Recension

: Blonde
Blonde Joyce Carol Oates
2002
Albert Bonniers förlag
9/10

Sökte en kvinna och fann en själ

Utgiven 2002
ISBN 9100574465
Sidor 862
Översättare Ulla Danielsson

Om författaren

Joyce Carol Oates är född 1938 och har förutom ett fyrtiotal romaner och noveller skrivit lyrik, essäer, kritik och dramatik i huvudsak för vuxna men också ungdomar. Verken skrivs i eget namn förutom några hon skriver under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly. Hon har tilldelats flera litterära utmärkelser för sina romaner och är för närvarande verksam vid Princeton University i New York.

Sök efter boken

Åttahundrasextiotvå sidor. Det måste kräva ett gott självförtroende och en oerhört stabil läskrets för att våga skriva en så lång roman. Joyce Carol Oates brukar betraktas som en av USA:s verkligt betydelsefulla författare av idag och har skrivit ett antal ingående och omfångsrika skildringar av det amerikanska samhället. Skulle någon våga och kunna skriva närmare tusen sidor om Marilyn Monroe, symbolen för den amerikanska drömmen och dess baksidor, så var det hon.

Så hon vågade. Lyckades. Och gav liv till ett livsöde som många endast känner från reproduktioner av Warhols popkonst. Blonde, som romanen heter, ser bortom läpparna, kurvorna och det väteperoxidblekta håret och in i människan Marilyn Monroe, eller Norma Jeane Baker som hon egentligen hette. Två dimensioner blir tre.

Jag ska omgående erkänna att jag är betagen. Som människoporträtt tror jag inte jag läst ett mer mångfacetterat och djuplodande verk. Berättelsen om hur en liten flicka, med en psykiskt sjuk moder, via barnhem och fosterhem utvecklas till en av världshistoriens mest kända skådespelerskor och ansikten berättas ur ett flertal perspektiv. Ibland följer vi nästan hennes egna dagboksanteckningar och läser hennes dikter, för att i nästa ögonblick betrakta henne från distans i skydd av biografens mörker. Inskjutet är också ofta korta repliker och minnesfragment från modern.

Ni har fått en fin baby, mrs Mortensen, vill ni inte hålla er fina baby? Det är en liten flicka, det är dags att ge henne mat. Men mor vände ansiktet mot väggen. Hennes bröst läckte ut mjölk, det rann som var, men det var inte till mig.

De många perspektivbytena bidrar också till att belysa den belastning på psyket som produkten ”Marilyn Monroe” måste ha inneburit för Norma Jeane. Känslan av att inte veta säkert var fiktionen är slut präglar romanen. Var började Marilyn Monroe och var slutade Norma Jeane Baker. Kände de varandra? Och vem av dem var det som bestämde att det skulle sluta den 4 augusti 1962 på 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles?

Blonde är romanen om människan bakom myten och fotografierna. Den berättar om en hänsynslös filmbransch i en värld där det religiösa strävandet efter ett evigt liv ersatts av en längtan mot berömmelsen – strålkastarna. Strålkastare som oundvikligen smälter vaxvingar som tvingats alltför nära.

Tänker på Edith Södergran:

Du sökte en kvinna och fann en själ – Du är besviken.

Nej, besviken blev jag inte. Ledsen däremot.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2003-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-26 13:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #837

14 kommentarer

Jo, det är en mycket bra roman (det bör väl framhävas att Oates tagit sig stora friheter med "sanningen" om "verklighetens" Monroe). En liten känsla av olust stannade dock kvar. Det faktum att Marilyn Monroe (TM) blivit en sådan ikon, en sådan legend, att man kan skriva ihop en fiktiv berättelse om hennes liv. Oates må ömma för privatpersonen Baker, men samtidigt skulle boken aldrig blivit till om det inte vore för ikonen Monroe. Skit samma. En bra bok är det.

Frankie Lee Oregistrerad 2003-08-14 09:55
 

åh – idag recenserar ni en av mina absoluta favoritböcker. den är toppen, har du inte läst den så gör det nu!!!

helena Oregistrerad 2003-08-14 11:20
 

det är sällan ni lyckas så här med era recensioner, men när ni gör det som i ovanstående recension blir man ofta helt förundrad och börjar genast fundera på att läsa boken…

space Oregistrerad 2003-08-14 11:30
 

Menar ni att man inte somnar efter åtta rader? Jag har försökt läsa Joyce många gånger men det är stört omöjligt att komma in i hennes böcker. Är denna annorlunda än de andra på nåt sätt?

Fräknis Oregistrerad 2003-08-14 15:53
 

nu har jag bara hunnit halvvägs, men jag tycker att oates framställer henne som ett tankelöst våp, som ett offer för sin kropp. speciellt i tonåren då. hoppas dte blir bättre. och en nia är den inte värd..!

kakis Oregistrerad 2004-01-18 12:12
 

jag vet inte vart jag ska ta vägen, jag läste ut boken häromdagen och tänker hata alla männen och älska norma. vilken sjukt bra bok.

drömmare Oregistrerad 2005-04-18 20:42
 

Det är alltid hedervärt när en person verkligen försöker fånga upp tidsandan i sitt land. Tyvärr så finns ju alltid risken att boken blir för tjock vid sådana projekt. 895 sidor är mycket. Joyce Carol Oates är en amerikansk kvinna som försökt fånga upp tidsandan i USA i många av sina romaner. Speciellt lyckat är det i romanen "Blonde" när JoyceCarol Oates genom att skriva en väldigt personlig bok om Marilyn Monroes liv lyckas säga väldigt mycket om landet USA. I Sverige har vi inte så många författare som haft ambitionen att berätta om vår tid, på ett lika omfångsrikt sätt. Jag kan bara komma på Ulf Lundell just nu. Romanerna "Saknaden" och "Friheten" är romanprojekt som verkar påminna väldigt mycket om Don DeLillos "Under Jord". Det förefaller dessutom som om de verkar inom samma tradition, inspirerade av Jack Kerouac. Intressant, som sagt.

Blonde Oregistrerad 2005-04-20 13:19
 

Håller just nu på med en bokanalys, av denna fantstiska bok.
Det var självklart att läsa den efter som Marilyn Monroe är min idol, men att den skulle vara så bra, det trodde jag inte.
Läs den om du inte gjort det!

Linnea Oregistrerad 2005-11-23 13:49
 

Vackratse boken som har nånsin skrivits!

10+

Victoria Oregistrerad 2005-12-29 17:39
 

Jättebra bok och bra skriven. Jag rekommenderar den verkligen och den är verkligen värd en nia, om inte mer.

? Oregistrerad 2006-05-15 12:37
 

Jag håller med både recensenten och många andra understående; Underbar bok, och jag brukar alltid beskriva riktigt bra böcker som en stor, varm, god kopp te, och syftar då på sättet den är skriven på, för handlingen kan ge en en obehagskänsla. Läser den för andra gången nu, och överraskar mig ännu, och behöver jag skriva att det knappast är sista gången jag läser den? 9+ om inte mer.

Sara Oregistrerad 2007-06-16 16:46
 

Hjalp mig, skulle vilja lasa denna boken om Marilyn Monroe av Joyce Carol Oates, men just nu ar jag i sydamerika, hur gor man for att skaffa denna boken?//

Elaine Oregistrerad 2008-08-06 04:05
 

Mitt tips är att leta upp ett bibliotek i närheten.

DM Oregistrerad 2008-08-06 09:19
 

Fantastisk bok,den var så beskrivande. Jag läste den under två och under dessa två veckor blev Norma Jean min bästa vän.

M Oregistrerad 2009-11-29 11:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?