Recension

: Diamond Dogs, Turquoise Days
Diamond Dogs, Turquoise Days Alastair Reynolds
2003
Gollancz
5/10

Två noveller från Reynolds

Utgiven 2003
ISBN 0575075260
Sidor 231
Språk Engelska

Om författaren

Alastair Reynolds är en av vår tids största brittiska science fiction-författare även om han numera bor i Holland. Han är mest känd för serien om ”The Inhibitors”. Romanen ”Century Rain” nominerades till en bsfa award 2004.

Sök efter boken

Reynolds är med serien som började med Revelation Space en av science fiction-världens snabbast stigande stjärnor. Diamond Dogs, Turquoise Days är inte en del i denna serie utan består av två fristående berättelser som dock utspelar sig i samma universum som Revelation Space.

"Diamond Dogs" är en klassisk smyga-sig-genom-rum-och-undvika-dödliga-fällor-historia. Reynolds låtsas inte ens att idéen är ny. I drömmar drar han paralleller till filmerna The Cube och de i serien om Indiana Jones. När han väl avslöjat sig själv på detta sätt så kan man slappna av och njuta av historien istället för att reta sig på sådana detaljer.

Varje rum man kommer till blir lite svårare än det förra och straffet om man misslyckas blir lite värre och det visar sig att det finns otroligt många rum att ta sig igenom. Dörrarna till dessa blir också mindre och mindre och till slut kan inte en normal människa ens passera dom. Man blir tvungen att förändra sin egen kropp för att kunna fortsätta. Allt detta sker i en grupp som slits sönder inifrån och själva målet är också oklart. Varför ska man ens fortsätta? En rätt intressant historia som passar bra i detta format. Den hade inte hållit till en helt egen roman men nu känns den lagom lång.

Den andra novellen, "Turquoise Days", skiljer sig rätt mycket från den första. Handlingen utspelar sig på en av de planeter som inte bara befolkas av människor utan även av "Pattern Jugglers". En ras som lever i havet och väl närmast kan liknas vid stora levande bibliotek som kan kopiera dina minnen rakt av eller helt enkelt ge dig helt nya sådana. Till denna planet vars invånare lever relativt isolerade från resten av universum kommer en grupp forskare som vill testa sina teorier på planetens pattern jugglers, men frågan är om det är allt dom vill? Naqi är historiens huvudperson och hon försöker fly från de smärtsamma minnen som hon förknippar med systerns död. Historien handlar om rädslan för det okända och om när det är berättigat att begå mord. Är det rätt att döda en för att rädda många eller som i detta fall döda många för att kanske undvika en katastrof?

Historien får mig att tänka på kriget i Irak där man valde att starta ett krig för något som kanske skulle kunna hända. Nu i efterhand verkar det som om hotet inte var så stort som man trodde. Var det då berättigat att starta kriget?

Det är två bra historier Reynolds samlat i denna volym. Det var nog rätt val att släppa dom i detta format istället för att försöka göra dom till egna romaner. "Turquoise Days" hade möjligen klarat det men jag tvivlar. För den inbitne älskaren av Reynolds är detta ett måste men ni andra kan nog klara er utan den. Hans stora romaner kan vara lite svåra att komma in i och då kan nog denna bok vara bra att starta med. Man ska dock vara medveten om att den inte är riktigt representativ för hans böcker. Det är enklare miljöer och individer men känslan är i stort sett densamma.

Björn Hagström

Publicerad: 2003-08-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #834

2 kommentarer

bajs

läser en bok om dan Oregistrerad 2003-08-13 16:41
 

hur 17 hinner du?

läser en bok i veckan Oregistrerad 2003-08-13 22:17
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?