Text

: redaktionens val 2005
redaktionens val 2005
2005
0/10

God Bok 2005

För många mjuka paket? Be om kvittot och stick till närmsta boklåda. Där ligger guldklimparna och väntar på dig. Du är ju en hårding. dagensbok.com ger dig tipsen inför bytesdagarna.

Anna Larsson

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Sällan har jag sett så trasiga människor så varmt och mänskligt porträtterat. Gavalda visar mästerligt varför det är livsviktigt med mänsklig kontakt.

Jonathan Strange och mr Norell av Susanna Clarke
Ibland dyker det upp böcker som tar en med till en annan värld, och som präntar i en att denna andra värld finns, och att man kan få stanna där. Så länge man inte läst ut boken finns magin kvar. Böcker man måste tvinga sig själv att läsa långsamt för att de inte ska ta slut.

Hjälp jag heter Zbiegniew av Zbigniew Kuklarz
Roligare än såhär kan aldrig integrationsproblematiken bli. En komisk och kulturell fullträff.
Anna Larsson

Björn Waller

Lunar Park av Bret Easton Ellis
Så kan man också skriva en självbiografi: Casta sig själv som Hamlet i en j-horrorfilmatisering av en historia Stephen King aldrig skrev, och ljug så tänderna svartnar. Ellis visar sig inte vara bara blodig utan blödig också. På ett bra sätt.

The Next Set av Jasper Fforde
De fyra romanerna om den litterära detektiven Thursday Next – The Eyre Affair, Lost In A Good Book, The Well Of Lost Plots och Something Rotten i en box. Inte bara bland den roligaste metafiktion som skrivits, utan också djävulusiskt snygga pocketutgåvor.

Sommaren i Baden-Baden av Leonid Tsypkin
Lite hjärngymnastik behövs ju också. Tsypkins mentala resa genom 80-talets Sovjet och Dostojevskijs liv är en av årets mest trollbindande läsupplevelser, och passar perfekt både på tågresan till släkten och framför brasan med en puttrande samovar bredvid sig.
Björn Waller

Csabi Urbán

Öppnas om natten av Augustin Mannerheim
Bara för det tilläts gå 20 år sedan senaste diktsamlingen och för att det här är angelägen poesi av en man på 90 bast som knappt tar sig upp på scenen på bokmässan i Göteborg men som skall upp och läsa sina dikter till varje pris.

Månens poet av Lennart Hellsing
Mannen i den gula kostymen en fullmåne med rytm och rim i skjortärmarna och humor som ett ess alltid och med poetiskt vemod, en poet som jag på allvar upptäckt med denna bok. Denna bör stå i varje lyrikhylla. Jag är lyrisk!

Gangsters av Klas Östergren
Min egen julklapp till mig själv som jag fått loss i förväg och klämt 60 sidor i badkaret, men beredd att rekommendera och säga att den är bara bäst utan att ha läst mera än så. Det är så vackert resonerande och för att bryta av och inte ta en poet till.
Csabi Urbán

David Enemar

Rättad utgåva av Péter Esterházy
En av 1900-talets stora epos kommer från Ungern och avslutades 2005 (på svenska). En bokhylla utan Esterházy är som en verktygslåda utan skiftnyckel.

Uppland av Aase Berg
Jag väljer mellan Petter Lindgrens diktsamling Landskapet och Aase Bergs Uppland. Ett svårt val. Den senare vinner, inte bara för att orden hemligginräddning, psykbrytarbönor och schlagerstjärtslag nu fått en rättmätig plats i poesin (ur dikten ”Knutby. Köksö”), det finns något mer i Bergs språklekfullhet.

Brummstein av Peter Adolphsen
Tillsammans med Christina Hesselholdts du, mitt du kan Peter Adolphsen få vem som helst att förstå att den moderna kortprosan blommar Danmark.
David Enemar

Ella Andrén

Jane Austen-klubben av Karen Joy Fowler
Fowlers första roman på svenska bjuder in till en fanclub full av smarta iakttagelser och referenser. Ett måste för gamla och blivande Austen-älskare.

