Text

: Redaktionens val 2007
Redaktionens val 2007
2007
0/10

God bok 2007!

Va … redan? Jodå, Lucia är förbi, årets mörkaste dag har passerat och du har nu bara en dryg vecka på dig att hinna handla alla julklappar.

Tack och lov är en bok alltid en bra klapp, och det här har varit ett rätt intressant år. Så här kommer dagensbok.coms julklappstips.

Alice Thorburn

Jag är allt du drömt av Ali Smith
Allt vänds upp och ner i den brittiska kärnfamiljens liv när den oförutsägbara, gåtfullt charmiga Amber dyker upp i deras sömniga semestertillvaro. Hon är för var och en av familjemedlemmarna en uppfyllan av en dröm eller en utmaning mot den invanda livsstilen, och det enda säkra resultatet är förändring. Tankarna är roliga, smarta och milt civilisationskritiska, och språket är fantastiskt levande och omväxlande i denna mycket moderna bok.

Det andra målet av Jonas Karlsson
Det här är den perfekta boken att läsa på kafé. Språket är lättillgängligt, med korta meningar och vardagliga ord, människorna är lätt igenkänneliga. Novellerna är scener ur vardagsliv som långsamt vrids åt och i grunden visar på inte bara den uppenbara absurditeten i vårt sätt att fastna vid småsaker, utan slutligen också i hur stor utsträckning varje människa trots allt är ensam. Vi tror att alla andra menar något viktigt och djupt betydelsefullt för just oss med allt de säger. Men vår tolkning är aldrig mer än just vår tolkning, inne i vårt eget huvud. I den enda värld som vi till syvende och sist vet något om.

Dressinen av Carl-Henning Wijkmark
Jag har inte läst Wijkmarks nyligen Augustprisade Stundande natten, men hans i Modernistas klassikerserie nyligen återutgivna Dressinen är ett mästerverk. Historien om den före detta jesuitprästen som ger sig ut på resa från Afrika till Sydamerika med tre människoapor, för att om möjigt förstå hur mänskligheten en gång uppstod, är en idéhistorisk äventyrsroman som tankemässigt spänner över allt från kolonialism till vad det betyder att vara människa, samtidigt som den är rakt igenom spännande och kan vara den mest välskrivna bok jag någonsin läst.
Alice Thorburn

Andrea Berge

Har någon sett mig någon annanstans? av Beate Grimsrud
Akrobaten på omslagsbilden är hämtad från verkligheten – eller är han drömd? Författaren i romanen leker med begreppen. Romankaraktärer från andra böcker hälsar på och en strängteoretiker utvecklar sina teorier. Telefonen ringer och avbryter gång på gång, alltid finns det någon som vill sälja något. Korta kapitel bildar en kedja, men kan även läsas som självständiga delar. Själv återvänder jag gärna till ”Alla på en” på sidan 136. Vilka impulser kommer egentligen utifrån och vilka kommer inifrån?

Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent av Andreas Malm
Boken med årets längsta boktitel ligger högt upp i min ”att läsa”-trave. Att döma av dem som redan har läst den, är det boken för alla som vill gå från ord till handling i klimatfrågan.

Mina onda tankar av Nina Bouraoui
En massiv text, bokstavligen. Här finns inga nya stycken, inga visuella avbrott i texten. Det är en monolog som insisterar på uppmärksamhet. Berättarjaget riktar sig till ett du som är terapeut. Hon funderar över livet i stort, relationen till föräldrarna, kärleksrelationerna och skrivandet. En bok som inbjuder till flera omläsningar.
Andrea Berge

Björn Waller

Levande vatten av Clarice Lispector
Därför att efter all julstress behöver man ibland bara flyta, och Lispectors prosa friskar upp och berusar bättre än all julsprit i världen. Julens mirakel kommer att glittra lite bättre med denna.

Wizard of the Crow av Ngugi wa Thiong’o
Därför att hur trevligt det än är att tro på tomten så måste man ibland lära sig att inte bara skriva önskelistor utan kravlistor också. Wizard of the Crow är årets skarpaste satir.

Översättarens anmärkningar – dagbok från arbetet med Ringarnas herre av Erik Andersson
Här försökte jag få till någon ordvits på att jultomten har klappar i sin Secker, men det vart lite fånigt, så jag nöjer mig med att konstatera att detta är det roligaste som skrivits om språkets betydelse i litteraturen på flera … månader.
Björn Waller

Irene Elmerot

Tiro av Stewe Claeson
Den här korta historien lämnade en skön känsla efter sig, trots att det är en mordhistoria. Passar utmärkt till den historieintresserade som ändå vill ha något jämförelsevis lättläst.

Ni d’Eve, ni d’Adam av Amélie Nothomb
Jag köpte den enbart för omslagets skull. Det var säkert tio år sedan jag läste en bok på franska, men den här slukade jag så fort jag fick en stund över efter inköpet: en belgiska skriver om sitt liv i Japan och filosoferar över hur hon reagerar på saker och ting. Lättskrivet språk, passar nog för den som både har intresse för kulturkrockar, intresse för Japan (ur ett europeiskt perspektiv) och den som bara vill ha en ny läsupplevelse.

