Text

: Sommarläsning 2011
Sommarläsning 2011
0/10

Sommarläsning 2011

Ytterligare en boksäsong drar mot sitt slut, en säsong som framförallt har utmärkt sig genom sina många fantastiskt fina ungdomsböcker. Det har varit både etablerade författare som överträffat sig själva och unga debutanter som redan gjort ett starkt avtryck i litteraturvärlden. Självklart har det också glimrat bland vuxenlitteraturen, även om vi upplevt debutanterna där som något svagare än under hösten. Det har varit många svenska författares födelsedagar att fira som lett till nyutgivningar att återuppleva.

Nu står sommaren inför dörren. Utgivningen riktar som vanligt under sommaren in sig på deckare, underhållningslitteratur och pockets. Vi på dagensbok.com blickar dock redan mot hösten och en utgivning som vi vågar säga är mer lovande än på länge.

Till dess att hösten fäller sina löv över oss och er hoppas vi att ni får en fantastisk fin boksommar och att några av våra sommartips får följa med er på semestern! Glad sommar önskar redaktionen på dagensbok.com.

* * *

Alice Thorburn:

Häromåret tipsade jag om In cold blood av Truman Capote, i år tycker jag ni ska läsa hans barndomsvän Harper Lees Dödssynden (To kill a mockingbird). Handlar om Scout och Jem som växer upp i Alabama på 30-talet, i en småstad där deras lekar och grannar bildar förgrunden, och rasmotsättningar och en politiskt engagerad pappa bakgrunden. När historien berättas ur barns synvinkel riktas fokus på andra saker, men bilden av skeende och tid blir ändå glasklar.

Happy Sally av Sara Stridsberg
En annan bok om att vara barn till någon med starka ambitioner. Full med vemod, längtan och försök att förstå en förälder som väljer att lämna sina barn. Om det barnets obrutna lojalitet, trots allt. Men också om att vilja något så mycket att man inte kan låta bli, och om vattnets och passionens dragningskraft.

Sanne Näsling. Foto: Felix BridellOch så de två debutanter jag tog med mig från debutbaren på Stadsbiblioteket häromdagen:
Gracie av Veronika Malmgren och Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling.
Två böcker som är olika i upplägg och språklig stil, men som båda handlar om ung kvinnlig vänskap på ett sätt som får mig att tänka på Monika Fagerholm. Det är de bästa tankarna.

Anna Carlén:

Och allt ska vara kärlek av Kristian Lundberg
Och allt ska vara kärlekIngen är väl egentligen förvånad över att jag tipsar om den här boken? Om du bara ska läsa en roman i år, är det den här du ska läsa. Samtidigt finns det få böcker som är så lite roman, men som är så mycket som ett riktigt liv är.

Det av Inger Christensen

dåren träder ut ur sin bild
tänder ett ljus mitt i solljuset

önskan att se det osynliga

Inger Christensens Det är som Bibeln. Vid första anblick helt omöjlig att tränga in i. Monstruös, stor, ointaglig. Å andra sidan går det att öppna boken och hitta personliga pärlor att plocka ut, tolka och bära med sig på näst intill varje sida.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idagFör att det här är ungdomsböckernas vår mer än något annat. Och för att i hajpen kring Cirkeln har böcker som Sara Ohlssons försvunnit lite. Och för att ungdomsböcker faktiskt är så mycket mer än Harry Potter och vampyrer. De är också en sorts verklighet, något nära. Och min övertygelse är att svenska ungdomar också behöver läsa om sig själva.

Anna Liv Lidström:

Grapefruit av Yoko Ono

Gör en nyckel.
Finn ett lås som passar.
Om du hittar det, bränn huset
som det sitter i.

Detta är Yoko Onos instruktionsbok i konst, riktad till envar. En helt underbar skrift fylld av svindlande metaforer som jag bläddrar i när inspirationen och kraften tryter.

Fiktionen av Jean Bolinder
Mina föräldrars bokhyllor bångnade av böcker i min barndom. När jag som tioåring blev nyfiken på deckare stack farsan åt mig Jean Bolinder och det blev början på en livslång vänskap. Välskrivet, psykologiskt och skånskt. Nu för tiden lånas Bolinder med fördel på bibliotek. Gör det och njut av det tidstypiska men på samma gång tidlösa i hans 80-tals-deckare.

Idilia Dubbs dagbok av Genevieve Hill
Boken sägs bygga på en verklig händelse som ägde rum i Tyskland på 1850-talet. Det är en både ryslig och romantisk historia om den 17-åriga Idilia som försvinner spårlöst efter en promenad i det vackra Rhenlandskapet. Några år senare uppdagas flickans hemska öde, när ett gammalt slott och dess fallfärdiga torn ska restaureras. Samtidigt hittas också Idilias dagbok. En fullkomligt magisk och bedårande och fruktansvärt sorglig liten bok.

