Text

: Redaktionens val 2008
Redaktionens val 2008
2008
0/10

God bok 2008!

Åååå så var det dags igen, jultomten nyser och i alla affärer jobbar nissarna med att packa paket – förhoppningsvis fler hårda än mjuka. Här är redaktionens förslag på vad som borde hamna i dem.

Alice Thorburn

Einsteins fru av Liv Strömquist
Det bästa jag har läst i år har varit serier. Dels Alan Moores lysande Swamp thing, skriven på åttiotalet men otroligt aktuell idag med sitt budskap om miljötänkande parat med filosofi och skräck. Dels nya svenska serier, såväl Sara Granérs argt absurda Det är bara lite AIDS som Nina Hemmingsons Jag är din flickvän nu. Bästa i denna kategorin är nog ändå Liv Strömquist, som levererar rolig men också otroligt allvarlig och ögonöppnande feministisk lägesanalys.

The arrival av Shaun Tan
Det här är på gränsen till serie, en bok för vuxna som bara består av vackert tintade bilder i olika gråtoner. Det handlar om att fly från krig och fattigdom till ett nytt land, och liknar mycket en emigration från andra världskrigets Tyskland till USA. Men det skulle kunna vara när och var som helst, och främlingskapet på den nya platsen illustreras genom att många små detaljer – möbler, mat, husdjur – ser helt annorlunda ut än man är van vid. Här har Tan använt sin fantasi och skapat en värld med luftskepp och mjuka former som är såväl poetisk som oerhört vacker, och vävt in historier om flykt, vänskap och ensamhet.

Afrikanen av J.M.G. Le Clézio
Denna 80-sidiga bok är vad jag hunnit med av Nobelpristagaren hittills, och definitivt något alla borde hinna med. Dels för att den går fort att läsa men främst för att den är fantastiskt bra. Le Clézio berättar om de få år av sin barndom som han tillbringade i Afrika med sån känsla att man riktigt ser det karga landskapet framför sig, känner den sandiga luften på tungan och det höga gräset som raspar mot benen. Det handlar också om hans relation till den frånvarande men på många sätt heroiske fadern, som tillbringade fyrtio år av sitt liv som läkare i koloniserade länder. Kort sagt om landskapets och arvets prägel på människan.

Alice Thorburn

Anna Larsson

Rocky 10 år Samlade serier 1998-2008 av Martin Kellerman
I full technicolor framträder nu Rockys öden och äventyr. Perfekt nu mitt i den så kallade krisen och vem gillar inte tunga paket?

Sputnikälskling av Haruki Murakami
Tio år gammal, visst, men ny för oss som är lite efter här på andra sidan jorden. Missa inte! Kanske inte lika flummig som Kafka på Stranden eller sådär tänkvärd som Norwegian Wood utan mer sorglig som båda och vacker.

Min far hade en dröm av Barack Obama
Yes we can! Hela världen väntar på att få se vad USAs president-elect ska ta sig för. Utgångsläget hade ju kunnat vara bättre. Köp den till föräldrarna, eller svärisarna, eller syrran, eller egentligen vem som helst. Ta med dig den här boken i soffan, du har ju ändå sett Ivanhoe så många gånger att du kan den utantill, och läs och begrunda över varför det här valet känns som det bästa amerikanarna gjort på mycket, mycket länge.

Anna Larsson

Björn Waller

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
Till den som vill frysa: Majgull Axelsson fortsätter att vara en av våra bästa romanförfattare i ordets mest renodlade mening; Is och vatten, vatten och is är så välkonstruerad att den både bryter och läker, kyler och värmer.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Till den som vill rysa: John Ajvide Lindqvist fortsätter att gräva djupa hål i den svenska folksjälen och hitta skräcken under den. Här lägger sig isen över skärgården, Lovecraft möter Taube, och det fantastiska är i vanlig ordning bara utanpåverk för det mänskliga som ligger till grund för alltihop.

Den tudelade visconten / Klätterbaronen / Den obefintlige riddaren av Italo Calvino
Till den som vill mysa: återutgivningen av Calvinos trilogi må vara i pocket, men det gör ju bara att du kan ge bort den till fler människor. Calvinos prosa tassar lätt i trassliga grenar på hög höjd, och allt som gör att sånt här fortfarande finns i tryck är en gåva till hela folket.