Från rista till chatta av Jörgen Birch-Jensen
Utmärkt sammanfattning av svenska språket. Varken högtravande eller raljerande. Utmärkt klapp till den språkintresserade.
Irene Elmerot

Johan Hymn

Hjärnmänniskan av Gabriella Håkansson
Vill du få känsla av sympati för någon som du inte skulle drömma om att tilltala annat än om du var tvungen?

En handelsman i blod av Yu Hua
Livet när det är som jävligast, men när folk ändå inte tappar viljan att leva.
Johan Hymn

Johan Wirdelöv

Veckans chock – 250 illustrationer från åren 1954-1979 av Hans Arnold
Grinande dödskallar, likbleka jungfrur och en mängd andra krälande och illvilliga sattyg i skuggiga och slemmiga miljöer. Skräckmästaren Hans Arnolds 250 illustrationer är en fröjd för alla med minsta dragning åt bildkonst med ruggiga motiv. Bäst är pirayan med SS-hjälm.

Här kommer jag av Jesper Waldersten
Jesper Waldersten har skönast linjeföring i stan. Albumet Här kommer jag är en uppvisning i hejdlös humor, innerlig tragik och, framför allt, total obegriplighet. Kul att ge bort, ännu roligare att behålla själv.
Johan Wirdelöv

Klas Rönnbäck

Brasiliansk musik av Åsa da Silva Veghed
Roligt och läsvärt om den musikens Mecka – Brasilien. Allt från underground- till populärmusik. CD-skiva med smakprov på musiken medföljer.

Slaveri – 1500-1800 av Dick Harrison
Tung översikt över slaveriets historia. Mest omfattande i den genren som finns på svenska.

När tusen eldar slickar himlen av Ola Wong
En kritisk granskning av Kinas oerhörda ekonomiska utveckling. Aktuellt, initierat, viktigt och roligt skrivet.
Klas Rönnbäck

Rasmus Landström

Dikter om kärlek och hat av Catullus
Tänk om Catullus vetat att hans dikter skulle överleva honom med två millennier. Då hade han säkert inte varit så fräck som han är. Tur att han inte visste! En av historiens elakaste smädediktare har nyförpackats till svenska av Gunnar Harding och Tore Janson.

Norrlands akvavit av Torgny Lindgren
En vansinnigt rolig berättelse om en predikant som åker tillbaka till en by i Västerbotten som han frälste på femtitalet. Men denna gång för att avfrälsa befolkningen. Torgny Lindgren är troligen Sveriges bästa författare på att skriva undertext. Här visar han sig från sin allra bästa sida.

Det femte barnet av Doris Lessing
Berättelsen om Harriet och David vars femte barn föds ondskefullt är lika oroande än idag. Hur ska den tolkas? Hur hanterar man den? Lessing är inte direkt någon varm författare men likväl är hon otroligt skicklig. Läs den och känn de kalla kårarna längs ryggraden.
Rasmus Landström

Sigrid Nurbo

Fiktioner av Jorge Luis Borges
Den lyxigaste litteratur som tänkas kan; en fiktion som snuddar vid verkligheten. Enbart för finsmakare som tål sorgsen och ödesmättad eftersmak.

Hjärnmänniskan av Gabriella Håkansson
När en bok lyckas få dig att slå händerna för ansiktet och högt utbrista: ”Oh, neeeej gör det inte!”, innan du tar mod till dig för att kika mellan fingarna och fortsätta läsa – då är det ett toppbetyg.

av Sara Hallström
Hugg av dina rötter och du ska dö. Sök dina rötter och du ska dö – i förtvivlan. Rötter smälter är en bok om det svåra i att lära sig leva i ovisshet.
Sigrid Nurbo

Stina Sigurdsson

Majas morsas kompis sambo av Katarina Kieri
Till den som tror att ungdomsböcker bara är för tonåringar.

Bitterfittan av Maria Sveland
Till den som behöver vakna upp.

En liten chock av Johanna Lindbäck
Till den som vill ha lite kärlekspirr och ungdoms-crush.

Stina Sigurdsson

En riktigt God Jul tillönskar vi alla läsare!

Textutdrag (Visa/göm)

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2007-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-20 14:33

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

2 kommentarer

Hade man kört en likhetsalgoritm mellan dbc och mig hade svaret varit att mitt år mest varit likt Sigrids.
Sen måste jag tillägga att jag läst väldigt mycket Erik Beckman på sistone, och att Skändlighetsutställningen är ett måste-läs.
Trevlig lista i övrigt. Skall kolla in ett par jag inte läst.

Daniel M Oregistrerad 2007-12-15 02:08
 

Daniel M: Det glädjer mig att Erik Beckman äntligen verkar vara återupptäckt!

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-12-15 11:53
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?