Text

: Sommarläsning 2010
Sommarläsning 2010
/10

Sommardags!

Huruvida sommaren är tiden för deckare och chic lit eller för klassiker och mastodontprojekt som att läsa Proust, Joyce eller Bibeln, därom råder det delade meningar. Att det är tid för läsning är vi i alla fall helt överens om. Fungerar oavsett väder, i sol eller skugga, i hettan på stranden eller under en filt med regnet slående mot rutan.

Här är redaktionens tips på böcker att göra sällskap med under sommaren. Glad sommar och god läsning!

Anna Carlén:

Vänner för livet av Per Hagman
Vi som är Per Hagman-fans har väntat på en ny roman ändå sedan Att komma hem ska vara en schlager kom 2004. Och nu är den här: tjockare än någonsin tidigare. Per Hagman balanserar som vanligt på gränsen till det klichéartade och övertydliga, inte minst genom att döpa nya romanen till Vänner för livet, en av årets kanske sliskigaste boktitlar. Men det är ok. Det är kanske till och med meningen. Per Hagman har en egen värld, en egen blick på människan och Vänner för livet är en kärleksroman som har allt det Hagmans tidigare böcker haft, plus lite till.

Darling River av Sara Stridsberg
Drömskt, vackert och viktigt av en av Sveriges mest begåvade författare. Kan bli din nya darling i sommar.

Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta av Monica Wilderoth
Av alla debutanter jag läst under våren är det Monica Wilderoth som har fastnat mest hos mig. Monica skriver om sorg på både det svåra, vackra och samtidigt självklara viset. Om hur vi oroar oss för att sörja rätt, om hur vi ibland låtsas som att den inte finns, den där sorgen. På Kulturhusets debutantbar sa Monica Wilderoth att människor har svårt att komma in i hennes bok på grund av språket. Jag säger att det snarare är svårt att ta sig ur den. Monica Wilderoths bok saknar nämligen kommatecken och läses bäst i ett enda andetag. Efteråt får man samla sig en stund för att återfå luften.

Anna Nygren:

Mysteriet Edwin Drood av Charles Dickens
Sommartid är deckartid, och även om jag egentligen inte är mycket för deckare så finns det ett par som jag gärna roar mig med på sommaren. Dickens oavslutade är en.

Murder is easy av Agatha Christie
Christie är också fin. Men bäst på engelska. Den här tycker jag riktigt bra om.

En liten kärlekssång av Michelle Magorian
Magorian har inte bara skrivit Godnatt Mister Tom. Den här romantiska lilla historien läste jag första gången som elvaåring, sen var jag såld. Ett sommarminne att återkomma till varje år.

Björn Waller:

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist
För dig som på allvar tror att det finns monster på scen under Allsång på Skansen. JALs klart mörkaste hittills. Jag svär att det måste vara en tanke bakom att hans böcker alltid släpps lagom till att den svenska sommaren förvandlar alla till leende sillätande zombies.

En tyst minut av Siegfried Lenz
En falskt nostalgisk berättelse om sommarförälskelse, som en skagenmålning där molnen börjar mörkna. 100 sidor helt mästerligt vacker prosa om hur vi blir dem vi blir. Recension kommer snart.

Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij
Jag håller med Oscar: sommaren är till för att läsa tjocka ryska romaner, och Dostojevskij bör läsas om regelbundet.

Ella Andrén:

Våren bjöd på flera riktigt bra novellsamlingar – dessutom med perspektiv från delar av världen vi fortfarande läser löjligt lite om. En av dem var Petina Gappahs Sorgesång för Easterly, en annan Nam Les Båten.

Hösten är kanske inte det första man vill tänka på just nu, men till hösten är det val och inför det finns en hel del spännande böcker att läsa. Jag gillade till exempel Göran Greiders Det måste finnas en väg ut ur det här samhället och tycks aldrig sluta referera till Richard Wilkinsons och Kate Picketts Jämlikhetsanden. Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen.

