Recension

: Främlingen
Främlingen Max Frei
2010
Coltso
5/10

Första delen i en lovande fantasyserie

Utgiven 2010
ISBN 9789186437091
Sidor 554
Orginaltitel Чужак
Översättare Alan Asaid

Om författaren

Max Frei är en pseudonym för fantasyförfattaren Svetlana Martyntjik, född 1965 i Odessa. Med miljontals sålda böcker är hon en av Rysslands mest populära författare. Hon är numera bosatt i Vilnius, Litauen.

Sök efter boken

I vår värld är Max Frei en medelmåttlig förlorare. Han har inga kvaliteter värda att nämna, han är en notorisk kedjerökare och till råga på allt kan han inte ens ta sig samman och sova på nätterna som vanligt folk. Men så möter han en dag i en dröm Sir Juffin Hully och slungas in i en parallellvärld. Sir Juffin Hully gör Max till nattlig ställföreträdare för den hemliga spaningsstyrkans mindre roten i Förenta kejsardömets huvudstad Echo, och det visar sig att det inte var något fel på Max – han var bara på fel plats.

I det Förenta kejsardömet blir Max oförmåga att sova på nätterna en fördel och han visar sig ha en fallenhet för den magi som genomsyrar hela den nya värld som han befinner sig i. Men magin har i det förflutna missbrukats och det är nu Max och hans kollegors uppgift att se till så att det inte händer igen, annars hotas Echo och hela kejsardömet att falla samman.

Främlingen är den första delen i en rysk fantasy/deckar-serie som har rönt enorma framgångar i hemlandet och nu gör något form av minisegertåg världen över. Och visst förstår man hypen. Det är lite läskigt, lite roligt, ganska spännande, mycket referenser, mycket monster, mytologi, magi och ihopkokat blir det en underhållande soppa.

Problemet är bara att boken är så förbannat lång. Naturligtvis kan man ha förståelse för detta faktum, första boken i en serie av det här slaget nästan måste vara lång – det ska introduceras karaktärer, miljöer, begrepp. Världar ska beskrivas, förklaras, skurkar ska identifieras. Det finns en poäng med att förklara varenda liten beskaffenhet: precis som huvudkaraktären ska läsaren kastas in i en ny värld, lära sig att orientera sig i och förstå den och vilja ha mer av den. Främlingen är dock lite för lång för sitt eget bästa och ibland känner man sig nästan lite dumförklarad som läsare.

Världen som pseudonymen Max Frei har byggt upp är dock en fascinerande plats och det är kittlande att vandra genom huvudstaden Echo, som är som en magisk, lite läskigare version av en östeuropeisk huvudstad vid förrförra sekelskiftet, tillsammans med Max och hans kollegor. Det som drar ner romanen är översättningen. Antingen är boken lite taffligt skriven också på originalspråket eller så är översättningen taffligt gjord för rent språkligt är Främlingen ingenting att hurra för – snarare tvärtom. Språket sätter käppar i hjulet för läsaren och gör det svårt att verkligen komma in i den spännande och underhållande bok som det faktiskt är.

Nina Saric

Publicerad: 2010-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-02 16:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3879

13 kommentarer

Det låter som en intressant bok!

Evalinn Oregistrerad 2010-09-27 13:50
 

Mycket intressant och mycket läsvärd bok! Språket är helt FANTASTISKT – jag har läst den här boken på engelska också och det är inte alls samma sak. Den svenska översätningen är fyndig och rolig. Det verkar nästan som att Nina Saric har läst en annan bok, eller så är hon inte särskilt van vid stilistiskt briljanta texter… Men visst är den lång. Som jag förstått det har det sista kapitlet utelämnats i den svenska utgåvan till och med, och det kommer som en separat bok, som del två i serien, nu snart, med titeln ”Resa till Kettari”.

Johanna Oregistrerad 2010-09-27 23:56
 

Nina Saric verkar lite ute och cykla. Det som mycket gör boken värd att läsa är det roliga och snabba språket. Flyter alldeles utmärkt om man frågar mej. Och minst 8/10 borde den få. Språkligt lämnar Nina Sarics recension en hel del att önska, som vanligt. Hon om någon skriver ”taffligt”, saknar djup i sina texter. Man får aldrig en rättvisande bild av de böcker hon sätts att recensera, det upptäcker man alltid (antingen om man redan har läst boken eller läser den efter att ha läst recension). Tyvärr. Men man får väl hoppas att hon skärper sig lite i fortsättningen. Förhoppningsvis handlar det inte bara om att Nina Sarics saknar talang utan att hon helt enkelt inte hinner läsa de böcker hon får så noga som de förtjänar. Synd tycker jag.

