Sommar betyder massa läsning! Här följer förslag på vilka böcker vi på redaktionen tycker ni ska ägna er åt under hängbjörken eller i hängmattan.
Med kallt blod av Truman Capote
”A nonfiction novel” kallade författaren denna skildring av ett brutalt mord i 60-talets USA och alla dem vars liv det berör. Jag skulle kalla det ett kusligt levande och ruggigt välskrivet reportage, där framför allt de två mördarnas psyken öppnas på vid gavel, och man hela tiden anar frågan ”varför gjorde de det?” vilande i bakgrunden. Svaret på det får man aldrig, för istället för att förenkla så komplicerar boken mycket skickligt sina frågor om skuld, ondska och slumpmässighet.
The prime of miss Jean Brodie av Muriel Spark
”The Brodie bunch” kallas de för, de sex flickor som är sin lärarinna miss Brodies favoriter i den skotska internatskolan på 30-talet. Hon lär dem att ifrågasätta auktoriteter och undervisar genom episoder ur livet snarare än ur skolböcker, men hon utnyttjar och spelar också ut sina elever mot varann. Den här korta boken (144 sidor) handlar om utveckling och sexualitet, makt och samhälle, och den innehåller skarpa karaktärsskildringar och minst lika knivskarp humor.
Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Skildringen från 1925 av Mrs Dalloway som planerar för fest och funderar över det liv hon levt är fortfarande något av det mest nyskapande man kan läsa språkligt sett. Woolf ville skildra livet som kubisterna målade: flera synvinklar och tidsperspektiv skulle synas samtidigt. Resultatet är ett flöde av inre tankar och yttre betraktelser, människor sedda ur andras ögon och ställda mot varann. De stora teman som tas upp är eviga: krig, död, minne, samhälle kontra individ, kärlek och vänskap. Vilande över alltihop den starka känslan av vemod över det som varit och över det som aldrig blev.
Paris-Dakar av Jens Liljestrand
När koncentrationen tryter och sommaren pockar på är noveller och korta, kärnfulla stycken kanske den bästa läsningen. Bara att ta in i korta andetag, bära med sig för att få sig något nytt till livs nästa gång. Jens Liljestrand har skrivit en samling noveller som har det mesta; styrka, precision, samhällskritik och intressanta karaktärer. Alla är som ett liv i sig.
Riktig kärlek av Inger Edelfeldt
Jag hittade Inger Edelfeldts samling på en loppis för några somrar sen och upptäckte att den var utmärkt som omhuldande tröst på en ensam filt i parken. Riktig kärlek är tolv noveller där människor längtar, analyserar och reflekterar över allt som har med kärlek att göra, som andas en sorts tidlöshet. Tidlöst på ett tidigt 2000-talssätt. Sju år senare funderar vi fortfarande i samma banor och är precis lika osäkra som personerna i Edelfeldts noveller.
Skugglegender av Per Hagman
Per Hagman må ha kallats mycket, må vara hånad och beundrad. Men när moderna tåget klyver den somriga västgötaslätten i novellen Slätten finns det ingen snyggare 90-tals-sommarprosa än den här. Med andra ord: leta fram ur boklådorna och läs en gång till, om så bara för att känna sommarkänslan i inledningsnovellen.
The Given Day av Dennis Lehane
Jag läser den just nu. Vilket ledde till att jag åkte hela vägen till Skanstull imorse. Dit skulle jag inte. Men så blev det.
Jonathan Strange & Mr Norell av Susanna Clarke
Sommarläsning sa du? Detta är den perfekta sommarboken, tillräckligt tjock, tillräckligt spännande, tillräckligt rolig och tillräckligt gammal för att dina kompisar ska ha läst den så ni kan diskutera medan ni väntar på att det ska bli uppehåll i regnandet så att någon kan ta packmoppen till ICA och hämta ut en låda Raimat.
Inherent Vice av Thomas Pynchon
Släpps 4 augusti. Pynchon skriver hårdkokt deckare, och förhandsrapporterna namndroppar både Elmore Leonard och Sandor Marai. Häng på låset. Eller värm upp med att läsa om hans gamla tegelstenar.
2666 av Roberto Bolaño
Och om du vill ha fler postmoderna tegelstenar… teglare än så här blir det inte.
The Graveyard Book av Neil Gaiman
Eller så kan du koppla av med en skräcksaga för oss som inte vill vara så vuxna som vi tror att vi kanske inte är. Blanda med att gå på bio och se Coraline i 3D för bästa effekt.
Farlig midsommar av Tove Jansson
I den magiska månaden juni hamnar Muminfamiljen på en flytande teater eftersom ett eldsprutande berg gör att mumindalen svämmas över. Ett måste i midsommartid! Visste du förresten att hattifnattfrön bara kan sås under midsommarnatten?