Änglarnas syster av Anna Jörgensdotter
Upphöjd vardag. Jörgensdotter beskriver sorg och trasighet med enorm precision och värme. Hon blir bara bättre och bättre.

Kungen bugar och dödar av Herta Müller
Att det möjligen ligger något i att diktaturer har en poetiserande inverkan på litteraturen bevisar rumänsk-tyska Herta Müller. Lågmält men intensivt av en författare som förtjänar betydligt större uppmärksamhet.
Ella Andrén

Johan Wirdelöv

Container av Max Andersson
Tre dunderalbum + bonusmaterial i en enda gedigen utgåva. Läs och träffa Arla-haren, det aborterade fostret Pixy, och Döden som fått sparken när man skurit ner i den offentliga sektorn. Det är nattsvart, drömskt och så synd om alla att man får svindel. Alla människor borde ha Max Anderssons värld som referenspunkt till verkligheten.

Askungens syster & Andra Sedelärande Berättelser av Joanna Rubin Dranger
2005 var året då Dranger erövrade sagan från Disney och gjorde sin egen tolkning av Bröderna Grimms original. Angeläget, synliggörande och garanterat pekpinnefritt.

Försvinnarna av Jerker Virdborg
Visst, Svart Krabba och Landhöjning två centimeter per natt var snäppet bättre, men Virdborg håller fortfarande måttet. Huvudpersonen för här en stilla men intresserande jakt på en av de 21 492 personer som bara spårlöst försvunnit sedan 1965. Behagligt mystiskt och fängslande.
Johan Wirdelöv

Klas Rönnbäck

Oväder av Mark Lynas
Ett mästerverk om en av vår tids ödesfrågor, den accelererade växthuseffekten. Lynas kombinerar reseberättelse, reportage och knastertorr fakta i en mycket spännande kavalkad.

Könet brinner! av Judith Butler
Tänkvärt och provocerande om genus och kön. Inte minst med tanke på vilket mottagande som Fi har fått i media.

Wobblies! av Paul Buhle
Lättläst (seriealbum) om en av 1900-talets häftigaste organisationer, det amerikanska syndikalistiska facket IWW, och dess kamp mot orättvisor. Utgiven till fackets 100-årsfirande i år.
Klas Rönnbäck

Rikard Liljenskog

Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster
För att man aldrig längtar så mycket till New York som i Austers sällskap.

Åshöjdens BK av Max Lundgren
Tidlös fotbollsdramatik skapad av den numer bortgångna mästarförfattaren.
Rikard Liljenskog

Örjan Westberg

En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz
Årets bredaste roman. Man tänker sig gärna hur Oz skriver En berättelse om kärlek och mörker i ett oavbrutet, inspirerat flöde. Rakt av, utan krusiduller och omskrivningar. Han sätter sig bara ner som den åldrande romanförfattare han är och skriver och skriver om sina föräldrar, sina släktingar och sin barndoms Jerusalem. När han lägger ifrån sig pennan efter 574 sidor har han lyckats väva in landet Israels hela moderna historia. Det är storartat.

Beror skrymmande på av Elise Ingvarsson
Tillsammans med Leif Holmstrands Går vidare i världen den bästa svenska diktsamling jag läst i år. Ingvarsson prövar språkets hållbarhet i förhållande till tingen. Metoden känns jordnära, med reflektioner om personliga relationer i dikternas fokus. Rutorna må vara inmutade, men med sin precision hittar debutanten Ingvarsson en egen vrå i poesin.

Hundra dikter av Jacques Werup
En av landets mest erfarna estradpoeter har i den här boken valt ut sina hundra bästa dikter från sjuttiotalet och framåt. Dikterna handlar om livet, och döden, och döden i livet. Det är högtidligt och lite sådär dallrigt vackert.
Örjan Westberg

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2005-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-16 11:08

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

3 kommentarer

God Jul!! önskar jag redaktion och tack för alla trevliga recensioner:)

Magnus Oregistrerad 2005-12-24 01:42
 

GOD JUL

X Oregistrerad 2005-12-24 04:17
 

Dod jul mina små älsklingar på dagensbok.com.

GUD Oregistrerad 2005-12-24 23:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?