Recension

: M
M: Möten med Mahler, Melville, Duras och och minnets atleter Carl-Johan Malmberg
2009
Wahlström & Widstrand
8/10

På Dödens ö spelas Mahlers sexa

Utgiven 2009
ISBN 9146213236
Sidor 381

Om författaren

Carl-Johan Malmberg är författare och kulturjournalist, bland annat på Svenska Dagbladet. Han är född 1950 och bor i Stockholm. ”M” är tredje delen i en essätrilogi som började med Sällskap (2001) och fortsatte med Sår (2005).

W&W – Om författaren hos förlaget.

Sök efter boken

Det känns nästan lite exotiskt när jag slår upp Carl-Johan Malmbergs M. Möten med Mahler, Melville, Duras och och minnets atleter och bläddrar bland essäerna. Här finns minnesteckningar över konstnärer, djupanalyser av filmer, inträngande författarporträtt och en hel avdelning essäer om Gustav Mahler – men inte en enda text om populärkultur. Inte en amerikansk tv-serie eller deckarförfattare så långt ögat kan nå utan idel Antonioni och Lucian Freud. Det känns märkligt på något sätt. Som om det vore av en annan tid. Men så tänker jag: vore det här för tjugo år sedan skulle det vara en fullkomligt ordinär innehållsförteckning på en essäsamling. Det är ju bara på de senaste åren vi har vant oss vid att intellektuella skriver lika smart om Olof Lagercrantz som Linda Rosing (och går man ytterligare tillbaka till femtiotalet och innan Roland Barthes Mytologier hände det inte över huvud taget). Plötsligt blir jag medveten om hur snabbt tiden går och hur ovanliga personer som Malmberg är med sin djupa nedsjunkenhet i den västerländska kanon.

Men så läser jag lite, hoppar från essä till essä, och drabbas plötsligt av ett akut lyckorus. Med ens har jag glömt bort alla mina tankar om stroppighet och elitistiskt urval och är helt trollbunden. Tänk att man kan skriva så här bra. Så vaksamt och djupsinnigt men på samma gång så lättillgängligt. Malmbergs essäer är som små krutdurkar av finkultur: de tar avstamp i en bok, en film eller en tavla men exploderar alltid i associationer och höjs på så sätt över det tillfälliga. En bok påminner om en film och en film om en tavla som i sin tur liknar ett musikstycke. Hos Malmberg spelas därför Mahlers sexa på Böcklins Dödens ö och i Antonionis filmer syns de Chiricos evakuerade stadslandskap. Efter ett tag sitter jag med penna och papper och bara antecknar allt jag vill se, läsa och lyssna på.

Men så kommer min tveksamhet tillbaka. För plötsligt upplever jag en slags skevhet i urvalet och detta börjar gnaga i huvudet på mig. Visst är det alltid bra och smart skrivet, låt gå för att det bara handlar om finkultur, men var är kvinnorna? Av hela sextio essäer handlar endast två om ”det andra könet”, varav den ena beskriver en riktig medusa (Alma Mahler), och efter ett tag frågar jag mig själv om Malmberg inte upptäckt denna skevhet eller om han helt enkelt skiter i den? Att han dessutom tycks mindre respektfull gentemot kvinnliga konstnärer och tänkare (Malmberg är vanligtvis väldigt respektfull) gör knappast det hela bättre. Så här skriver han till exempel om ett geni som Julia Kristeva: ”hon är den duktiga skolflickan som alltid räcker upp handen och säger Jag vet!”. Så tror jag inte att Malmberg skulle skriva om det gällde män som exempelvis Roland Barthes, Jacques Lacan eller Jacques Derrida – trots att man kan anklaga dem för precis samma sak.

Nåväl, nu ska vi dock inte överdriva detta konservativa drag i essäsamlingen. För Malmberg är inte någon reaktionär stöt eller kverulant à la Johan Lundberg. Här finns varken svador om konstens förfall eller gnäll över postmodernismen utan enbart genuin nyfikenhet, över ny såväl som gammal konst. Malmberg är således lika kunnig om Goethe som Jäderlund och kan referera till Harold Bloom såväl som Eva Kosofsky Sedgewick och man blir därför emellanåt förvånad när man upptäcker att man läser om en konkretistisk poet i en essä om medeltida måleri. Malmbergs associationer är alltid djärva och vittnar om en beläsenhet som går över alla gränser och tidsåldrar. Själv kommer jag att tänka på det välkända Fröding-citatet om att strunt är strunt och snus är snus, oavsett dosa, och tänker att det skulle kunna vara ett motto för M.

Så trots skevheten och trots vissa tveksamma citat kan jag inte annat än älska M. Det är en djupgående, intelligent och associativ essäsamling som vittnar om en helt unik kunskap. Jag kan faktiskt inte komma på någon enda svensk som har en sådan kunskap som Malmberg i både konst, film, litteratur och musik. Att han dessutom kan röra sig mellan genrerna med en sådan lätthet och som om det gränsöverskridande perspektivet vore en självklarhet gör honom fullkomligt oumbärlig för svenskt kulturliv.

Textutdrag (Visa/göm)

Rasmus Landström

Publicerad: 2009-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-03 23:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3372

2 kommentarer

Jag håller med om att det saknas personer med samma överblick som CJM. En numera inte så aktiv skribent är Torsten Ekbom som gav ut fem samlingar med kulturkritik 1975-2000. Han är en stor kännare av modernismen och skriver bra, han har också Malmbergs bredd, skriver om litteratur, konst, arkitektur, musik, film, teater och hur områdena går in i varandra.

Men i hans senaste samling ”Experimentfälten” från 2000 kan jag räkna till 44 namn i kapitelrubkier varav bara 1 är kvinna (Nelly Sachs). Ska man dra slutsatsen att modernismen är en huvudsakligen manlig företeelse?

I Bengt Holmqvists 600-sidiga ”Kritiska ögonblick” (1987)finns fyra kvinnor i rubrikerna (åter Nelly Sachs, Eva Wichman, Edit Södergran och Djuna Barnes).

Konstkritikern Ulf Linde (som också skriver om arkitektur, litteratur och musik)har i ”Efter hand” (1985) två kvinnor med (Siri Derkert och Nelly Sachs minsann).

Det känns som att ”den kvinnliga erfarenheten” är lite underrepresenterad….

Björn Landström Medlem 2009-07-20 12:26
 

[…] här skriver Carl-Johan Malmberg i sin bok från 2009 M Möten med Mahler, Melville, Duras och minnets atleter. Malmbergs bok är värd att […]

2055: Anslag och djup at Vilks.net Oregistrerad 2015-05-17 23:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?