Att det att formulera sina egna erfarenheter också är politiskt är en tanke som länge fascinerat och som fått klarare form under våren. Till de allra trevligaste bokbekantskaperna hör Maria Svelands Bitterfittan, liksom föregångaren Erica Jongs Rädd att flyga – märkligt inspirerande romaner som bitit sig fast.

Emelie Novotny:

Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta av Monica Wilderoth
Jag har inte mer än börjat läsa den här boken men är redan drabbad, redan märkt, redan fast.

Elsas mode av Sofi Fahrman
Perfekt underhållning för soliga dagar på stranden eller regniga nätter innomhus, för att glömma den egna verkligheten för några timmar.

Kapitel ett av Jenny Tunedal
Blir min omläsningsbok den här sommaren, för att det var alldeles för längesen jag läste den och delarna börjar falla bort och det är den alldeles för bra för!

Lina Arvidsson:

Lyssna på Berömda män som varit i Sunne av Göran Tunström inläst av Reine Brynolfsson. En fantastiskt fin inläsning och ett bra exempel på hur mycket en uppläsning kan tillföra en text. Berömda män som varit i Sunne utgår från Stellan, en försynt man med stor lokalkännedom i Sunne, som får i uppdrag att skriva en jubileumsbok om bygden. Men boken kommer mer att handla om hans liv och möten med olika människor, som Harald; den evigt olycklige konstnären som fastnat för att avbilda tulpaner, Isabelle: den positiva vindpust som är hans hustru, och Eddie: den hemvändande astronauten som förlorade en del av sig själv på månen. Som vanligt hos Tunström handlar det både om de små människornas tillkortakommanden och vardagsliv, som om världsrymden och de stora filosofiska frågorna.

Nalkas ljuva sommar av Stewe Claeson. För att den passar så bra på sommaren. Sivert kommer till den lilla ön som ung musiker som för första gången ska ägna sig åt undervisning av en skolklass. Han får bo hos systrarna Magdalena och Katarina, som snart var och en för sig drar honom in i sina liv och sin längtan efter en man. Sivert växer som människa men glömmer även bort att han har en fästmö på land, i snabb takt med att småstadsmentaliteten och svensk 70-talsmoral trycker sig på honom från alla hörn och kanter.

Lust att skriva av Julia Cameron. Många är vi väl som har författardrömmar, och för nybörjaren så väl som för den invigde fungerar Cameron som en bra motorolja i maskineriet. Vill du skriva men tycker dig inte ha tid? Vill du skriva men vet inte om vad? Vill du skriva men vågar inte börja? Cameron är lätt och avdramatiserande, peppande men också lagom uppfordrande. Genom att lämna ut mycket av sig själv kommer man som läsare även nära sitt eget psyke. Här finns verktyg och tips för att praktiskt komma igång utan vidare förberedelse.

Oscar Rooth:

Just Kids av Patti Smith
Jag har läst många rockbiografier och många romaner. Tyvärr är det väldigt sällan som en rockbiografi också är en roman men Patti Smiths självbiografi om förhållandet med konstnären Robert Mappelthorpe i det tidiga sjuttiotalets New York är just en sådan kombination. Får man mersmak av miljöerna är det sen bara att gå vidare genom att läsa Legs McNeils Please kill me – den ocensurerade historien om punken.

Anna Karenina av Lev Tolstoj
Jag har inte läst den, men skall göra det i sommar. För när, förutom på sommaren, har man tid att läsa tjocka ryska 1800-talsböcker.

Vägbygge av Stephen King
Min favorit-Stephen King-bok skiljer sig från majoriteten av den produktive skräckmästaren genom att den saknar övernaturliga inslag. Istället följer vi en man vars tre bastioner, jobbet, frun och huset, sakta men säkert försvinner på grund av ett motorvägsbygge. Har ända sen jag först läste den, under det sena åttiotalet, hoppats på en filmatisering med Chevy Chase i huvudrollen, men har nu insett att det inte kommer att ske. Vilket kanske är lika bra då Chevy ändå är 25 år äldre på riktigt än hur jag tänker mig honom.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2010-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-26 20:29

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?