Recension

: Absolution Gap
Absolution Gap Alastair Reynolds
2003
Gollancz
7/10

It’s time for humanity to meet its Unmaker

Utgiven 2003
ISBN 0575074353
Sidor 565
Språk Engelska

Om författaren

Alastair Reynolds är en av vår tids största brittiska science fiction-författare även om han numera bor i Holland. Han är mest känd för serien om ”The Inhibitors”. Romanen ”Century Rain” nominerades till en bsfa award 2004.

Sök efter boken

Förväntningarna på den fjärde och sista delen i serien om "The Inhibitors" var höga. Kanske orimligt höga. Jag räknar Reynolds till en av de fem mest intressanta författarna inom SF idag och med det följer höga förväntningar.

Absolution Gap tar vid där Redemption Ark slutar. Eller, den tar vid 23 år senare men i det här fallet är det samma sak som att ta vid direkt. Historien har i princip tagit en 23 år lång lunchrast men nu exploderar det hela på och runt planeten Resurgam där vi lämnade rymdskeppet "Nostalgia for Infinity" Alla gamla favoriter, inklusive mördarmaskinerna "the inhibitors" samlas.

Parallellt med detta har vi en historia om Quaiche som på månen Hela skapar en religion kring planeten Haldora med ovanan att då och då försvinna för bråkdelen av en sekund. Denna historia utspelar sig ca 50 år framåt i tiden.

Det är inte lätt att lista ut hur de två historierna hänger ihop och jag kände mig ganska missnöjd på första halvan av boken. Genom ett par snabba kast som i alla fall jag inte hade förutsätt vänder Reynolds på historien och gör den genast mycket intressantare. Jag märker då också hur de tidigare historierna hänger ihop men man vet fortfarande inte vad man ska vänta sig av upplösningen. Spännande.

Reynolds tar kol på flera stora karaktärer i denna sista del. Det sker lite plötsligt och oväntat. Man har hela tiden en känsla av att de kommer komma tillbaka på något sätt och det skulle vara möjligt i båda fallen men det sker inte. Det är starkt att inte falla för frestelsen. Jag kan tänka mig att det kan komma en novell om ett av fallen längre fram.

Början är som sagt var något av en besvikelse. Det går sakta framåt och man undrar vart det ska leda. Vad är syftet? Det visar sig att det var viktigt att känna till bakgrunden ordentligt för att kunna förstå slutet. Man kan hävda att en skicklig författare skulle klara av att åstadkomma detta utan att dra ner på tempot men jag känner att efter vändningen och upplösningen så uppskattar jag helheten mer tack vare den långsamma starten. Vändningen blev så mycket mer effektfull tack vare den.

Slutet är något han lyckats väldigt bra med med undantag för något scen som är lite för mycket Hollywood. Finns det kanske filmplaner? In i det sista är man osäker på om mänskligheten kommer gå under eller inte. För dig finns det bara ett sätt att ta reda på det. Läs boken!

Björn Hagström

Publicerad: 2004-02-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 11:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1073

3 kommentarer

Härligt att författarens namn tar upp mer än halva bokomslaget medan titeln får platsen för underrubriker. Ego? Business?

åäö Oregistrerad 2004-02-05 00:42
 

Jag lyssnade på ett föredrag av Reynolds under Swecon 2003 och han verkade vara en mycket sympatisk kille. Ville gärna att man skulle komma fram och prata lite med honom och så. Jag skulle gissa på att det är förlaget som vet att hans namn säljer. Jag hoppas det är på det sättet i alla fall:)

Björn Hagström, dagensbok.com Oregistrerad 2004-02-05 08:30
 

Om man som jag inte har läst något av författaren är det VÄLDIGT svårt att hänga med i recensionen. Vad handlar boken om? Av det lilla jag förstår verkar det väldigt invecklat …

AnnaL, dagensbok.com Oregistrerad 2004-02-05 11:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?