Recension

: Bulldozers mot ett folk
Bulldozers mot ett folk Andreas Malm
2002
Agora
9/10

Leve Palestina!

Utgiven 2002
ISBN 9189483170
Sidor 256

Om författaren

Andreas Malm är journalist, doktorand och författare till flera böcker. Bland annat om Palestinafrågan, arbetarrörelsen i Iran och klimatkrisen.

Sök efter boken

Ja, jag är helt klart partisk. Ja, jag vet att den här bokrecensionen inte kommer att vara objektiv – inte kan vara objektiv. Den kommer oundvikligen att ta ställning. För hur kan man ställa sig helt neutral vid en mycket ojämlik konflikt? Är det möjligt? Är det önskvärt? Kommer man då inte oundvikligen att stödja den starkare parten?

Konflikten det handlar om är Israels ockupation av Palestina. Det är en i allra högsta grad ojämlik konflikt – en av världens mest välutrustade och påkostade arméer mot en i princip vapen- och försvarslös civilbefolkning. Hur kan man låta bli att ta ställning?

Konflikten har pågått under många decennier, men har bara blivit allt mer avancerad och långtgående ju mer tiden har lidit. Den sittande regeringen i Israel, under premiärministern Sharon, har i praktiken infört ett omfattande apartheid-system där palestinier tvingas leva i avskilda små bantustans, bakom taggtråd och bakom murar. Ekonomin är raserad i de palestinska områdena. Det dagliga förtrycket är omfattande, även om det mesta går de svenska medierna förbi. Hur kan man låta bli att ta ställning?

Israel försvarar sig mot terrorister, hävdas det ofta. Det är måhända sant att många tror att landet gör det bäst på detta vis. Men i praktiken bedriver regimen en politik som drabbar otaliga oskyldiga palestinier. Hade terrorbekämpning varit målet, borde medlen ha varit annorlunda eftersom den nuvarande politiken snarast föder mer hat – och mer terror.

Det är ett rasistiskt apartheidsystem som Israel har byggt upp. Och det är skamligt att andra länder har låtit det pågå, utan att man har ingripit. Trots att Israel brutit mot åtskilliga folkrättsliga principer. Trots att Israel brutit mot åtskilliga FN-konventioner. Inget ingripande. Ingen åtgärd.

Inte ens vi. Sverige höll tidigare en klar linje till stöd för Palestina och det palestinska folket. Men sedan Göran Persson kom till makten har linjen helt förändrats. Nu är det istället solidaritet med israelerna som gäller, allt för att säkra fler kontrakt och öka handeln.

Andreas Malm skriver lysande och initierat om hela detta händelseförlopp, från den tidiga historien fram till våra dagar. Action och ögonvittnesskildringar varvas med historia och analys. På ett mycket skickligt vis lyckas han sätta ihop en faktaspäckad bok med högt läsvärde.

Och författaren skäms inte för att ta ställning. Tvärtom, boken är ett tydligt ställningstagande för Palestina, för de svaga och koloniserade. Och det är ett öppet ställningstagande för ISM, International Solidarity Movement – ett frihetligt nätverk av solidaritetsaktivister som åkt ned till Palestina för att genom fredlig direkt aktion försöka motverka ockupationen. Malm ingår som en av de drivande i den svenska grenen av ISM-nätverket. Och jag får väl möjligen tillägga att undertecknad genom det också har gjort en blygsam insats på plats i Palestina.

Så ja, jag blir nostalgisk när jag läser den. Och ja, jag blir arg när jag läser den. Och ja, jag blir glad när jag läser den. Det är med hela mitt hjärta som jag varmt kan rekommendera den här boken.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-05-25 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-25 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #708

2 kommentarer

När man talar om trollen, eller nåt… Har Sharon gett vika för USA och världsopinionen eller är det bara ett trick? Vidare ska jag nog kolla in boken…

åHåå Oregistrerad 2003-05-25 22:15
 

Otroligt bra bok för en person som inte är så insatt i konflikten.Kan inte låta bli att bli berörd när man läser.
Skicka ett ex till G. Persson så kanske han tar sig för nåt(är dock skeptisk efter att ha sett hans handlande i Tsunami-katastrofen)

Doomsdayjesus Oregistrerad 2005-01-22 21:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?