Text

:
/10

God bok 2009!

Hard stuff. Det är vad som gäller i år och alla andra år på dagensbok.com. Den här gången är det dock verkligen på allvar. Kan det vara annat med en Augustprisvinnande bok om ett judiskt ghetto, en nobelpristagare i språklig exil, ett utgivet självmordsbrev, en krigsskildring från Rwanda, en diktsamling namngiven efter ett fängelse och flera iskalla deckare. Dags för eftertanke, men först: skynda att köp. Här är listan på de böcker vi på dagensbok.com rekommenderar.

Alice Thorburn:
Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Diaz
Jag förväntade mig en bok om en överviktig invandrarkille i USA som gillar fantasy. Istället fick jag en familjesaga som utspelar sig i Dominikanska republiken, där den bisarra diktatorn Trujillo styrde sitt land med våld och sex – männen mördade man, kvinnorna våldtogs. Hur detta har skapat ett sexfixerat, fatalistiskt folk visar Diaz i en lysande ironisk och rolig bok, som dock är djupt pessimistisk när det kommer till de goda samhällena och människors kraft att förändra.

Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer av Philip Gourevitch
Otroligt oförståeligt, och därför fascinerande. Hur gick det till när människor i Rwanda 1994 mördade sina grannar i ett av de värsta folkmorden i historien? Och varför? Philip Gourevitch söker svar och hittar i alla fall berättelser. Varsamt men skoningslöst skriver han fram det obegripliga, och man får kanske inte någon förklaring men i alla fall faktorer som spelat in.

Glitterscenen av Monika Fagerholm
Jag har inte läst den här boken än men jag är ändå helt säker på att det är en av årets bästa. Sorg, humor och ett fantastiskt språk garanteras. Och den har en författare så engagerad i sina huvudpersoner att hon nästan börjar gråta när hon talar om hur illa det går för dem.

Anna Larsson:
Mordets praktik av Kerstin Ekman

Sputnikälskling av Haruki Murakami

En dramatikers dagbok del I och II av Lars Norén
Jag vet, jag vet. Inte ny och väldigt tjock om buken. Men jag hade väldigt trevligt tillsammans med dessa underhållande och antagligen ganska tillrättalagda dagböcker. Det finns mycket humor i dem, och tips om trädgårdsskötsel. Dessutom älskar Lars Norén julen, enligt egen utsago.

Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer av Philip Gourevitch

Björn Waller:
2666 av Roberto Bolaño
Är jag tjatig? Sorry. Och visst, vid det här laget du kanske lika gärna kan vänta tills den kommer på svenska någon gång nästa år (?). Men Bolaños megategelsten säger det mesta som kan sägas om vad 1900-talet gjorde med oss, och vad det första decenniet därefter misslyckats med att ta sig ur.

Andningsgunga av Herta Müller
Det finns inget skäl att springa blint i Akademiens fotspår och hylla varenda jeppe som får priset. Men Müller är the real deal, och Andningsgunga må inte vara den lättsinnigaste semesterläsningen, men den här iskalla resan in i fysisk, politisk, filosofisk och språklig exil är något av det mäktigaste som getts ut i år.

Maus av Art Spiegelman
En av de senaste 50 årens viktigaste romaner (jo, det är den) finns utgiven igen. Bör finnas överallt.

Stengudarna av Jeanette Winterson
Lagom till den havererade Köpenhamnskonferensen, en science fiction-roman med ekologiskt tema som tar det där omtalade språnget över gender… f’låt, genregränserna. Tre tidslinjer, två karaktärer, en planet. Eller ja, det beror på hur man räknar, förstås, men Winterson förblir en av nutidens mest passionerade ordsmeder även när hon skriver om lesbiska robotar.

Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann av Jonas Jonasson
Ett litterärt mästerverk? Absolut inte. Men en gammal hederlig, kul skröna i fotspåren efter Hasse Alfredson och Arto Paasilinna.

