Text

: Sommarläsning 2008
Sommarläsning 2008
-
0/10

Come rain or come shine

Det är sommar! Kanske har ni en lång lista över alla böcker som ska hinnas med i sommar, men det finns alltid plats för en till. Och har ni ingen aning så är det ännu bättre för här kommer tips från redaktionen!

Alice Thorburn

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Den här vackra sträckläsarboken om Nigeria på sextiotalet täcker in såväl ett gryende välstånd och intellektuella tankar kring statsskick och självständighet som rasmotsättningar och inbördeskrig. Men framför allt är karaktärs- och relationsskildringarna magnifika. Historien cirklar kring Olanna, del av den nya nigerianska överklassen, samt hennes tjänstepojke Ugwu, som lämnar sin hemby för moderniteten. De ger en bild av ett annat Afrika, varken fattigt, omodernt eller särskilt exotiskt.

Stravaganza. Maskernas stad av Mary Hoffman
Ännu en sträckläsare. Lucien upptäcker att han i sömnen kan resa till en annan värld och ett land som heter Talia, mycket likt 1500-talets Italien. Här finns staden Bellezzas (Venedigs) härskarinna Duchessan, som kämpar för sin stads självständighet i intrigernas Talia. Här finns Rodolfo, magiker och vetenskapsman, och Arianna, den unga flickan som söker äventyr och vars framtid är intimt knuten till staden hon lever i. Och här finns hemligheten kring de som liksom Lucien kan resa mellan världar, stravaganterna.

Om katter av Doris Lessing
Gräset sjunger är briljant. De två självbiografierna tror jag också mycket på. Men om man känner för något lite lättare rent ämnesmässigt kan man läsa denna bok innehållande noveller om de katter som varit betydelsefulla i författarens liv. Språket är flytande, lätt och beroendeframkallande, historierna allt från roliga till hjärtskärande. Och så är ju katter fantastiska djur.
Alice Thorburn

Anna Larsson

Den är inte ny, men ganska ny för mig. Läste nyligen The Road av Cormac McCarthy och kunde bara inte sluta läsa. Men det gör ont.

Min far hade en dröm av Barack Obama
Veckans fråga bland republikanerna i USA var om Vita Huset kunde fortsätta heta det om Barack flyttar in. För dem med lite mer tidsenlig människosyn rekommenderas den här fina fina boken om den person som mycket väl kan bli världens mäktigaste man.

Absurdistan av Gary Shteyngart läser jag just nu. Jag tycker inte som Johan W. Jag tycker väldigt rolig och jag tycker Läs! Läs! Läs! Ta sedan tag i Den ryske debutantens handbok av samme författare.
Anna Larsson

Björn Waller

Sommaren är tegelstenarnas tid. Två böcker jag ska läsa: Harmonia Caelestis/Rättad upplaga av Peter Esterházy. För att jag varit fascinerad av idén om den i ett par år och om inte nu, så när?

The Hitch-Hiker’s Guide To The Galaxy av Douglas Adams
För att jag ett tag läste om den varje sommar och det var ett tag sen nu, och för att jag äntligen fått tag på DNAs egen inläsning av den. Om inte det övertygar mig om ljudbokens fördelar lär inget göra det.

Två ni borde läsa:
Vi, de drunknade av Carsten Jensen. För att om den svenska sommaren blir som den börjar behöver ni lite urskandinaviskt vemod med både polaräventyr, söderhavsöar och vanlig nordisk sjögång för alla tillfällen.

Wizard of the Crow av Ngugi wa Thiongo. För att hur varmt det än blir ligger det ändå i lä inför den här respektlösa, våldsamma och våldsamt roliga satiren över en kontinent som kan så mycket mer.

Och en kort:
The Motel Life av Willy Vlautin
Om ni någonsin undrat hur en roman skulle vara om Tom Waits och Raymond Carver skrivit den ihop… här är den.
Björn Waller

Ella Andrén

Min perfekta litteratursemester från förra sommaren: småländsk skog, fantastisk folkmusikfestival och Vilhelm Mobergs Min svenska historia i två band. Har inte valt verk för i år än, men älsklingsantikvariatet i hamnen (ett måste om ni passerar Motala i sommar, btw) har gett god utdelning att välja bland.

Lite oväntat kom en uppföljare till Elisabeth Lindfors Hon hette Agnes i höstas. Första boken finns numera i pocket, och jag ser fram emot att lägga vantarna (förhoppningsvis inte bokstavligt talat) på Farväl till Agnes i sommar.