Kurbits Oregistrerad 2010-09-29 19:01
 

Nina Saric verkar ha läst för mycket Magnus Persson (det luddiga uttrycket ”taffligt”). Men hon skriver allt sämre och sämre recensioner… Läs ut böckerna och försök att göra en djupare analys för en gångs skull. Ta det som ett tips, så kanske du en vacker dag förmår skriva en läsbar text.
Mvh,
Magda Svensson, Ystad

Magda Svensson Oregistrerad 2010-09-29 20:28
 

Varför publicerar ni inte min kommentar? Jag har synpunkter på recensentens text, och som sådan måste man kunna ta kritik och inte bara gömma sig och censurera bort allt som är lite obehagligt att läsa för en själv. Därför upprepar jag, förkortat:
Nina Saric skriver allt sämre texter och borde gå mer på djupet och vara mer reflekterande i sina läsningar. Annars blir det bara plumpt och väldigt dåligt. Hon borde ta en paus och verkligen försöka lära sig skriva med större finess och framförallt känsla för det som hon recenserar, vad slags bok det än månne vara, för stilen i hennes recensioner är bara pinsamt låg. Ni kan säkert bättre, om ni bara lägger manken till.

Mvh
Medlem (tills vidare…)

Medlem 2010-09-29 22:38
 

Kanske är Nina lite för sträng men att tala om stilistiskt briljant text är väl lite att ta i.
Beror helt enkelt på vad man har att referera till.
Boken är intressant och rolig att läsa men längden är en stor nackdel.

CecaCeca Oregistrerad 2010-09-29 22:42
 

Klarafin, självklart publicerar vi dina kommentarer och tar gärna emot alla sorters kritik så länge de framförs på ett konstruktivt sätt. vi är en stor redaktion och tycker om att vara överens, vi tycker också om en öppen och tillmötesgående stämning på vår sida. därför kan det dröja lite innan vi godkänner kommentarer, speciellt om de kommer sent om kvällarna. hoppas du fortsätter att läsa dagensbok.com och säga vad du tycker. vi uppskattar det!

Emelie Novotny Redaktionen 2010-09-30 13:54
 

Tack för svar! Självklart tycker jag det ska vara konstruktivt och god ton. Det jag menade var att det står att man inte har kommenterat tidigare, vilket ju inte stämmer. Men det är bra att ni, om jag förstått det rätt, granskar alla kommentarer, även medlemmars. Det finns ju alltid en liten risk för censur då, men samtalsklimatet kanske ändå blir trevligare… ;)
//Klarafin

Medlem 2010-09-30 16:19
 

för att kommentarerna ska trilla igenom av sig själv måste du använda samma mejladress och samma alias som de tidigare gångerna du har kommenterat, annars räknas du som ny.

Emelie Novotny Redaktionen 2010-09-30 17:43
 

Max Freis Främlingen är rolig och ganska intressant, så långt jag har hunnit läsa. Kan inte bedöma översättningen, men det var inget jag hakade upp mig på i författarens språk. ”Briljant”, ja lite kanske lite på sina ställen där jag nu har läst. Stämmer att den är tjock men har man läst Harry Potter och annan fantasy (jag har läst en del annan fantasy) så är längden inte heller något som stör tycker jag, eftersom de böckerna brukar vara ganska tjocka. Så jag tycker också att det är en ganska småsur recension! Fast alla kan ju inte gilla alla sorters böcker heller förstås. Eller tycka om humorn i en viss bok. Det är samma sak med filmer t ex.

Samuel Oregistrerad 2010-10-01 18:54
 

Främlingen av Max Frei är en superbok! Läste den själv på tyska första gången eller ja så gott som det nu gick och jag måste säga att jag tyckte om den svenska versionen mycket också. Hoppas man översätter hela serien för den blir bara bättre och bättre (jag har en bok kvar men orkar nog inte läsa den på tyska). Ser man på hela serien så hör den definitivt till det bästa och mer originella fantasyn på senare tid – och det säger jag utan att överdriva. Författaren får verkligen upp ångan i de följande böckerna och det blir mindre av ”bakgrundsinformation”. :-)

Melamori 4-ever Oregistrerad 2010-10-03 23:06
 

Tyckte Max Frei Främlingen var en en helt ok bra bok och rolig å läsa! Håller med att betyget är lite snålt… :(

Fanny Oregistrerad 2010-10-10 16:26
 

Den hära var lite överaskning, läste i gammal riven pocket men funka. Ganska bra. Visste inte det var en ryss som skrivit ! :P

Böcker Medlem 2013-04-07 18:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?