Emelie Novotny:
Flickvännen av Karolina Ramqvist
Ingen bok i år har fascinerat mig så som Flickvännen gjorde när jag läste den i våras. Redan då anade jag att den skulle vara en av årets starkaste läsupplevelser och det är den fortfarande. Det är en roman fylld av stillestånd, väntan och tankar på att bryta allt, tankar på att vinna eller ge upp, tankar på att slippa ta ansvar för sitt liv. Det är en bok som ger mig perspektiv. Jag har redan läst den två gånger och rekommenderat den till alla jag känner och tänker tjata lite till, läs den!

Irene Elmerot:
Pärlor och patroner – 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp
Ge denna till någon som kan behöva den, eller muntra upp dig själv med den, medan glöggen/chokladen/tekoppen står och ångar bredvid. Lysande träffsäkert.

Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien
Vi har inte hunnit recensera den här på dagensbok.com än, men det kommer. Kan användas som ett utmärkt uppslagsverk i väntan på att den gigantiska ordboken (SAOB) blir klar, eller som fotpall för trötta julfötter. Eller både och, faktiskt.

Rasmus Landström:
Ordets makt och vanmakt av Jan Guillou
Detta är en riddarroman, tro inget annat. Dock en förbaskat lärorik sådan. Guillou tecknar den moderna journalistikens historia och ger roliga personporträtt av Jan Myrdal, Jan Stolpe och Per Ahlmark. Men givetvis är det han själv, banérföraren, som får mest plats – Alltid Alltid. På slutet blir det något tröttsamt. Jag har förbaskat svårt för både Hamilton och Arn så de sista hundra sidorna fick jag plåga mig igenom. I övrigt var det dock en underbar bok.

M av Carl-Johan Malmberg och Ärret efter drömmen av Horace Engdahl
Verkar som om KRIS-gänget summerar sina liv; för några år sedan gav Stig Larsson, Anders Olsson och Aris Fioretos ut varsitt urval av essäer och dagskritik. I år var det både Horace Engdahls och Carl-Johan Malmbergs tur. Samlingarna visade sig inte helt oväntat vara riktiga guldklimpar. Gemensamt för dem båda är ett lyriskt och precist språk och en extrem stroppighet i fråga om smak (inte en enda text handlar om populärkultur). Dessutom rör sig båda fritt mellan litteratur, musik, och bildkonst. Det som skiljer dem åt är att Malmberg kan mera om film och Engdahl mera om dans. Skulle jag välja en skulle jag ta Engdahl.

Här av Wislawa Szymborska
Jag har faktiskt inte läst den här boken än men vet av erfarenhet att Szymborska (i likhet med Tranströmer) aldrig släpper ifrån sig ett ord som inte har vägts på guldvåg. Att hennes förra diktsamling (Komma) dessutom var hennes bästa gör att jag vågar rekommendera detta tunna lilla häfte.

Sigrid Nurbo:
Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru
En riktig blåljusstänkare, på många plan fängslande och vacker, vacker. Sorgligt nog verkar ännu en poet smittats av språkcynismen. Äntligen säger jag! Anyuru är bättre än någonsin.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein
Hur många självmord begås i fiktionens mördardramaturgi? Många, många, många. Heberlein får dessa regissörer, manusförfattare och andra ”skildrare” att framstå som pinsamma, bortgjorda sensationslystna romantiker. Jag vill inte, dö jag vill bara inte leva är på riktigt och något av det modigaste som skrivits på mycket länge. Äcklig, ful ensam, ensam, ensam, totalt självupptagen och med ångest upp i hjärnvätskan. Så ser den suicidala människan ut.

Barndomstolen av Ulf Karl Olov Nilsson
Humor och allvar. Det är alltid roligt med UKON i sällskap även om han skriver om politiska orättvisor och fattiga barn.

Stina Sigurdsson:
Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo
En julklappsbok till såväl liten som stor. Totalt fantastiskt, gråtframkallande saga som passar bra på julen när man ska vara sådär tindrande om ögonen.

Om jag stannar av Gayle Forman
Ungdomsbok om en förfärlig olycka i snön, och om Mia som ska bestämma om hon ska leva kvar eller inte. Stannade kvar i mitt medvetande längre än jag väntade mig.

Nattfåk av Johan Theorin
För att Johan Theorins böcker passar så himla bra att läsa under julen.