Björn Waller:

Tjärven av John Ajvide Lindqvist
John Ajvide Lindqvist börjar snart uppnå samma folkhemssommarstatus som Taube, sill och Fel Låt Vann. Nya romanen Tjärven är snabbt skriven och snabbläst (eller lyssnad) men efter svärtan i Lilla stjärna är det precis vad som behövs för att rensa skallen (bokstavligen): svensk sommar, skärgård, grill, 80-talspop, sprit, bakom mina solglasögon kan jag vara… zombies. Många zombies. Inget tillkonstlat, bara full gas och hinkvis med blod. Ja tack, hjärna.

Skymningssång i Kalahari av Lasse Berg
Och när elden långsamt brinner ner, stjärnorna visar sig i någon timma och dansen förklingat i moll sitter vi där som vanligt och begrundar våra gamla skor. Vi har gått långt för att komma hit, på något vis har vi gjort det på bakbenen, och få författare får resan att verka så vacker som Berg.

Camilla Hällbom:

Stolthet och fördom av Jane Austen
Sommar är för mig klassiker. Virginia Woolf slår aldrig fel men den här sommaren vill jag särskilt rekommendera Gun-Britt Sundströms nyöversättning av Jane Austens klassiker. Lägg dig till rätta i gröngräset och låt dig roas av Elisabeth Bennet, Mr. Darcy och de andra karaktärerna i denna syrligt komiska roman. Du kan också välja den mer monstertäta varianten Stolthet och fördom och zombier där Seth Grahame-Smith blandar de klassiska kärleksintrigerna med ruttnande lik, zombie-bebisar och blodiga strider när systrarna Bennet bestämmer sig för att utrota inkräktarna.

A song of ice and fire av George R. R. Martin
Den HBO-producerade TV-serien A game of thrones, vars första säsong bygger på den första boken i George R.R. Martins fantasyserie, har gjort succé. Jag tycker att vi borde lyfta fram mer litterär fantasy för vuxna. Tyvärr har böckerna slutat att tryckas av det svenska förlaget och är därför lättare att få tag på på engelska. TV-seriens sista avsnitt sänds den 26 juni. Passa då på att läsa seriens första fyra böcker A game of thrones, A clash of kings, A storm of swords och A feast for crows. Den 12 juli kommer den efterlängtade femte boken A dance with dragons ut. Ytterligare två böcker i serien är planerade. Missa inte att läsa om brutala stridande klaner, den långa vintern och de mystiska varelserna som hotar bakom den stora väggen längst upp i norr.

Underjorden av Malte Persson
UnderjordenI våras gav Malte Persson ut den här samlingen sonetter om Stockholms tunnelbana. Den är mitt perfekta sällskap när jag pendlar till jobbet i sommar. 36 minuter enkel väg på röda linjen går snabbare med en bra bok. De här sonetterna skildrar livet mellan hem och jobb som levs i tunnelbanan. Det kan liknas vid skärselden eller Hades men människorna som skildras och vars resande ljussätts av Malte Persson sjuder av liv sonetternas strikta form till trots. Samlingen vimlar av litterära referenser, klassiska sådana men funkar för vem som helst som vill känna igen sig eller sina medpassagerare under sommarens pendlingsresor. Glöm helt enkelt inte bort poesin i sommar oavsett om ni sitter på tunnelbanan eller solar ovan jord. Det finns många fler favoriter.

Ella Andrén:
Som vi redan konstaterat har våren gått i ungdomsromanernas tecken. För mig började det med Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Cirkeln – ett ljuvligt spännande avbrott i tentor och uppsatser. Den absoluta favoriten blev ändå Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, men jag har också hunnit totalcharmas av Sanne Näslings Kapitulera omedelbart eller dö, liksom av Katarina von Bredows Som jag vill vara.

För den som redan räknar med viss abstinens efter en tevevår av brittiska kostymdramer som Downton Abbey och fortsättningen på Herrskap och tjänstefolk måste jag säga: Forsytesagan. Nobelpristagaren John Galsworthy är en tids- och karaktärsskildrare av rang, på en gång melodramatisk, skarp och finurlig.

I övrigt har det blivit en hel del politik för min del den här våren. 25 år efter mordet på Olof Palme måste ju Göran Greiders som vanligt kongenialt betitlade Ingen kommer undan Olof Palme rekommenderas. Ska jag lyfta fram någon särskild fråga får det bli arbetstidsförkortning och miljöproblematik som i Christer Sannes Keynes barnbarn – en bättre framtid med arbete och välfärd. Gör mindre, njut mer och rädda världen – känns inte det som ett vinnande koncept?

Emelie Novotny:

För många och även för mig innebär sommaren den tid på året då jag för en gångs skull läser lättsamma romaner med underhållningssyfte. Inte så mycket för att jag vill utan för att jag bör. För att sommaren är tid för att ha roligt utan bekymmer och alla vet att det inte är så. Därför har jag valt att tipsa er om fyra böcker som alla på sitt sätt bär på mörker och sorg. För att det behövs en sommar för att smälta och ta sig igenom.

Salome av Mara Lee
SalomeDen här boken tog mig verkligen med storm när jag läste den i våras. Inte så mycket för att jag blev överraskad av den, jag hade höga förväntningar på vad Mara Lee skulle göra med myten om Salome. Som alltid när det gäller Mara Lee är utgångspunkten förtäckt i något oskyldigt för att snart avtäckas och blotta något som är bottenlöst skrämmande. Och hon gör det så bra.

Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling
Jag blev kär i den här boken så fort jag fick den i mina händer. Röda rosor, fjärilar, kapitel efter nagellackskulörer. Så om du vill ha en bok att stajla med på stranden eller i parken finns det ingen bättre. Insidan är dock bitvis mörk om två 15-åriga tjejers överlevnadsstrategier för att ta sig igenom sin vardag. Det är en roman om att hitta överlevnadsstrategier och att romantisera mörkret för att få det drägligt. Mary och Lovely vet att det är bättre att dö än att kapitulera, att flagnat nagellack är det sorgligaste och vackraste som finns (shade perverse pink), att läppstift på tänderna är totally pretty och att man för fan måste prioritera.

Jag har dessutom träffat Sanne Näsling under våren, läs intervjun här!

Du ser draken genom fönstret. Om att förlora sin mamma och att själv bli en av Charlotte Qvandt
Charlotte Qvandt. Foto: Eveline JohnssonDet sägs redan i titeln att det här är en bok av tårar. För varje gång jag läser den blir dom fler. För att det på något sätt blir lite tydligare för varje läsning vad det innebär att förlora sin mamma alldeles för tidigt. Men Du ser draken genom fönstret är en bok som handlar om så mycket mer än om sorg. Det är en ömsint berättad bok som rör sig mellan sjukdomsjournaler, minnesbilder, dagboksanteckningar och det där ofattbara som ska bli. På så sätt blir det mer en bok om livet än en bok om döden. Den viktigaste lärdom jag har fått av Charlotte Qvandt är att man överlever alla sorger och det gör livet mindre tungt att bära.

Anna Liv har träffat och pratat med Charlotte Qvandt, läs om deras samtal här!

Darling River av Sara Stridsberg
Sara Stridsberg. Foto: Helene KarlssonIngen sommar utan Sara Stridsberg, för att ingen får mig att läsa som Sara Stridsberg. Egentligen spelar det ingen roll vilken bok av henne som man läser, alla är en upplevelse och en öppning till ett annat sätt att se på världen. Den senaste, Darling River är fortfarande den som lever sig kvar mest hos mig. Läs, förundras, fascineras och förfasas. Och missa för allt i världen inte Sara Stridsbergs sommarprat den 21 juli 13.00 i P1.

Lina Arvidsson:

Min kamp av Karl-Ove Knausgård
Om det inte tidigare blivit av är det dags nu. Knausgårds bok må avskräcka med sin tegelstenstyngd, men jag lovar, jag har aldrig läst en tegelsten snabbare (och jag ser mig själv som en långsam läsare). Det här är lika bra som det sägs. Knausgård hoppar mellan dagboksanteckningar där ärligheten är smärtsam, litteraturhistoriska referenser, faderskärlek och fadershat, och inte minst får vi svenskar oss en dos av hur vi uppfattas av omvärlden. Nästa del har precis släppts hos Norstedts, så det är bara att fortsätta när du är klar med del ett.

Dinas bok av Herbjørg Wassmo
På sommaren tycker jag det passar bra med maffiga livsödesromaner; landsbygd, barnafödande och dödliga romanser. Den bästa bok jag läst som passar in på den kategorin är Dinas bok. En stark, Tomb Raider-cool kvinna i huvudrollen, norska landskap porträtterade så att de blir i 3d, vad mer kan man begära? En av de få böcker som filmatiserats (Jag är Dina, 2002) där jag kunnat säga ”Det såg precis ut som jag tänkt mig”.

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Här ligger jag och blöderEn av förra årets absolut bästa böcker. ”Jag tycker synd om vuxna som inte läser ungdomsböcker”, läste jag i nån tidningsartikel för ett tag sen, och kan bara instämma. Naiviteten till trots; de stora livsfrågorna och den största dramatiken har du odödligt bevarad i tonåren. Direkttilltalet är befriande. Här har vi också en kvinnlig huvudroll som skär sig skarpt mot de Kittyfigurer jag själv växte upp med.

Maria Carlsson:

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
Tusen gånger, minst, har jag tagit fram mitt exemplar av Hundra år av ensamhet, fingrat på den, läst de första sidorna och sedan slutat. Inte orkat. Ibland behövs det en sommar för att böcker skall bli lästa, men om de är så svindlande vackra som denna släktkrönika går det utmärkt att vänta. I hundra år om så behövs.

Hakawati. Sagoberättaren av Rabih Alameddine
Vissa böcker behöver rätt inramning. Alameddines Hakawati. Sagoberättaren behöver sommarnätter då det är för varmt för att sova. Nätter då man kan sitta utomhus och läsa en bok full av sagor som raffinerat binds samman av skimrande trådar i tid och rum.

Den under våren utkomna skivan med Sonja Åkesson-tolkningar fick mig att än en gång inse hur fantastisk hon är. Gör det du också.

Foto: Felix Bridell, Eveline Johnsson, Helene Karlsson.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2022-03-16 20:43

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?