Raga av J.M.G. Le Clézio
Till den som vill pysa: Le Clézios resereportage från Melanesien ger lust till både jorden runt-resor och självreflektion. Vad är det vi värmer oss med egentligen?

Illusionen om Gud av Richard Dawkins
Till den som vill upplysa: Illusionen om Gud, som den lite felaktigt heter på svenska, är ett lika så gott inlägg som något i debatten om tomtens existens. Men ge gärna bort Flaming Lips-filmen Christmas on Mars i samma paket; om vi inte ens kan tro på oss själva är vi illa ute.

Björn Waller

Emelie Novotny

För att det slår gnistor och glitter om den svenska lyriska prosan eller prosaiska lyriken är mitt val tre böcker att läsa om och om igen.

Kapitel ett av Jenny Tunedal
För att det är en bok som rymmer nästan allt. Här finns ensamheten, lögnen, kriget och viljan att nå. Språket är äventyrligt och föränderligt och det händer något nytt med det för varje sida.

Mil av Anna Hallberg
Boken innehåller en enda dikt som sträcker sig över sida efter sida. Det är en dikt att vandra längs, att gå vilse i och att ta omvägar i. Det är en sån dikt som man hittar något nytt i för varje gång. En dikt att aldrig läsa helt färdigt.

Eterneller av Viktor Johansson
Så fort jag öppnade den här boken började jag älska den, för att den är skriven med det vackraste språket, för att den öppnar upp och tillåter, för att den får mig att fantisera.

Emelie Novotny

Irene Elmerot

Ett träd med vida grenar av Ola Wikander
Jag får hålla med Gunnel Engvall från Kungliga Vitterhetsakademien – det här är en utmärkt bok under granen till den språkintresserade.

The Graveyard book av Neil Gaiman
För den kyrkogårdsfascinerade som kan behöva en saga på engelska.

Namnbrunnen av Inger Edelfeldt
Sagor på svenska för andra än små barn. Edelfeldt visar hur svenska språket kan behandlas och hur man skriver sagor som utspelas i en oklar tid, utan de dåliga klyschorna.

Irene Elmerot

Johan Wirdelöv

Det är bara lite AIDS av Sara Granér
2008 tog brutalhumorn ett steg framåt. Sara Granérs debutalbum Det är bara lite AIDS är en orgie i taktlöshet, till brädden fyllt av verbala övergrepp på utsatta och svaga. Turtlesfigurer och andra djurliknande gestalter elakar sig bortom alla gränser, vilket mynnar ut i ett synliggörande av samhällets maktförhållanden. Lika angeläget som störtroligt.

Den svarta hunden av Les Murray
Välkommen till en sjuk mans värld. Den australiensiske lyrikern Les Murray försöker besvärja den svarta hund han liknar sin lamslående depression vid. En bifogad biografisk essä kastar ett fördjupande ljus över dikterna, som förutom depressionstemat behandlar politik och australiensisk landsbygd. Det är tungt, det är mörkt och det är drabbande.

Johan Wirdelöv

Rasmus Landström

Ett kolon av Wislawa Szymborska
Szymborskas bästa diktsamling hittills. En mycket liten bok med korta dikter och glest mellan raderna men oj så mycket medkänsla och värme. Man önskar att hon kunde få nobelpriset en gång till.

Svart som silver av Bruno K. Öijer
Att P.O. Enquist fick Augustpriset var inte fel i sig. Ett annat liv är en fantastisk bok, skriven på vackert klingande norrländska, men ändå är jag besviken. Jag menar, karln har ju fått priset förut. Det borde istället ha gått till Öijer för hans framtida klassiker Svart som silver, dels för att den är så förbaskat bra och dels för att det vore roligt att se hur han hanterade det: ”ni kan fortsätta att bygga er tron / han kommer aldrig att sitta där / aldrig”.

