Recension

: Culture and resistance
Culture and resistance Edward W. Said
2003
Pluto press
6/10

För ett fritt Palestina

Utgiven 2003
ISBN 0745320171
Sidor 227
Språk Engelska
Medförfattare David Barsamian

Om författaren

Edward W Said (1935-2003) var kristen palestinier. Född i Jerusalem, uppvuxen i Kairo och Libanon. Utbildad vid Princeton och professor i litteratur vid Columbia University i New York. Han är mest känd som samhällskritiker och mellanösternexpert.

Wikipedia – Läs mer om Said här.

Sök efter boken

Israels politik är självdestruktiv. De medel man tar till i syfte att öka säkerheten för den judiska befolkningen i landet leder i praktiken till att säkerheten sakta men säkert undermineras. Hat föder hat, och våld föder våld.

Edward Said skräder inte orden i sin kritik av Israel. Deras ockupation av palestinsk mark är helt orättfärdig och måste upphöra. Den så kallade fredsprocessen var inte mycket mer än ett skämt, där israelerna aldrig var intresserade av fred. Palestinierna har blivit offrens offer, menar han. Nazisternas massmord på judar under andra världskriget var ett oerhört trauma. Men att de blev offer den gången får aldrig bli någon ursäkt för att nu vara förövare av allvarliga brott mot den palestinska befolkningens mänskliga rättigheter.

Said kommenterar också många andra dagsaktuella händelser, som kriget mot terrorismen och terrorattackerna mot USA den 11:e september 2001. Han påminner om USA:s inblandning för att understödja Iraks diktatur, och Ronald Reagans omhuldade ”frihetskämpar” i Afghanistan (senare som av ett trollslag omvandlade till terrorister).

Alternativet som Said förespråkar är en sekulär, demokratisk utveckling av regionen. Det är något som inte kan påtvingas utifrån, eller bombas fram, utan kräver att människor själva tar sitt ansvar för den utvecklingen. Inte minst de intellektuella, menar Said. Själv har han fått sina böcker förbjudna i bland annat Palestina, eftersom de även vågar kritisera de arabiska ledarna.

Boken utgörs av en rad intervjuer som ursprungligen gjordes för programmet Alternative Radio, där David Barsamian är producent. De gjordes under åren 2000-2003. Intervjuerna har sedan genomgått en lätt redigering, med bland annat referenser till en del uttalanden, men boken lider fortfarande något av att de är just intervjuer. Det blir lätt talspråk, upprepningar och formuleringar som känns klumpiga i skrift. Delar av intervjuerna känns också högst tidsbestämda, och hade lika gärna kunnat avvaras i efterhand.

En kraftigare omarbetning hade alltså varit väl värd det. Men om man har läst några av Barsamians andra intervjuböcker (t.ex. med Noam Chomsky) vet man vid det här laget att det är principen – att snabbt och enkelt, utan merarbete, kunna trycka många böcker. Billigt, men i detta fall förhållandevis läsvärt.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 13:47

Kategori: Recension | Recension: #867

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?