväl poetisk som oerhört vacker, och vävt in historier om flykt, vänskap och ensamhet.”

Foto: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-03-29 13:40 / Uppdaterad: 2011-03-29 15:03

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?