Jag talar till de döda av Magnus William-Olsson
Kul att så många poesisamlingar blev nominerade i år. Synd bara att man missade den bästa. Jag talar till de döda är en närmast perfekt diktsamling skriven utifrån en mycket fin idé. Ett slags brev till döda närstående. Vackert och drabbande. Skulle jag betygsätta den igen skulle den få tio av tio.

Rasmus Landström

Sigrid Nurbo

Stilla av Ying Chen
Kinesisk-kanadensiska Ying Chen, utgiven på samma förlag som årets nobelpristagare, har skrivit en skoningslös roman. Stilla beskriver hur det är att leva i och leva upp till patriarkatets alla förväntningar om hur en kvinna bör vara.

Myror av Leif Holmstrand
Myror är en surrealistisk robot som myllrar, förbryllar och stick. Den kommer kittla dig tills du inte orkar mer, kanske hela livet.

Mil av Anna Hallberg
För att Mil lyckas beskriva det flyktiga nuet, det associativa, det samtidiga och samtida och ändå bli en berättelse, en helhet. För att den är ett spräckligt sidenband som vecklar ut sig utan återvändo.

Sigrid Nurbo

Sofia Svensson

The Shack av William P. Young
Har du någonsin önskat att du fick möta Gud och ställa alla frågor du kan tänkas ha? Det är just vad bokens huvudperson Mack får göra. Bokens titel hänvisar till det skjul där Macks lilla dotter blivit mördad och där han fyra år senare får möta Gud. Det blir ett möte som förändrar hans liv för alltid. Den här tankeväckande boken har orsakat en hel del uppståndelse i USA sedan den kom ut. Antingen älskar man den eller hatar den. Läs själv och bilda din egen uppfattning eller ge bort den till någon som gillar att reflektera kring existentiella frågeställningar. Den släpps för övrigt på svenska i januari.

Välkommen till himlen av Fannie Flagg
Tänk att en bok som handlar om döden och alltings förgänglighet kan vara så upplyftande! I centrum står den gamla damen Elner Shimfissle som ramlar ner från en stege och kommer till himlen. Det kanske inte låter så värst muntert, men ingenting blir tråkigt när Elner är i farten. Om du vill läsa en bok som får dig att må riktigt bra ska du läsa den här.

Om jag kunde drömma av Stephanie Meyer
Kärt barn har många namn, brukar man säga. Den här pocketaktuella boken kan kallas vampyrroman, kärleksroman, ungdomsromanÂ… Hur som helst är det en bok som är näst intill omöjlig att lägga ifrån sig. Den är den första delen i serien om Bella, en helt vanlig tonårstjej, som förälskar sig i vampyren Edward. Skynda dig att läsa den om du som jag föredrar att läsa boken innan du ser filmen. Twilight, som är baserad på boken, rullar på biograferna just nu.

Sofia Svensson

Stina Sigurdsson

Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Skräck skildrat med realism. Gotta love that. Och med spöken på mopeder. Och så skriver han så bra att jag vill krama honom.

Den femte systern av Mårten Sandén
Fantasy i nutid, med vättar och troll istället för drakar och alver. Lite samma koncept som Ajvide Lindqvist, och jag gillar´t.

Stina Sigurdsson

Tommy Arvidson

Stockholm 1955-2008 av Micke Berg
Fotoboken söker sig nya vägar. Den här PDF-boken kan du läsa på skärm eller skriva ut. Poetiskt och kärleksfullt blir det när den evige flanörfotografen skildrar sitt Stockholm. Finansvalpar, kärestor, barn, husokupationer och fotografkollegor i en härlig röra. Beställ från mickeberg@hotmail.com.

Kaxiga fåglar av Brutus Östling
Han har gjort det igen! En ny bok med helt fantastiska bilder på fåglar som älskar, slåss eller bara raggar i största allmänhet. Kryddad som den är med Staffan Ulfstrands text är det här boken som får dig att glömma Kalle på julafton.

Livets steg av Anders Ryman
Fotografen Anders Ryman har med antropologiska glasögon rest över hela jorden på jakt efter mänskliga övergångsriter. Och det är mer intressant än det låter. Inträngande bilder från dop, bröllop till begravningsbålet. En tegelsten på över 500 sidor.

Tommy Arvidson

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2008-12-14 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-20 12:44

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?