Recension

: Oväntat besök på Star street
Oväntat besök på Star street Marian Keyes
2010
Norstedts
1/10

Onödig läsning

Utgiven 2010
ISBN 9789113026428
Översättare Katarina Jansson
Språk Engelska

Om författaren

Marian Keyes föddes i Limerick på Irland 1963 och debuterade som författare med Vattenmelonen 1995 (på svenska 1998). Keyes hör till chick lit-genrens stora namn och hennes romaner har översatts till ett 30-tal språk och sålts i miljoner exemplar.

Sök efter boken

Marian Keyes är mest känd som ”chic lit”-världens drottning, hon har sen debuten med Vattenmelonen 1998 gett ut tio böcker som översatts till svenska. De flesta chic lits handlar om ett tjejgäng på tre eller fyra kompisar som befinner sig mitt i karriär, kläder och självklart killar. Kompisarna har olika karaktärsdrag och olika killproblem som alltid löser sig mot slutet. Det lyckliga slutet är lika självklart som allt annat inom genren. Därför är det sällan spännande att läsa chic lit, men av någon anledning är de väldigt underhållande och medryckande ändå.

Oväntat besök på Star Street utgör däremot ett undantag mot de oskrivna regler som hör till genren och handlar om invånarna på Star Street 66 i Dublin. Det är både kvinnor och män, gifta par, unga kvinnor, en äldre dam och ett kollektiv med två polacker och en ung, bitsk, irländsk tjej. Därtill kommer berättaren, som är någonslags fé, spöke eller allsmäktighet som går igenom väggar, golv och tak och läser karaktärernas tankar och minnen. Det känns som en dålig berättarteknisk genväg och inte blir det bättre när berättaren börjar tilltala läsaren direkt.

Även om upplägget i Oväntat besök på Star Street skiljer sig från normen så vill den samma som den allmänna chic liten vill. Det handlar om att identifiera sig med personerna, känna igen, ta del av vardagsliv, nojor och att ha roligt åt det. Men det är inte roligt.

Att den mystiske berättaren, alltså besökaren på Star Street, inte verkar veta vad han eller hon gör där gör inte heller det hela bättre. Det är säkert tänkt att vara ett spännande och lite övernaturligt spår i romanen, men för mig blir det bara fånigt och mitt intresse kring det kunde inte vara svalare.

När jag läser sådan här typ av litteratur vill jag bli underhållen och berörd, jag vill uppleva det på samma sätt som en romantisk film. Jag vill bli medsvept, glömma verkligheten och tvingas le ibland. Det händer inte en enda gång när jag läser Oväntat besök på Star Street. Dessutom är boken sexhundra sidor tjock. Det är minst fyrahundra sidor för mycket.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-06-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3777

4 kommentarer

Själv gillade jag boken, precis som Marian Keyes alla andra. Men det övernaturliga inslaget var verkligen helt onödigt och bara jättefånigt. Slutet kan närmast beskrivas som imbecillt.

Linn Oregistrerad 2010-12-07 21:02
 

Tur att det finns möjlighet att tycka olika. Jag har inte läst något annat av Marian Keyes och känner mig inte särskilt sugen heller. Då tycker jag att det finns många bra svenska författare i genren som jag hellre läser.

Emelie Novotny Redaktionen 2010-12-09 10:22
 

[...] Ikväll blir det soffläge och ska se om jag hittar något att kolla på TV, annars tar jag och fortsätter läsa boken jag håller på med. Marian Keyes  “Oväntat besökpå Star Street”…. lite annorlunda från hennes andra böcker men blir bättre ju längre jag läser. Gillar hennes sätt att skriva.  http://dagensbok.com/2010/06/27/marian-keyes-ovantat-besok-pa-star-street/ [...]

Onsdag med medicinsk yoga « Lightyliving Oregistrerad 2011-02-23 18:29
 

[...] lång och stundvis mycket ointressant, men den hade sina poänger. Jag håller för övrigt med Dagens bok om att berättartekniken, men någon form av spöke som ibland tilltalar läsaren direkt är direkt [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?