Joe Frazier och 49 (24) dikter av Srdjan Valjarevic
Den coolaste diktsamlingen. Särskilt den inledande dikten Joe Frazier. Så bra det kan bli när sammanbiten gangsterpoesi möter sockersöt romantik! Den serbiske poeten Srdjan Valjarevic publicerade denna bok 1992, samma år som FN införde de första sanktionerna mot Serbien. Han gick själv mellan olika boklådor och distribuerade böckerna som mer eller mindre såldes under disk. Och de sålde bra, trots att folks veckolöner mot slutet av blockaden knappt räckte till mat. Läs så förstår du.
Farfar upp i graven av Sasa Stanisic
Förra sommaren smälte jag på Kulturhusets terrass när jag tittade på Sasa Stanisic som pratade om sin bok. Men han är inte bara sjukt snygg, utan förstås en underbar författare. Den här vackra berättelsen om en uppväxt i skuggan av kriget på Balkan växlar så snabbt mellan skratt och gråt att man tappar andan.
Vad kan väl passa bättre efter midsommarnattens fruktbarhetsriter än ett eller annat att läsa om sex? För den akademiskt sinnade bjöd våren på avhandlingar som Magnus Ulléns Bara för dig och Susan Dodillets provocerande Är sex arbete? Många goda skratt kryddat med en och annan dos av förtjust äckel finns i Tanja Suhininas Phonephucker och Charlotte Roches Våtmarker.
Ett bra år har det även varit för Gun-Britt Sundström-fans. Bitar av mig själv kom i höstas och klassikerna Maken och För Lydia finns i nytryck. Lite runtrotande på bibliotek efter mindre kända verk är sannerligen också värt besväret – Sundström hör till Sveriges inte bara mest charmerande utan också mest sympatiska författare.
På min att läsa-lista för sommaren står något som helst av Elizabeth Gaskell, som ska vara något Austen-liknande men med lite bredare klassperspektiv, och det låter ju lovande. Tevefilmatiseringen av Cranford gick i julas och Hustrur och döttrar finns just nu i pocket. I översättning av Gun-Britt Sundström, faktiskt.
Blonde av Joyce Carol Oates
Ska i alla fall jag äntligen ta itu med i sommar. För att jag tror att det är en fascinerande bok om en fascinerande människa och för att den är på 900 sidor och det behövs just en sommar för att ta sig igenom.
Happy Sally av Sara Stridsberg
Är en sån där bok som bara måste läsas och som med fördel läses igen och igen. Därför kommer den att bli min omläsningsbok i sommar. Det bästa med att läsa om romaner tycker jag är att man får bryta från kronologin och istället läsa dom som textsamlingar att hoppa i och dela upp och hitta favoritrader i.
Flickvännen av Karolina Ramqvist
Jag har redan tvingat alla mina kompisar att läsa den här boken för att det är den bästa bok jag har läst den här våren, så nu tänker jag tvinga alla er att läsa den också.
Dead-serien av Charlaine Harris
Lagom till att andra säsongen av True Blood börjat på HBO, så kan man gott läsa om böckerna som serien baseras på. Där är historien något mer trovärdig, Erik Northman måste inte se ut som en Skarsgård och man kan drömma sig bort i den amerikanska söderns galna värld vare sig solen strålar eller det regnar småspik ute.
Fulheten av Nanna Johansson
Johansson vänder om könsrollerna och knyter näven inför sjuka samhällsstrukturer. Galet fulsnygga teckningar i ett av årets grymmaste seriealbum.
Osynliga händer av Stig Sæterbakken
Sæterbakken är en för mig nyupptäckt pärla bland våra nordiska samtidsförfattare. Osynliga händer ger först intrycket av att ha en traditionell deckarintrig, men när kommissarie Wolds moral snarare kan jämföras med moralen hos brottslingar, blir det hela väldigt obehagligt. En annorlunda deckare i ruggig noir-miljö, för dem som tröttnar på solen.
Det är bara lite aids av Sara Granér
Hejdlöst roliga serierutor som genom sin absurditet visar på samhällets brister och svarta hål. Figurerna är groteska, oidentifierbara djur som genom sina bisarra uttalanden om vardagliga företeelser ruckar på invanda tankemönster.
Shakespeare and company av Sylvia Beach
En litterär skvallertidning. Ja, tack! Med celebriteter som James Joyce, Ernest Hemingway och Ezra Pound. Ja, tack! I den självbiografiska romanen Shakespeare and Company får du allt detta. Boken i sig kanske inte är något stilistiskt mästerverk, men det är inte Se och Hör heller.