Anna Nygren:
Silkespappersmönstret av Kerstin Strandberg
En helt underbart mystisk liten bok för alla som tycker om att känna sig utvalda att lyssna på en alldeles otrolig historia med massvis av lustiga vändningar och känsla ut i minsta lilla vrå.

Invasion! av Jonas Hassen Khemiri
Khemiri får mig än en gång att vandra som på moln genom vardagen, bara för att jag vet att snart väntar ytterligare en Invasion! av njutning. En upplevelse att ge till någon man tycker om.

Döda vita män av Johan Hakelius
Till alla som är en gnutta intresserade av historia, mystiska människor, nördighet, Storbritannien eller bara allmänt underhållande böcker.

Ebba Holmberg:
Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru
För att det är en svindlande vacker berättelse om vårt samhälle och om hur vi försöker fly från varandra genom att låsa in och låsa ute. För att Anyuru använder nycklar på ett så fantastiskt uppfinningsrikt och snyggt sätt i sin poesi och skapar bilder som oroar och skänker tröst på samma gång. För att Anyuru återuppväcker svensk poesi. För att boken är grymt tjock och räcker hela julhelgen och ända fram till påska.

MUMIN – Tove Janssons samlade serier del 2 av Tove Jansson
Jag tröttnar aldrig någonsin på Tove Janssons fantastiska värld. Med en underton full av både skarp satir och kärleksfullt flams berättar hon spännande historier om de udda invånarna i Mumindalen. I vackra hårda pärmar kommer nu äntligen del 2 i Janssons samlade serier. Bästa julklappen!

Oscar Rooth:
De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
Den här boken har ju som bekant redan prisats av Augustprisjuryn och hyllats av en enad kritikerkår. Men ska jag summera mina års favoriter är det bara att rätta in sig i hyllningsledet. En bättre julklapp i tvåhundrakronorsklassen kan man knappast köpa julen 2009!

Förlossningen av Måns Wadensjö
Måns Wadensjös debut om livet på en förlossningsklinik är en både poetisk och socialrealistisk skildring av en sjukvårdsavdelning och på många sätt Cityakutens raka motsats. Om precis en månad skall jag för första gången besöka en sådan klinik själv och tack vare Måns vet jag hur saker och ting fungerar bakom kulisserna där. Vilket samtidigt inte hindrar boken från att vara en litterär upplevelse.

Generation A av Doglas Coupland
I en nära framtid blir fem personer i nästan lika många världsdelar simultant bistuckna av den då helt utrotade insekten. De bistuckna samlas raskt ihop av myndigheterna och sluter upp på en ö utanför Kanadas västkust för att tillsammans…. Ja ett mer klassiskt Coupland-upplägg än så blir det knappast och även om det kanske inte är hans bästa så är det i alla fall den enda som får vara med på en 2009-lista.

Maria Carlsson:
Så jävla normal av Nina Hemmingsson
Ibland blir det för mycket av det goda och då är det skönt med kontraster. Som motvikt till det där sockersöta och lite dästa som ofta omger julen passar Nina Hemmingssons Så jävla normal bra. Läses företrädesvis efter intag av diverse karameller och litervis med glögg.

Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Diaz
Och så var det ju det där med släkten… Om du håller med uttrycket ”Släkten gör sig bäst som ett foto på väggen”, så läs om Oscar Waos kaotiska släkt och återkom efter det. Till på köpet får du en fantastisk historia där åtminstone jag grät och skrattade om vart annat.

Glitterscenen av Monika Fagerholm
Jag har precis läst ut Glitterscenen (recension kommer snart) och då det är svårt att få för mycket av fantastiska berättelser skrivna med ett otroligt vackert språk så kan jag bara uppmana: läs!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2009-12-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-22 10:50

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

2 kommentarer

[...] Julklappstips från dbc By Rasmus Idag rekommenderar vi böcker på dagensbok.com. [...]

 

Många bra tips. Angående Johan Theorin känns det som att han har potential att skriva en riktigt bra historia men att han sneglar alltför mycket på hur mainstreamdeckare är uppbyggda.

Björn Landström Medlem 2009-12-26 13:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?