Recension

: Shadow Puppets
Shadow Puppets Orson Scott Card
2002
Orbit
5/10

Card imponerar inte

Utgiven 2002
ISBN 1841490997
Sidor 345
Språk Engelska

Om författaren

Card är den första författaren som vunnit Hugo- och Nebulaprisen för bästa roman två år i rad. Han tilldelades prisen för ”Enders Game” och ”Speaker for the Dead” som är andra delen i sagan om Ender.Bland Cards andra verk kan man lyfta fram ”Lost Boys”, ”Pastwatch – the Redemtion of Christopher Columbus” och serien om Alvin Maker.

Officiell webbplats – Hatrack River är Cards eget förlag. Det är en av de bästa webbplatser för en författare jag sett.

Sök efter boken

När man får en ny bok av Orson Scott Card framför sig så är förväntningarna högt ställda. Man förväntar sig ett par dagar i trans. Ett par dagar där sambon bli irriterad när hon måste fråga tre-fyra gånger innan hon får svar och till och med då är det oftast bara en grymtning.

Tyvärr var det inte vad jag fick den här gången. Shadow Puppets är välskriven, spännande och fantasirik. Precis vad man förväntade sig alltså. Tyvärr saknas det där lilla extra som normalt utmärker ett släpp från Card. Det känns faktiskt som om han tröttnat lite på serien och det känns inte alls bra. Istället för att avsluta Shadow-serien med Shadow of Giants blir hans nästa släpp en ny "Alvin maker"-bok. The Crystal City kommer i november 2003 enligt hatrack.com.

Bean och Petra skaffar barn men Bean är fast besluten att se till att de inte har Anton’s key. Detta är den genetiska "nyckel" som gör att Bean är så intelligent samtidigt som det leder honom mot en för tidig död. För att få kontroll på processen använder de provrörsbefruktning. De båda har tagit avstånd från Peter Wiggins som Hegemon efter att han beslutat sig för att släppa in Achilles i organisationen i tron att denne kan kontrolleras.

Det är först i Shadow Puppets som vi får se Peter utvecklas som karaktär från den självgoda unge med hybris vi sett hittills. De bakslag han råkar ut för förändrar honom i grunden och jag har en känsla av att denna förändring kommer ligga till grund för nästa bok.

Shadow Puppets är den tredje boken av fyra i Shadow-serien. Shadow of Giants är den sista och avslutande delen och det är bara att ställa in siktet på den och hoppas på en fantastisk avslutning på en underbar serie. Tråkigt nog har det sakta gått nedåt från den underbara starten med Ender’s Shadow. Så här i efterhand skulle den nog fått en nia.

Något annat att se fram emot är filmen som nu är på gång. Rättigheterna på en film baserad på en blandning av Ender’s Game och Ender's Shadow är sålda till Warner Brothers men det ser ut som om det dröjer ännu några år innan projektet blir verklighet. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa …

Är du ute efter det bästa inom Science Fiction-genren för tillfället är det ingen tvekan om att det är Alastair Reynolds som gäller om du frågar mig. Brittisk SF när den är som bäst. Ge honom en chans om du inte redan gjort det.

Jag tror inte du kommer ångra dig.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #709

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?