Gästrecension

: Jonathan Strange & Mr Norrell
Jonathan Strange & Mr Norrell Susanna Clarke
2004
Bloomsbury
9/10

The history and practice of English magic

Utgiven 2004
ISBN 0747574111
Sidor 800
Språk engelska

Om författaren

Fotograf: Mark Pringle

Susanna Clarke är född 1959 i Nottingham, utbildad i Oxford och har bland annat arbetat inom förlagsbranschen och undervisat i engelska i Turin och Bilbao. Hennes debutroman, ”Jonathan Strange & Mr Norrell”, kom 2004 och har blivit en stor succé. Dessförinnan har Clarke publicerat en rad noveller.

Susanna Clarke – Författarens sida hos förlaget Bloomsbury.

Jonathan Strange & Mr Norrell – Clarkes debutroman har en egen hemsida där man bland annat kan läsa en intervju med författaren.

Gästinformation

Karin Waller: Bokläsare, boknörd, bokoholist och bokhandlare (actually I'm a librarian, but this is my lunch hour) i Göteborg. Läser anmärkningsvärt ofta böcker jag inte säljer själv, vilket går att skylla på grossistens bristfälliga bokimport. 'She was a romantic, she knew it, and she guarded the knowledge jealously' - när jag väl fallit för en bok får den göra som den vill (inom rimliga gränser).

Sök efter boken

Det är 1806 och minst 200 år sedan någon utövade magi i England. Det finns ett antal magikersällskap, men de ägnar sig nu uteslutande åt magins historia och teori, och åt att debattera huruvida det är bra eller dåligt att magin försvunnit. Den övervägande åsikten är att det är bra, eftersom det är mycket lugnare och mer ordnat när det övernaturliga helt håller sig på pappret och i det förflutna.

Men så får Magikersällskapet i York kontakt med Mr Norrell – en liten, ganska tråkig äldre man som levt isolerat med sina böcker, samt, visar det sig, är en skicklig praktiserande magiker. Han har nu tagit som sitt uppdrag att återföra magin till England och ställer sina krafter i landets tjänst, framför allt i det pågående kriget. I det fashionabla London blir han omsvärmad och magi blir det populäraste samtalsämnet, trots Norrells vägran att använda magin för annat än rent praktiska, nyttiga ändamål. Han gör bara ett enda undantag, vilket naturligtvis kommer att bli ödesdigert.

Så småningom får Norrell en elev, när det dyker upp en ung man som visar sig ha en stor talang för magi: Jonathan Strange. Strange har vildare ambitioner än Norrell och har inget emot att pröva stora, dramatiska trollerier. Hans ideal är The Raven King, Englands störste magiker genom tiderna som även var kung över Norra England och två andra riken – ett i Faerie och ett på andra sidan Helvetet – i 300 år. The Raven Kings kraftfulla men farliga magi hade mycket att göra med just Faerie (älvalandet, eller vad det kan tänkas heta på svenska), vilket lockar Strange medan Norrell motsätter sig det fullständigt.

"Jonathan Strange & Mr Norrell" är en debutroman med allting man kan önska sig av fantasy-genren: en profetia, mäktig magi, fairies, en kung, ett riktigt bra språk, alternativ historia, humor, intelligens, dramatik, och Lord Byron. Både vad gäller språk och innehåll skulle den kunna vara ett samarbete mellan Neil Gaiman, Jane Austen, Charles Dickens och Oscar Wilde. Dessutom är den 800 sidor lång, har kapitelrubriker som "The Spirit of English Magic urges Mr Norrell to the Aid of Britannia " och är komplett med omfattande fotnoter med bl a hänvisningar till böcker som "De Generibus Artium Magicarum Anglorum".

Om man faller för omslaget och titeln kommer man att gilla boken. Kort sagt en bok för alla romantiker, anglofiler, fantaster, och alla som är intresserade av the history and practice of English magic. (Recensionen gäller den engelska utgåvan, men att döma av bläddringar i den svenska verkar översättningen mycket välgjord.)

Karin Waller

Publicerad: 2005-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2005-08-27 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1742

6 kommentarer

Fantasy är inte min genre – men både det här omslaget och boken verkar lockande!

P Oregistrerad 2005-08-27 13:10
 

Jag får intrycket av att den här boken är lite som Harry Potter fast lite seriösare (och satsar på att se mycket tuffare ut). Den kan alltså tilltala alla de vuxna som också läser Harry Potter.

Robert Oregistrerad 2005-08-27 19:38
 

Att den här boken påminner om Harry Potter är bara ett marknadsföringsknep och stämmer speciellt bra. Visst finns det likheter men de handlar i första hand om saker som är signifikativa för genren som sådan (bortsett från anglofilin då).

Likheter finns däremot med Liftarens Guide till galaxen, dock utan dess flåsighet. Bland annat i de långa och nördiga (men otroligt roliga) fotnötterna (att likna vid själva guiden i LGTG).

J Oregistrerad 2005-08-28 15:45
 

Jag kan tillägga att jag tyckte att den här boken var väldigt bra.

J Oregistrerad 2005-08-28 15:45
 

J: Jag vill rekommendera dig House Of Leaves av Mark Danielewski. Där har du massor (halva boken kanske?) fotnötter och en alldeles tvistad historia (som jag inte själv tagit mig genom hela än)

Robert Oregistrerad 2005-08-28 16:33
 

har precis läst klart boken.. tyckte den var otroligt långtråkig och inte ett dugg lik harry potter böckerna..

Fantasy läsare Oregistrerad 2008-07-03 17:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?