Skulle däremot regniga dagar framför dvd:n bytas i behov av hängmattelektyr är mitt tips att välja och vraka bland BenBella Books SmartPop-böcker. Kvicka, kvasi-intellektuella popkulturessäer med titlar som The psychology of Joss Whedon, Flirting with Pride and Prejudice och Neptune Noir – det här är akademikernas motsvarighet till Helen Fielding. Ojämn kvalitet med guldkorn för den som faktiskt vill hinna bada också.
Ella Andrén

Irene Elmerot

Poeten och cirkelmakaren av Ola & Örjan Wikander
Med den här i hängmattan och tv-serien Rome på dvd:n inne, så klarar du sommaren oavsett väder.
Irene Elmerot

Johan Wirdelöv

I det heliga Rysslands tjänst av Vladimir Sorokin
Det är iskallt, det är ryskt och det är måttlöst oroväckande. Sorokins senaste roman behandlar ett framtida Ryssland där staten inte snålar med våldet och agenten Komjaga härjar runt med knölpåk, hundhuvud och narkotiska småfiskar i högsta hugg. En roman för den som gillar överraskande grotesk idérikedom. Och i synnerhet för den som – apropå tveksamma ingrepp från statens sida – följt den gångna veckans FRA-debatt.
Johan Wirdelöv

Klas Rönnbäck

När borgarna brann av Mats Adolfsson. Första delen i en trilogi som just avslutats – hängmattsläsning för den historieintresserade.
Klas Rönnbäck

Lisa Gidlöf

Kapslar av Viktor Johansson
Bildpoesi som osar starkt av kärlek. Sätt dig i skuggan, låt raderna växa i dig och du kommer snart inte veta om du är vaken eller drömmer.

Den hemliga historien av Donna Tartt
En ovanlig och näst intill magisk college-historia. Språket är förförande och relationsdramat är ytterst spännande.

Kärnfamiljen av Elisabeth Hjorth
Vi är alla komna ur en livmoder och har i grunden samma behov. En diktsvit som vill göra uppror, som har hela världen som spelplan och som kryllar av politiskt färgstarka bilder.
Lisa Gidlöf

Rasmus Landström

Fiktioner av Jorge Luis Borges
För den som vill testa något med tuggmotstånd är Borges Fiktioner ett hett tips. Ingen författare har som Borges blivit en källa till myter: han har kallats allt från författarnas författare till bibliotekariernas skyddshelgon och allt beror troligen på den tunna novellsamlingen Fiktioner. Här finns mästerverk som Biblioteket i Babel, Döden och kompassen och Tlön, Uqbar, Orbis Tertius. Här finns också de berömda essäerna om böckerna som aldrig skrivits. Fiktioner är ett riktigt guldkorn och finns numera i pocket.

Samlade noveller 1 & 2 av Julio Cortázar
Borges-lärjungen Cortázars noveller är i många bemärkelser motsatsen till Fiktioner: medan Borges stil är tung är Cortázars fjäderlätt och där Borges öser referenser över läsaren kräver Cortázar nästintill ingen litterär bildning. Ändå är det kanske intressantare att uppmärksamma likheterna mellan de två: idén om parallella världar, leken med tiden och den bristande tron på gränsen mellan verklighet och fiktion är några av dem. Tyvärr finns inte Cortázar i pocket men de nyligen återutgivna novellerna är väl värda varenda krona.
Rasmus Landström

Sigrid Nurbo

Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Nu finns den på pocket! Läs om härdarmästarn och bli mjuk som het fogmassa i knäna.

Fältstudier av Peter Thörnqvist
Noveller när de är som bäst: vardagligt mystiska, koncisa och poetiska.

Tavler og bud av Steinar Opstad
Vad jag vet är ännu ingen bok av denna norske samtidspoet översatt till svenska. Det är på tiden! Du kan börja med att läsa Tavler og bud, vilken Opstad vann Tarjei Vesaas debutantpris för, eller någon annan av hans diktsamlingar, vilken som helst.
Sigrid Nurbo

Stina Sigurdsson

Nattvakten av Sarah Waters
De dryga 400 sidorna slukade jag (ja, ungefär som på bokslukartiden) det senaste dygnet. Förbaskat bra bok helt enkelt.

Skumtimmen av Johan Theorin
Ska man läsa deckare ska man läsa bra deckare.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Den ska i varje fall jag läsa.
Stina Sigurdsson

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2008-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-20 13:39

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?