Happy Sally av Sara Stridsberg
Den svenska sommaren med ett ord? Regn. Ja, varför behålla några som helst illusioner om en vacker sommar, då du kan acceptera läget och anpassa sommarens läsning efter den förmodade väderleken. I Happy Sally är det mesta blött, så istället för att förgäves vänta på sol, acceptera ditt öde och läs om kanalsimmerskor i ett rått och regnigt England.
Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
Min granne, en tant på 80 år, berättade för mig att Brott och straff är den enda deckare man någonsin behöver läsa. Jag borde kanske ha lytt hennes råd, för få andra har fått mig i samma grepp. Så nästa gång; skippa mataffärens kioskvältardeckare och låt Dostojevskij sätta ribban för sommarens spänning.
Vägen av Cormac McCarthy
Den postapokalyptiska dystopin om en far och en son som vandrar genom ett framtida, ödelagt USA är enligt min mening 2000-talets hittills bästa roman (ja, med tanke på den mikroskopiska andelen av det nuvarande millenniets böcker som jag faktiskt läst så får ju det uttalandet tas för vad det är!). En filmatisering med Viggo Mortensen i huvudrollen finns redan och då premiären är satt till hösten, bör man passa på att läsa den innan dess. Tvivlar på att en 72kr investering kan bli bättre än så här.
Utvandrarnasviten av Vilhelm Moberg
Mobergs storslagna epos på fyra böcker om Karl-Oskar och Kristina ger liv till den stora emigrationen, vilken i gymnasiehistorieböckerna oftast bara passeras som ett statistiskt fakta. Det grundläggande temat om strävan efter ett bättre liv i främmande land är ständigt aktuellt och ger inte minst ett perspektiv på de senaste två decenniernas flyktingdebatt. Men mest av allt är det en väldigt bra historia som passar väl att läsa under lediga sommarveckor.
En Amerikansk myt / Sextusen kalla av James Ellroy
James Ellroys två böcker om det amerikanska 60-talet varvar så friskt mellan fiktion och verklighet att man efter de sammanlagda 1200 sidorna varken vet ut eller in. Kennedybröderna, Jimmy Hoffa, Marilyn Monroe, Howard Hughes och J. Edgar Hoover figurerar alla här, tätt sammanlänkade med Ellroys egna skapelser. Stilen är hårdkokt och konspirationerna många, vilket garanterar en läsupplevelse befriad från innehållslösa transportsträckor.
Väninnan av Eva Franchell
Vårens bästa debutroman är lite oväntat en intim skildring av Rosenbad och socialdemokratisk maktpolitik. Där får vi träffa den lömska Pär Nuder, den nonchalanta Laila Freivalds och en Göran Persson som slänger upp fötterna på skrivbordet och ropar in ”grabbarna” för en eftermiddagsgrogg. Sällan har sosseregeringen framstått som så osympatisk och ränksmidande. De enda som klarar sig någorlunda är Bosse Ringholm och Mona Sahlin. Och så Anna Lind såklart.
Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer. Berättelser från Rwanda av Philip Gourevitch
Det här är nog den mest drabbande reportageboken jag har läst i hela mitt liv. Den är en fruktansvärd berättelse om ett folkmord där små barn tvingades att döda sina grannar med machete och den är en rasande uppgörelse med ett passivt FN och ett ointresserat Europa. Samtidigt är det en allmängiltig berättelse om identifikation, etnicitet och kolonialism. Gourevitch har en stil som påminner om Sven Lindqvists. Han varvar intelligenta analyser och idéhistoriska avsnitt med förtvivlade anklagelser. Det får mig att rysa ända in i ryggmärgen.
Hatet mot muslimer av Andreas Malm
Vårens snackis blev inte helt oväntat Andreas Malms Hatet mot muslimer. Strunta i vad som har sagts om boken av högervridna liberaler: den är varken generaliserande, predikande eller ohederlig. Istället är den en intelligent och precis iakttagelse av rasismens allra senaste transformation. Läses under en varm och lång sommarmånad i hängmattan, gärna tillsammans med tidningsutklipp från den efterföljande debatten.
Publicerad: 2009-06-19 23:59 / Uppdaterad: 2009-06-20 16:13
En kommentar
Många bra och välmotiverade tips. ”Brott och straff” första hundra sidorna är det mest spännande jag läst. Muriel Spark är ett bra tips, lite lik är kanadensiskan Alice Munros noveller som snart kommer i en ny samling på svenska, Munro är verkligen en skarpsynt människoskildrare utan att bli mångordig. Visst är ”Blonde” bra men också otroligt lång och hänsynslös i sin blandning av dokumentär och fiktion.
#
Kommentera eller pinga (trackback).